Αθλητικά

ΠΑΣ – Καλύτερο ποδαρικό δεν μπορούσε να γίνει

Φουριόζος στο 2020 ο ΠΑΣ οδηγεί την κούρσα στο πρωτάθλημα και πάει για πρόκριση την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα και στο προχθεσινό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, το οποίο κέρδισε με σκορ 1-0, έδειξε ότι κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η φετινή πορεία του.

Απέδειξε με την καλή εμφάνιση απέναντι σε μεγαλύτερη ομάδα ότι διαθέτει ποιότητα και δυνατό μέταλλο, και δίκαια βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Σούπερ Λιγκ 2, με επτά βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Απόλλωνα Σμύρνης. Κάνοντας καταπληκτική πορεία, διανθισμένη με αξιόλογα στατιστικά στοιχεία, καθώς ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είναι αήττητος, έχει την καλύτερη άμυνα και επίθεση, δεν έχει δεχτεί γκολ στα εννέα τελευταία παιχνίδια και έχει σερί επτά συνεχόμενων νικών. Όλα αυτά αποτυπώνουν την αξιόλογη πορεία της ιστορικής ομάδας σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Όσον αφορά το προχθεσινό παιχνίδι, ναι μεν υπάρχει ικανοποίηση για τη νίκη και την καλή εμφάνιση, αλλά υπάρχει και μια δόση πίκρας γιατί θα μπορούσε με τις ευκαιρίες που χάθηκαν, να σφραγιστεί η νίκη με μεγαλύτερο σκορ. Ακόμη και στο φινάλε του αγώνα ο Παμλίδης έχασε καταπληκτική ευκαιρία να κάνει το 2-0 και να πάει ο ΠΑΣ με άλλον αέρα στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου και ώρα 17.15. Αλλά και το 1-0 κρατά ζεστό τον ΠΑΣ στη μάχη της πρόκρισης. Σημειωτέον ότι η ΕΠΟ με χθεσινή απόφαση μετέθεσε το επαναληπτικό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στην προαναφερθείσα ημερομηνία αντί της αρχικής που ήταν η 29η Ιανουαρίου.

Από χθες οι κυανόλευκοι άφησαν στην άκρη το Κύπελλο και τον Παναθηναϊκό και η προσοχή είναι επικεντρωμένη στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή, που θα γίνει μεθαύριο Κυριακή στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Ο Γιαννίκης, χθες που έγινε το πρόγραμμα αποθεραπείας, ζήτησε απ’ όλους χαμηλούς τόνους και σοβαρότητα, για να μην πάρουν αέρα τα μυαλά και χαθεί ο προσανατολισμός στο πρωτάθλημα. Χτύπησε καμπανάκι ότι η Παναχαϊκή είναι δύσκολος αντίπαλος, χρειάζεται προσοχή και στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι δεδομένο, αν δεν το κατακτήσεις με κόπο και προσπάθεια στο γήπεδο.

Η προετοιμασία από σήμερα θα μπει στην τελική ευθεία, έχοντας ο κόουτς στη διάθεσή του και τους Νάουμετς και Καρτάλη, που προχθές πήραν χρόνο συμμετοχής, επιστρέφοντας από τραυματισμό. Απόντες θα είναι μόνο οι γνωστοί τραυματίες Σεργκελασβίλι, Ελευθεριάδης, Νικολιάς και Γροσδάνης. Οι τρεις τελευταίοι είναι στο τελικό στάδιο αποθεραπείας, ο Νικολιάς μπορεί να είναι και σε θέση να αγωνιστεί, αλλά ο Γιαννίκης θέλει σταδιακά να τους εντάξει στην ομάδα για να καλύψουν το χαμένο έδαφος των προπονήσεων.

Η ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι με την Παναχαϊκή θα υπάρχει γενική είσοδος για όλες τις θύρες 10 ευρώ και 5 ευρώ τα παιδικά εισιτήρια.

Έχει δρόμο το πρωτάθλημα

Όπως τονίσαμε και σε προηγούμενα σημειώματα, ασφαλώς το πρωτάθλημα δεν τελείωσε. Τουναντίον, έχει ακόμη πολύ δρόμο και σημαντικό ρόλο θα παίξει και το «μίνι πρωτάθλημα» των πλέι οφ με τις δέκα έξτρα αγωνιστικές του. Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι ποδοσφαιριστές, τους το έχει πει πολλές φορές και ο Γιαννίκης. Γι’ αυτό σε κάθε παιχνίδι μπαίνουν στο γήπεδο με αποφασιστικότητα και με όλα τα στοιχεία που χρειάζεται μια ομάδα για να φτάσει στη νίκη. Ναι μεν η διαφορά των επτά βαθμών έχει ανεβάσει την ψυχολογία όλων και κυρίως των φιλάθλων και δίνει ένα σαφέστατο προβάδισμα, αλλά έως εκεί. Η λογική που διακατέχει τους «κυανόλευκους», είναι ότι πρέπει να κερδίζουν το κάθε παιχνίδι που έρχεται και έχουν ακόμη να ανεβούν ανηφορικά μονοπάτια. Ο κόουτς επισήμανε, επίσης, από την πρώτη στιγμή, ότι στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός αγώνων σε δύσκολα και εύκολα, όλα έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας και πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα. Και επίσης η σκέψη να μην προτρέχει σε επόμενες αγωνιστικές, αλλά να είναι επικεντρωμένη στο κάθε παιχνίδι που είναι μπροστά και πρέπει να αντιμετωπίσει η ομάδα. Με αυτά τα δεδομένα και σκέψεις προχωρά και στον β’ γύρο ο θρυλικός σύλλογος της Ηπείρου. Σεμνά, ταπεινά και με σοβαρότητα.

Πόνταρε στη γρανιτένια άμυνα

Στα έντεκα παιχνίδια του α’ γύρου, ο ΠΑΣ στηρίχτηκε πρωτίστως στην άμυνά του και ακολούθως στο παραγωγικό παιχνίδι για τη δημιουργία φάσεων και επίτευξη τερμάτων. Ο γκολκίπερ Χουτεσιώτης έκανε καλές εμφανίσεις, έχει μια σταθερά καλή παρουσία κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα, ο αποκτηθείς το καλοκαίρι Παντελάκης (πολύ καλή μεταγραφή) έδεσε με τον Σκόνδρα στο κέντρο της και από τα πλάγια πήγαν πολύ καλά οι έμπειροι Αποστολόπουλος και Μπουκουβάλας. Αυτοί οι παίκτες έκαναν τις περισσότερες συμμετοχές και είναι τα αμυντικά οχυρά του «Άγιαξ», που είναι από μπετόν αρμέ, αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο τέσσερις φορές παραβιάστηκε η εστία του.

Στο κέντρο, επίσης, καλή παρουσία είχαν οι Κάστρο (πολύ ανεβασμένος φέτος σε σχέση με πέρσι), Σιόντης, Καρτάλης, Νικολιάς (πριν τραυματιστεί) και σε ορισμένα παιχνίδια, όπως στην Κέρκυρα, έδειξε καλά στοιχεία και ο Νάουμετς. Στην επίθεση το βάρος σήκωσαν οι Κριζμάν, Λεό, Ξύδας, Παμλίδης. Έμπειροι παίκτες, με καλά στοιχεία και με όρεξη για διάκριση. Παράλληλα, ο Γιαννίκης προώθησε και νέα παιδιά, όπως τους Λιάσο, Λώλη, Οικονομόπουλο, Πήλιο και έπεται συνέχεια.

Έχει εμπειρία και ομοιογένεια

Το θετικό για τον ΠΑΣ είναι ότι κράτησε έναν βασικό κορμό έμπειρων παικτών από πέρσι, δεν άλλαξε όλη την ομάδα, με συνέπεια να χρειαστεί σχετικά λίγος σχετικά χρόνος για να δέσουν παλιοί και νέοι παίκτες και να υπάρχει ένα ομοιογενές σύνολο. Στα φιλικά και στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος υπήρχαν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση και σε κάποια ματς υπήρχε προβληματική εικόνα στο γήπεδο. Όμως, με την πρόοδο των αγώνων και όταν μπήκε σε κανονικούς ρυθμούς το πρωτάθλημα, χωρίς διακοπές όπως στην αρχή λόγω του προβλήματος με τα τηλεοπτικά, συνήλθε πολύ γρήγορα ο ΠΑΣ, μπήκε στις ράγες με καλές εμφανίσεις. Επίσης, πολύ γρήγορα προσαρμόστηκε με τα δεδομένα της ομάδας και ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης, που έβαλε και τη δική του σφραγίδα στο αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας.

Τι γίνεται με τα μεταγραφικά

Επειδή είναι σε εξέλιξη η μεταγραφική περίοδος, πολλοί αναρωτιούνται αν κάνει ο ΠΑΣ μεταγραφές. Ήδη αποχώρησε ο Ράντοβατς που υπέγραψε στην Βελέζ του Μόσταρ, επιστρέφοντας στην πατρίδα του και σε μια ομάδα που έγραψε ξεχωριστή ιστορία ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ενδεχομένως να αποχωρήσουν άλλοι δύο παίκτες. Μέχρι τώρα δε δείχνουν να ιδρώνουν και ιδιαίτερα στην ομάδα για το μεταγραφικό κομμάτι. Ούτε ο Γιαννίκης είπε κάτι στις δηλώσεις του, το οποίο να δίνει το έναυσμα μεταγραφικών σεναρίων, που είναι και το «φρούτο» της εποχής. Είναι αλήθεια ότι ο κόουτς δε θέλει να χαλάσει τις ισορροπίες. Με την επιστροφή και των τραυματιών Νάουμετς, Νικολιά, Σεργκελασβίλι και Ελευθεριάδη, θα έχει περισσότερες επιλογές. Τώρα, αν αλλάξουν προσεχώς τα δεδομένα, δεν το γνωρίζουμε. Πάντως, λευκή μεταγραφική περίοδο δεν είχαμε ποτέ στα Γιάννινα. Κάποια μεταγραφή μπορεί να γίνει. Είτε κάποιου έμπειρου παίκτη για να βοηθήσει, αφού θα χρειαστούν και εφεδρείες ενόψει και των πλέι οφ, είτε κάποιου νέου φέρελπι ποδοσφαιριστή, για να έχει και προοπτικές εξέλιξης.

Έτσι εξελίσσονται τα πράγματα στον «Άγιαξ της Ηπείρου», που έκανε καλό ποδαρικό στον νέο χρόνο, θέλοντας να ολοκληρώσει την προσπάθεια με επιστροφή στην Α’ Εθνική, ώστε το 2020 να είναι η δική του χρονιά.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Αντί να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία ο ΠΑΣ, διαμαρτυρήθηκε ο ΝΠΣ Βόλος!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος