Στο ματς με τον Κισσαμικό απ’ όπου και το στιγμιότυπο, ο ΠΑΣ έχασε στο 94’ την μπουκιά από το στόμα
Αθλητικά

Ο ΠΑΣ και οι συννεφιασμένες Κυριακές του

Σε αγωνιστική κάμψη ο «Άγιαξ», που σε τρία ματς δέχτηκε γκολ στις καθυστερήσεις και έχασε πέντε βαθμούς στην άλλοτε κραταιά έδρα του. Συννεφιασμένη ήταν η Κυριακή που πέρασε για τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς στις καθυστερήσεις έχασε την μπουκιά από το στόμα στο παιχνίδι με τον Κισσαμικό Χανίων.

Οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν 1-1 με τον Βρετό, βάζοντας πάγο στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Και αμέσως μετά, χωρίς να γίνει η σέντρα, ο διαιτητής Κολυτάς από την Κέρκυρα σφύριξε τη λήξη του αγώνα. Έτσι, το γκολ του Λεό στο 16’ με το οποίο προηγήθηκε 1-0 ο ΠΑΣ, αντί να δώσει τρίποντο, τελικά έδωσε μόνο έναν βαθμό. Σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι ο Απόλλων Σμύρνης κέρδισε 1-0 στη Δράμα την τοπική Δόξα, η διαφορά των δύο μειώθηκε στους τέσσερις βαθμούς, από έξι που ήταν πριν. Η γιαννιώτικη ομάδα έχασε συνολικά επτά βαθμούς στην άλλοτε κραταιά έδρα της, αφού είχαν προηγηθεί η ισοπαλία 2-2 με τον Εργοτέλη και η ήττα με 1-0 από τον Λεβαδειακό. Έτσι, το ματς της μεθεπόμενης Κυριακής στα Γιάννινα με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» αποκτά τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Όμως, πριν απ’ αυτό, μεσολαβεί για τους Ηπειρώτες το ματς της ερχόμενης Κυριακής με τον Απόλλωνα Πόντου στο γήπεδο Καλαμαριάς. Επειδή στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την πλευρά των πρωτοπόρων της βαθμολογίας.

Κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο, αν αυτό δεν αποδειχτεί μέσα στο γήπεδο. Συνεπώς είναι πρόωρη οποιαδήποτε κουβέντα για το ντέρμπι της χρονιάς, αφού προηγείται ενδιάμεσα άλλο παιχνίδι. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, ο Απόλλων Καλαμαριάς ήταν από τις καλύτερες ομάδες που πέρασαν από τα Γιάννινα. Στο παιχνίδι του α’ γύρου, μέχρι το 79’ κρατούσε το 0-0, βάζοντας δύσκολα στους Γιαννιώτες. Μέχρι να «απασφαλίσει» ο Παμλίδης και να γίνει σε λίγα λεπτά το 3-0, ο πυρετός αγωνίας είχε χτυπήσει κόκκινο. Αυτό σημαίνει ότι η τοπική ομάδα θα πρέπει να ετοιμαστεί κατάλληλα για την κυριακάτικη αναμέτρηση, να μην το πάρει αψήφιστα, επειδή η συμπαθής και ιστορική ομάδα των Ποντίων βιώνει δύσκολες καταστάσεις και είναι στην ουρά της βαθμολογίας. Ναι μεν ο ΠΑΣ είναι πληρέστερος έναντι του αντιπάλου του, απ’ όποια πλευρά και αν δει κάποιος το παιχνίδι, αλλά μιλάμε για μπάλα που δεν μπαίνει σε καλούπια και έχει τους δικούς της κανόνες, ενώ και ο Απόλλων δείχνει «εφτάψυχος» και δεν παραδίδει εύκολα τα όπλα.

Η νέα «γκέλα» της τοπικής ομάδας στο παιχνίδι με τα Χανιά προκάλεσε προβληματισμούς και συζητήσεις. Και ασφαλώς πίκρα στον κόσμο. Πήγε να γλυκαθεί λίγο η ατμόσφαιρα με την εκτός έδρας νίκη επί του Εργοτέλη στο Ηράκλειο, επικαλύπτοντας την πίκρα λόγω της ήττας από τον Λεβαδειακό, αλλά πάλι επιστροφή στις συννεφιασμένες Κυριακές. Δε δικαιολογείται τόσο έμπειρη και δεμένη ομάδα όπως ο ΠΑΣ, που κάνει πορεία πρωταθλητισμού, να μην μπορεί να βγάλει την μπάλα από την περιοχή, να ροκανίσει τον χρόνο στις καθυστερήσεις και να κρατήσει το αποτέλεσμα. Είναι τρία στη σειρά παιχνίδια που δέχτηκε γκολ στον έξτρα χρόνο, που προκάλεσαν οδύνη και βαθμολογικές απώλειες. Ο Λεβαδειακός κέρδισε 0-1 στα Γιάννινα με γκολ στο 92’ και ο Κισσαμικός ισοφάρισε σε 1-1 στο 94’. Γκολ στο 91’ έβαλε και ο Εργοτέλης στο Παγκρήτιο επί του ΠΑΣ, αλλά μείωσε σε 1-2 και δεν υπήρχε περαιτέρω χρόνος για να γίνει περισσότερο απειλητικός.

Ο Γιαννίκης θα βρει πάλι τη λύση

Εδώ χρειάζεται άμεση επέμβαση από τον προπονητή Γιαννίκη για να δει τι φταίει, που η ομάδα παραπαίει στο τέλος και χάνει τις ισορροπίες της. Να είναι η κούραση, να είναι οι ελλιπείς προπονήσεις λόγω των κακών γηπέδων, να είναι η αδικαιολόγητη υποχώρηση, να είναι κάτι άλλο που έχει σχέση με την τακτική; Ό,τι και να είναι, θα πρέπει να βρεθεί λύση. Την περασμένη Κυριακή, επί ένα δεκάλεπτο ο Κισσαμικός σφυροκοπούσε τους γηπεδούχους στην περιοχή του Χουτεσιώτη και δεν υπήρξε ένας παίκτης να βγάλει την μπάλα από την περιοχή, να την κρατήσει στο χώρο του κέντρου για να βγάλει και τους υπόλοιπους μπροστά. Με τα Χανιά οι κυανόλευκοι πέταξαν τζάμπα δύο πολύτιμους βαθμούς. Έκαναν φάσεις, δημιούργησαν προϋποθέσεις για γκολ, είχαν δοκάρι με τον Παμλίδη και θα μπορούσαν νωρίς να «κλειδώσουν» τη νίκη για να έχουν στο τέλος ήσυχο το κεφάλι τους. Δεν το έκαναν, πληρώνοντας βαρύ κόστος με την απώλεια δύο πολύτιμων βαθμών. Η αξία του κάθε βαθμού, τώρα μπορεί να μη φαίνεται στην πραγματική της διάσταση, αλλά θα φανεί στο τέλος, όταν θα κριθεί η μάχη της χρονιάς πάνω στο νήμα τερματισμού.

Φυσιολογική η αγωνιστική κάμψη;

Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΣ δεν είναι και στα καλύτερά του τον τελευταίο καιρό. Μετά από ένα σερί εντυπωσιακών εμφανίσεων, μετά το ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό πάει σε χαμηλές πτήσεις. Περνά περίοδο αγωνιστικής κάμψης, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις ομάδες στη διάρκεια ενός πρωταθλήματος. Το θέμα είναι να ανασυνταχθεί γρήγορα, να καλύψει τις αδυναμίες και να ανακτήσει τις δυνάμεις που είχε πριν. Λύση σε αυτό θα βρουν ο Γιαννίκης που είναι έξυπνος και διαβασμένος προπονητής και οι παίκτες. Ο κόουτς, μετά την αποχώρηση του Πίτου Γκαρσία, είχε ζητήσει να γίνει μεταγραφή ενός ή δύο παικτών για την ενίσχυση της ομάδας, αλλά προφανώς λόγω της οικονομικής στενότητας, δεν υλοποιήθηκε από τη διοίκηση το αίτημά του. Η ομάδα θα βγάλει τη χρονιά με τους παίκτες που είχε από το καλοκαίρι.

Ανησυχητική η απουσία του κόσμου

Στο ματς με τον Κισσαμικό δεν ήταν μόνο απογοητευτικό το αποτέλεσμα, αλλά και η μικρή παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες. Άλλες χρονιές, όταν ο ΠΑΣ διεκδικούσε άνοδο στην Α’ Εθνική, υπήρχε συγκλονιστική παρουσία του κόσμου και το στάδιο «Ζωσιμάδες» ήταν ιδιαίτερα καυτή έδρα. Είναι ζήτημα αν ήταν 1000 με 1200 συνολικά οι φίλαθλοι στις εξέδρες. Πολύ λίγος κόσμος για τα δεδομένα του ΠΑΣ και των Ιωαννίνων, σε εποχή που η τοπική ομάδα είναι στην πρώτη θέση και με μεγάλες αξιώσεις διεκδικεί την επιστροφή στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και όσο περνά ο καιρός, αραιώνει και ο κόσμος στις εξέδρες του σταδίου. Φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό. Τον κόσμο που έχει ο ΠΑΣ τώρα στα επίσημα παιχνίδια, τον είχε παλιότερα και στις προπονήσεις! Τότε όμως δεν υπήρχε η τηλεόραση που με το μπαράζ μεταδόσεων έχει δημιουργήσει πολλούς φιλάθλους του καναπέ. Η τηλεόραση και οι μεταδόσεις όλων των αγώνων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που δεν πάει κόσμος στα γήπεδα, φαινόμενα που βλέπουμε και σε άλλες ομάδες και περιοχές. Στα Γιάννινα, υπάρχει και μια μερίδα φιλάθλων που κουράστηκε, απογοητεύθηκε, καθώς η τοπική ομάδα τα τελευταία χρόνια ακολούθησε φθίνουσα πορεία, η δυναμική της εγκλωβίστηκε στα γνωστά οικονομικά προβλήματα και στη ρουτίνα των ίδιων προσώπων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η σπίθα και το κίνητρο που θα τους έφερνε πάλι στο γήπεδο.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα για τον ΠΑΣ είναι να ξαναβρεί την καλή αγωνιστική ταυτότητα που είχε πριν από το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, γιατί ακολουθούν κρίσιμα παιχνίδια και πρέπει να είναι έτοιμος για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσει για την επίτευξη του στόχου. Και οι βαθμολογικές απώλειες είναι μέσα στο ποδόσφαιρο όπως και οι κακές αγωνιστικές στιγμές. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι επιεικής στις κρίσεις του, να στηρίξει την ομάδα στις δύσκολες στιγμές για να την καμαρώσει αργότερα στη μεγάλη κατηγορία.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος