Στο ματς με τον Κισσαμικό απ’ όπου και το στιγμιότυπο, ο ΠΑΣ έχασε στο 94’ την μπουκιά από το στόμα
Αθλητικά

Έρχεται κρίσιμη εβδομάδα για τον ΠΑΣ Γιάννινα

Θα φανεί αν θα ξεκινήσουν προπονήσεις με σκοπό την επιστροφή στα γήπεδα ή αν υπάρξει οριστική διακοπή του πρωταθλήματος.

Η εβδομάδα που έρχεται ίσως να βγάλει ειδήσεις για το τι μέλει γενέσθαι για το πρωτάθλημα Σούπερ Λιγκ 2 και Φουτμπολ Λιγκ. Αν δηλαδή τα αρμόδια όργανα του κράτους επιτρέψουν ή όχι και στις κατηγορίες αυτές τη διενέργεια προπονήσεων.

Χθες η ΓΓΑ ζήτησε από τις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 (κατηγορία που ανήκει και ο ΠΑΣ) να ορίσουν υγειονομικό υπεύθυνο, που θα είναι και υπόλογος για την πιστή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των κανόνων αυτού. Αυτό δείχνει ότι ναι μεν υπάρχει η πρόθεση να γίνουν οι αγώνες, αλλά προβληματίζει το γεγονός κατά πόσο θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα υγιεινής. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θέλουν να προσωποποιηθούν οι ευθύνες, με τον ορισμό υπευθύνου. Υπάρχει ολόκληρη λίστα κανόνων, όπως απολυμάνσεις των χώρων, προπόνηση ανά γκρουπ με αποστάσεις, όχι μπάνιο και ντύσιμο στα αποδυτήρια κ.λπ. Για να ξεκινήσουν προπονήσεις και στη συνέχεια να γίνουν οι επίσημοι αγώνες, όλα αυτά θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

Επί του παρόντος, ο ΠΑΣ και οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν από το να περιμένουν. Όπως γράφουμε και στην αρχή, έρχεται για τον ΠΑΣ και τις υπόλοιπες ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 μια κρίσιμη εβδομάδα και θα φανεί κατά που στρέφεται ο δείκτης της πυξίδας. Αν συνεχιστούν οι αγώνες ή θα διακοπεί το πρωτάθλημα. Δεν είναι εύκολο πράγμα να γίνουν αγώνες μέσα στο καλοκαίρι. Θα είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, όπως πρωτόγνωρα είναι και αυτά που βιώνουμε με την πανδημία. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Αν ισχύει το καλό σενάριο και από μέσα Μαΐου ξεκινήσουν προπονήσεις, τότε επίσημα παιχνίδια μπορεί να γίνουν από 16 Ιουνίου και μετά. Θέλουν οι ομάδες τουλάχιστον ένα μήνα προετοιμασίας, μετά από τόσο μεγάλο διάστημα αγωνιστικής απραξίας. Για να γίνουν οι δύο αγωνιστικές του πρωταθλήματος και οι δέκα αγωνιστικές των πλέι οφ, απαιτείται χρόνος 1,5 με 2 μήνες, ακόμα και αν κάποιες εβδομάδες γίνουν αγώνες Τετάρτη και Κυριακή. Αν οι αγώνες ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου, θα τελειώσουν αρχές Αυγούστου! Πότε θα ξεκουραστούν οι παίκτες, πότε θα γίνει η προετοιμασία για τη νέα σεζόν και πότε θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα;

Για να κλείσει αγωνιστικά η σεζόν, θα πρέπει από την άλλη εβδομάδα να γίνουν προπονήσεις και να σμικρύνουν τον χρόνο τον πλέι οφ μειώνοντας τις αγωνιστικές. Αντί να παίξουν οι έξι πρώτες ομάδες εντός και εκτός έδρας, να παίξουν μία φορά μεταξύ τους σε ουδέτερο γήπεδο. Έτσι θα μειωθούν οι αγωνιστικές από δώδεκα σε έξι, οπότε να έχουν οι παίκτες τον Αύγουστο διαθέσιμο για διακοπές. Αν δεν ξεκινήσουν την άλλη εβδομάδα προπονήσεις και περάσει έτσι ο Μάιος, το πιθανότερο είναι να έχουμε διακοπή των πρωταθλημάτων Σούπερ Λιγκ 2 και Φουτμπολ Λιγκ. Ας ζυγίσουν τα πράγματα και ας λάβουν αποφάσεις. Αν δουν ότι δε βγαίνει ο χρόνος, αν υπάρχει αμφιβολία τήρησης των υγειονομικών κανόνων, είναι προτιμότερο να διακόψουν το πρωτάθλημα και να ισχύσει η βαθμολογία της 20ης αγωνιστικής, όπως έγινε και στο εξωτερικό. Οι ομάδες θέλουν να παίξουν, προφανώς για να μη χάσουν τις δύο τελευταίες δόσεις του τηλεοπτικού συμβολαίου από την ΕΡΤ, αλλά εν καιρώ πανδημίας προέχουν άλλα πράγματα. Σημειωτέον ότι αν επιτραπεί η τέλεση αγώνων, θα γίνουν αυτοί χωρίς φιλάθλους. Παρουσία φιλάθλων δεν επιτρέπεται ούτε στις προπονήσεις.

Σε αποσύνθεση είναι και ο ΠΑΣ όλο αυτό τον καιρό. Οι παίκτες κλεισμένοι στα σπίτια τους, άλλοι στα Γιάννινα και άλλοι στους τόπους καταγωγής τους, ο πρόεδρος στην Αθήνα και ο προπονητής στα Τρίκαλα. Η επικοινωνία όλων γίνεται μέσω του διαδικτύου και των μέσων της τεχνολογίας. Μιλάνε μεταξύ τους, ο Γιαννίκης συχνά τα λέει με τους συνεργάτες του και περισσότερο με τον γυμναστή Γιάννη Ντουρουντό, ο οποίος δίνει προγράμματα στους παίκτες. Ο κόουτς μίλησε αρκετές φορές και με τους παίκτες, για να δει πώς είναι και να τους στηρίξει ψυχολογικά. Τώρα που επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι, χωρίς άδεια ή sms από την πολιτική προστασία, βολεύονται στις ώρες καλύτερα και οι παίκτες για να κάνουν σε αλάνες την ατομική τους προπόνηση φυσικής κατάστασης. Οι περισσότεροι παίκτες έχουν κάποια όργανα γυμναστικής στο σπίτι (διάδρομο, βάρη κ.λπ) και από το τίποτα καλά ήταν και αυτά στο δίμηνο της καραντίνας. Όσοι παίκτες είχαν προβλήματα με τραυματισμούς πριν από την διακοπή του πρωταθλήματος, τώρα είναι εντάξει. Αν ανάψει το πράσινο φως και επιτραπούν οι προπονήσεις, ο Γιαννίκης θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του.

Για τον ΠΑΣ υπάρχει ένα θέμα με τις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ που είναι κλειστές, όπως όλοι οι οργανωμένοι αθλητικοί χώροι, κλειστά γήπεδα, γυμναστήρια κ.λπ. Πώς θα μπορέσει να προπονηθεί αν αυτό επιτραπεί την άλλη εβδομάδα; Πιθανόν να ζητηθεί ειδική άδεια από τη ΓΓΑ, γιατί ο ΠΑΣ είναι μισθωτής κάποιων χώρων και μπορεί να τους κάνει χρήση με ευθύνη του και βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Παρόμοιο πρόβλημα θα έχουν και άλλες ομάδες που δεν έχουν δικά τους αθλητικά κέντρα.

Όπως γράψαμε και άλλη φορά στον «Η.Α», αυτή η προσμονή και η αβεβαιότητα που υπάρχει το τελευταίο δίμηνο, αν θα γίνουν ή όχι οι αγώνες, μοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας. Είναι ό,τι χειρότερο και για τους ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και να δοθεί ένα τέλος. Ή θα γίνουν τα παιχνίδια και με ποιο τρόπο ή να υπάρξει οριστική διακοπή. Γα να δούμε αν βγει λευκός καπνός την επόμενη εβδομάδα. Για να ξέρουν και στον ΠΑΣ πώς θα κάνουν τον σχεδιασμό για τη νέα σεζόν στην Α’ Εθνική.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος