Αθλητικά

Οι άνοδοι και τα δύσκολα καλοκαίρια του ΠΑΣ

Αφιέρωμα για τις περιπέτειες και προετοιμασίες για την Α’ Εθνική σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης

Διανύουμε την εβδομάδα της Διακαινησίμου, πάμε προς το τέλος Απριλίου και σύντομα μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα.

Τους Γιαννιώτες ενδιαφέρει περισσότερο το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2, γιατί εκεί αγωνίζεται ο ΠΑΣ και υπάρχει η αγωνία όχι μόνο των ανθρώπων της ομάδας, αλλά και των φιλάθλων, τι θα γίνει στη συνέχεια. Αν λάβουμε υπόψη τα όσα ελέχθησαν και γράφτηκαν τις ημέρες του Πάσχα, από 10 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, για να πάρει μπροστά πάλι η οικονομία και η ζωή μας. Η υγειονομική κρίση με τον κορωνοϊό δημιούργησε καταστάσεις που δεν περίμενε ούτε ο πιο ευφάνταστος νους. Ποιος μπορούσε να φανταστεί, πριν από κάποιους μήνες, ότι θα περνούσαμε με αυτόν τον τρόπο το φετινό Πάσχα;

Το πότε θα επιτραπούν οι προπονήσεις, πότε θα ανοίξουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, αν θα γίνουν ή όχι αγώνες, θα εκτιμηθεί πρωτίστως από τους επιστήμονες σε συνάρτηση με τα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Όταν ανάψουν οι επιστήμονες το πράσινο φως, θα καθοριστεί και από τις διοργανώτριες αρχές πώς θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Ο ΠΑΣ Γιάννινα, όποια εξέλιξη και αν υπάρξει, είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από τις άλλες ομάδες, γιατί έχει στον βαθμολογικό πίνακα τη σημαντική διαφορά των 7 βαθμών από τη 2η θέση. Συνεπώς, όποιο σενάριο και αν επαληθευτεί, είτε γίνουν ή όχι οι αγώνες, είτε γίνουν τα πλέι οφ με μονούς αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα είτε συμβεί κάτι άλλο, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έχει το πλεονέκτημα της πρωτιάς. Και οι εναπομείναντες αγώνες, αν γίνουν κανονικά μέσα στο κατακαλόκαιρο, είναι δύσκολο να υπάρξει ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Τουλάχιστον αυτό λέει η λογική, σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίασαν οι ομάδες μέχρι την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος, τότε δηλαδή που μπήκε το λουκέτο στα γήπεδα λόγω κορωνοϊού.

Θα πρέπει να «αυτοκτονήσει» ο ΠΑΣ για να χάσει τη φετινή άνοδο. Επειδή δε συμβαίνει κάτι τέτοιο και όλων γυαλίζει το μάτι για να επιστρέψουν δριμύτεροι στα γήπεδα, οι Γιαννιώτες θα τα δώσουν όλα για να παίζουν του χρόνου στη Σούπερ Λιγκ 1. Λόγω της πανδημίας θα περάσουν ένα καυτό και δύσκολο καλοκαίρι. Με πολλά βάρη στον πρόεδρο Γιώργο Χριστοβασίλη, που θα κληθεί να σηκώσει και το οικονομικό βάρος. Ένα καλοκαίρι που μοιάζει πολύ με αυτό του 1974. Τότε που η τοπική ομάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική, αλλά έκανε σχεδιασμό και προετοιμασία σε περίοδο γενικής επιστράτευσης, όταν βρεθήκαμε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία μετά την εισβολή που έγινε στην Κύπρο.

Οι δύο αυτές εποχές ημερολογιακά είναι πολύ μακριά, αλλά οι συνθήκες είναι περίπου ίδιες. Τότε και τώρα βιώνουμε εποχές εκτάκτου ανάγκης. Δύσκολο ήταν και το καλοκαίρι του 2011, όταν πάλι είχαμε άνοδο στην Α’ Εθνική, επί εποχής Χριστοβασίλη. Οι συνθήκες του σχεδιασμού ήταν δύσκολες. Μπορεί η Ελλάδα να μην είχε ντυθεί στο χακί, όπως το 1974, ή να μην είχε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, όπως τώρα, αλλά υπήρχαν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, καθώς είχε ξεκινήσει ο «Γολγοθάς» των μνημονίων και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που γονάτισε τους περισσότερους Έλληνες. Λες και είναι της μοίρας γραπτό να περνά ο ΠΑΣ από κάβο προβλημάτων κάθε φορά που ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία.

Το καλοκαίρι του 1974 ο ΠΑΣ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ανέβηκε στην Α’ Εθνική. Όμως ο σχεδιασμός της ομάδας κόπηκε στη μέση, καθώς στις 20 Ιουλίου κηρύχθηκε γενική επιστράτευση, μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, αφού είχε προηγηθεί η ανατροπή του Μακαρίου από όργανα της Χούντας. Η πατρίδα μας βρέθηκε στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία και σε τέτοιες στιγμές μόνο για ποδόσφαιρο δε σκέφτεσαι. Στο χακί ντύθηκαν και οι παίκτες του ΠΑΣ. Άλλοι υπηρετούσαν ως κληρωτοί τη θητεία τους και άλλοι επιστρατεύθηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του Ελευθερίου Καλογιάννη φρόντισε σε αυτό τον γενικό χαμό να ενδιαφερθεί και για τον ΠΑΣ Γιάννινα. «Όταν δεν ξέραμε τι ξημερώνει αύριο, εμείς παρατήσαμε τις δουλειές μας και φροντίζαμε για τα θέματα της ομάδας, με το χέρι στην τσέπη και με μεγάλο προσωπικό ρίσκο», μας είπε παλιότερα σε μια συνέντευξη ο κ. Καλογιάννης. Πριν από την επιστράτευση είχε κλειστεί η συμφωνία με τον προπονητή Αντώνη Γεωργιάδη, που ήταν στον Ολυμπιακό Βόλου. Όταν αποκλιμακώθηκε κάπως η ένταση με την Τουρκία, η προετοιμασία και οι μεταγραφές έγιναν τον Αύγουστο και το πρωτάθλημα ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όμως η ομάδα είχε τις βάσεις και τους παίκτες για να πατήσει γερά στα πόδια της, ενώ κίνηση ματ ήταν η πρόσληψη του Αντώνη Γεωργιάδη, που άφησε τη δική του εποχή στα Γιάννινα. Τελικά τα κατάφερε ο ΠΑΣ. Έκανε την αρχή μιας δεκαετούς παρουσίας στην Α’ Εθνική με πολλές χρυσές σελίδες στην ιστορία του.

Η πανδημία και η οικονομική κρίση

Τώρα δεν έχουμε επιστράτευση όπως το 1974. Είναι διαφορετικά τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο. Όμως διάγουμε πάλι σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο προγραμματισμός για το νέο πρωτάθλημα θα γίνει σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε ένα κλίμα μιας γενικότερης αβεβαιότητας. Η ομάδα δεν μπορεί ακόμη να υπολογίσει πότε θα ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, πότε θα γίνει η προετοιμασία, πότε θα ξεκινήσει η νέα σεζόν και αν οι αγώνες ακόμη και το φθινόπωρο θα διεξαχθούν με φιλάθλους. Επίσης υπάρχει μεγάλη ασάφεια στα οικονομικά. Τι μπορεί να προσδοκά η ΠΑΕ από πωλήσεις διαρκείας, από χορηγούς, τι θα γίνει με τα τηλεοπτικά, πώς θα καλυφθούν τρέχουσες και παλιότερες υποχρεώσεις; Χωρίς απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός. Μεγάλα πλήγματα έχει υποστεί και η οικονομία της χώρας μας. Ακόμη δεν ξέρουμε ως που μπορεί να φτάσει ο λογαριασμός. Από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο, είναι και το ποδόσφαιρο.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες θα κληθεί ο ΠΑΣ να κάνει τον σχεδιασμό για τη νέα σεζόν. Όλα δείχνουν ότι θα αγωνιστεί και πάλι στη μεγάλη κατηγορία. Επί του παρόντος προέχει η εφαρμογή των μέτρων για την προάσπιση της υγείας, όλοι να βγουν αλώβητοι από αυτήν την υγειονομική περιπέτεια και για τη συνέχεια έχει ο Θεός. Όπως επέπλευσε σε συνθήκες πολέμου το 1974, στα χρόνια των μνημονίων, έτσι και τώρα θα σταθεί όρθιος. Μπορεί από αυτή την πανδημία να αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή και στις συνήθειές μας, αλλά ομάδες με το μέταλλο του ΠΑΣ είναι παντός καιρού, αντέχουν και στα δύσκολα.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση