Αθλητικά

Το ποδόσφαιρο στην εποχή του κορωνοϊού

Ποια είναι η κατάσταση στον ΠΑΣ Γιάννινα, οι επιπτώσεις από την καραντίνα και τα σενάρια για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από την εξαγγελία από την κυβέρνηση του μεγάλου κύματος μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό, όπου μεταξύ άλλων απαγορεύτηκαν όχι μόνο οι αγώνες, αλλά και οι προπονήσεις των ομάδων.

Από την περασμένη Παρασκευή που άρχισε η εφαρμογή των μέτρων αυτών, παρέλυσε κάθε δραστηριότητα και στον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι ποδοσφαιριστές έλαβαν σαφείς εντολές από τη διοίκηση να τηρήσουν επακριβώς τους κανόνες, καθώς πάνω απ’ όλα προέχει η υγεία. Όλοι κλεισμένοι στα σπίτια προσπαθούν να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τον χρόνο, ενώ έχουν πάρει και οδηγίες από τον γυμναστή της ομάδας για να γυμνάζονται στο σπίτι, στο μέτρο του δυνατού. Με τους παίκτες επικοινωνεί σε καθημερινή βάση ο τεχνικός διευθυντής Γιώργος Ντάσιος, όπως και ο γιατρός της ομάδας Σταύρος Ριστάνης που τους λύνει κάθε απορία για το σοβαρότατο θέμα προφύλαξης από τον ιό.
Από εκεί και μετά, περιμένουν όλοι υπομονετικά να δουν ποια θα είναι η εξέλιξη με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πόσο χρόνο ακόμη θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΣ, όπως και όλες οι επιχειρήσεις επλήγη σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση που δημιουργήθηκε, καθώς τρέχουν οι υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού, του τεχνικού τιμ και των ποδοσφαιριστών, καθώς με το πάγωμα της αγωνιστικής δραστηριότητας, πάγωσαν και τα έσοδα από τα εισιτήρια, τις διαφημίσεις στους αγώνες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η τοπική ΠΑΕ έχει και το επιπρόσθετο βάρος καταβολής των δόσεων στο Δημόσιο από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα παλιά χρέη. Το πάγωμα καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών που εξήγγειλαν προχθές οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις πληγείσες από την κρίση επιχειρήσεις, θα πρέπει να αφορά και τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες. Αν παγώσει η καταβολή των δόσεων σε Δημόσιο και ΙΚΑ για κάποιο χρονικό διάστημα (αυτό θα καθοριστεί με τις επί μέρους διατάξεις που θα εκδοθούν), θα είναι μια μεγάλη ανάσα και για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Επίσης και η παράταση κατά ένα μήνα κατάθεσης του φακέλου για την αδειοδότηση είναι μια ακόμη ανάσα για τις ομάδες που έπρεπε μέχρι τέλος Μαρτίου να έχουν ρυθμίσει όλες τις οφειλές και να έχουν ενημερότητες (φορολογική – ασφαλιστική). Η υποχρέωση αυτή μετατέθηκε για τα τέλη Απριλίου.

Στον αέρα το αγωνιστικό κομμάτι

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, είναι βέβαιο ότι η αγωνιστική απραξία που αφορά και την απαγόρευση προπονήσεων, θα αλλοιώσει την αγωνιστική εικόνα των ομάδων, όταν με το καλό αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορωνοϊού και επιτραπεί η τέλεση των αγώνων.

Η ΟΥΕΦΑ στην τελευταία απόφασή της, έθεσε ως βασικό όρο οι λίγκες των κρατών να έχουν υποχρεωτικά τελειώσει τα πρωταθλήματα και τους αγώνες Κυπέλλων μέχρι 30 Ιουνίου 2020. Στη Σούπερ Λίγκα 2 απέμειναν δύο αγωνιστικές για να τελειώσει η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και άλλες δέκα αγωνιστικές για να γίνουν οι αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ. Για να βγει η σεζόν και να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, θα πρέπει το αργότερο να έχουν αρχίσει οι αγώνες στα μέσα Μαΐου και να γίνονται οι αγωνιστικές Κυριακές και Τετάρτες. Διαφορετικά δεν μπορεί να βγει μέχρι 30 Ιουνίου που θέλει η ΟΥΕΦΑ. Και όταν επιτραπεί να γίνουν αγώνες, οι ομάδες δεν μπορούν την επόμενη ημέρα να δώσουν παιχνίδια, χωρίς προπονήσεις τόσον καιρό.

Μακάρι σύντομα να τελειώσει αυτή η μεγάλη δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας και της ανθρωπότητας για να επιστρέψει η κανονικότητα στη ζωή μας. Ποιος δεν θα το ήθελε άλλωστε. Όμως επί του παρόντος όλα είναι στον αέρα. Αν λάβουμε υπόψη όσα είπε στα διαγγέλματά του ο Πρωθυπουργός αλλά και οι επιστήμονες, ότι και ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας, το καλό σενάριο θα είναι μετά το Πάσχα να ανοίξουν τα γήπεδα. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει χρόνος για να τελειώσει ομαλά μέχρι 30 Ιουνίου και το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής με την ολοκλήρωση των πλέι οφ και πλέι άουτ.

Τώρα όλοι μένουμε σπίτι

Τα παραπάνω, για το πότε μπορούν να τελειώσουν τα πρωταθλήματα, είναι απλώς υπόθεση εργασίας. Γιατί κανένας δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό. Επί του παρόντος, όλα είναι στον αέρα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχηθούμε να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ανώδυνα αυτή η περιπέτεια και να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες πρόληψης, μένοντας στο σπίτι όσο καιρό μας υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση