ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Στην κορυφή μέχρι τέλους ο θρυλικός ΠΑΣ!

Ανεβασμένος τον τελευταίο καιρό ο «Άγιαξ» έγινε το πρώτο φαβορί για την άνοδο.

Για πρώτη φορά ο ΠΑΣ Γιάννινα πάτησε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με τη νίκη 1-0 που σημείωσε επί της Δόξα Δράμας, σε συνδυασμό με την ήττα 2-1 που υπέστη ο Απόλλων Σμύρνης στη Ριζούπολη από την Α.Ε. Καραϊσκάκης Άρτας.

Και αυτή η μοναξιά στο ψηλότερο σκαλοπάτι της βαθμολογίας, είναι ευχάριστη αύρα για τους Γιαννιώτες. Ο Αργύρης Γιαννίκης, όταν ρωτήθηκε αν η πρώτη θέση γεμίζει με επιπλέον άγχος τους παίκτες του, τόνισε: «Μα αυτός είναι ο στόχος μας, να τερματίσουμε στην πρώτη θέση. Γιατί να έχουμε άγχος; Προσπαθούμε κάθε αγωνιστική να βγαίνουμε νικητές από τα γήπεδα και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με σεμνότητα και σοβαρότητα, γιατί το πρωτάθλημα έχει ακόμη πολύ δρόμο».
Ο ΠΑΣ τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα ανεβασμένος. Βρήκε ρυθμό, πατήματα, οι παίκτες έχουν μεταξύ τους καλή «χημεία». Δεν είναι τυχαίο που ο «Άγιαξ» δεν έχει δεχτεί γκολ στα πέντε τελευταία παιχνίδια. Μοναδική ομάδα χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα, παρότι έβγαλε δύσκολο πρόγραμμα. Όπως τονίσαμε και σε προηγούμενα σημειώματα, βοήθησε πολύ τον ΠΑΣ Γιάννινα το γεγονός ότι οι παίκτες πήραν παιχνίδια στα πόδια τους, καθώς το πρωτάθλημα μετά την 2η αγωνιστική μπήκε σε έναν κανονικό ρυθμό ροής. Βέβαια, από την 8η αγωνιστική δεν είναι κανείς πρωταθλητής. Όπως λέει και ο κόουτς Γιαννίκης, το πρωτάθλημα έχει δρόμο και είναι μακριά το νήμα τερματισμού. Για να διατηρήσει ο ΠΑΣ την πρωτιά και τα κεκτημένα, θα χρειαστεί να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Μέχρι τώρα έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και στη συνέχεια. Αυτά που πέτυχε μέχρι τώρα, δεν είναι λίγα και δεν περνούν απαρατήρητα. Ενδεχομένως να σηματοδοτούν και το μέλλον. Κατά τη δική μας εκτίμηση, η ιστορική ομάδα της Ηπείρου είναι ένα σκαλοπάτι πάνω από τις υπόλοιπες και το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Αν συνεχίσει με τον ίδιο καλπασμό, δύσκολα θα χάσει το τρένο της επιστροφής στην Α’ Εθνική κατηγορία.

Στο παιχνίδι με τη Δόξα Δράμας, το 1-0 είναι πολύ φτωχό σκορ σε σχέση με την εικόνα του αγώνα. Ο ΠΑΣ είχε πολλές ευκαιρίες, δημιούργησε φάσεις, πίεσε πολύ τους «Μαυραετούς» και στο β’ ημίχρονο τους είχε μονίμως κλεισμένους στα καρέ τους. Η τύχη και ο καλός γκολκίπερ Μένκα που ήταν στη μέρα του, με πολλές σωτήριες επεμβάσεις, έσωσε την ιστορική ομάδα της Δράμας από συντριβή. Ο κόσμος έφυγε ικανοποιημένος από το γήπεδο. Μπορεί να αγχώθηκε, γιατί το 1-0 δεν ήταν σκορ ασφαλείας, αλλά είδε καλό ποδόσφαιρο από την ομάδα του και μελετημένες κινήσεις στο γήπεδο. Αυτή η καλή ομάδα χτίστηκε από τον Γιαννίκη με πολλή δουλειά και υπομονή. Δεν ήταν έτσι τα πράγματα στην αρχή. Ο ΠΑΣ δεν είχε καλή εικόνα στα φιλικά, ούτε στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Με τον χρόνο και με την πρόοδο των αγώνων σημείωσε ραγδαία βελτίωση, έχοντας βέβαια και καλό δυναμικό, με έμπειρους παίκτες, που αφομοίωσαν πολύ σύντομα τα όσα τους δίδαξε σε θέματα τακτικής ο Γιαννίκης.

Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι στην κυριακάτικη αναμέτρηση με τη Δόξα ήταν αρκετός κόσμος στις εξέδρες, περισσότερος από προηγούμενα παιχνίδια, παρά την τηλεοπτική μετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση. Στις εξέδρες του σταδίου «Ζωσιμάδες» ήταν πάνω από 2.000 φίλαθλοι. Και τώρα που η ομάδα έδωσε διαπιστευτήρια ικανοτήτων για την κατάκτηση του τίτλου, ανεβαίνοντας στην κορυφή, θα φέρει περισσότερο κόσμο κοντά της. Ο ΠΑΣ είναι κάτι το ξεχωριστό για τους Γιαννιώτες και αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Ένα πράγμα που τον έκανε να ξεχωρίζει ως μια πολύ σημαντική ομάδα της περιφέρειας, είναι και ο πιστός του φίλαθλος κόσμος.

Επιστρέφουν τρεις σπουδαίοι παίκτες

Μέχρι τη διακοπή των Χριστουγέννων ο ΠΑΣ έχει δύο παιχνίδια, μεθαύριο Παρασκευή στην Κέρκυρα με την τοπική ομάδα και την άλλη Κυριακή στα Γιάννινα με την Α.Ε. Καραϊσκάκης, σε ένα μίνι ντέρμπι της Ηπείρου. Από το νέο έτος και μετά, όταν θα ξεκινήσει ο β’ γύρος και θα μπει το πρωτάθλημα στην τελική ευθεία, με σειρά κρίσιμων αγώνων, το ρόστερ του «Άγιαξ» θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την επιστροφή αρχικά των Νικολιά, Ελευθεριάδη και στη συνέχεια του Σεργκελασβίλι. Πρόκειται για τρεις εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές που έχουν να δώσουν πολλά στην ομάδα.

Οι Σεργκελασβίλι και Ελευθεριάδης είναι από το καλοκαίρι τραυματίες και η επιστροφή τους μπορεί να θεωρηθεί ως νέα μεταγραφή. Ο πρώτος ως αριστερός αμυντικός, ξεχώρισε πέρσι στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και η παραμονή του ήταν επιτυχία. Ο δεύτερος ήταν με τη φανέλα της Παναχαϊκής ο πρώτος σκόρερ στη Β’ Εθνική με 17 γκολ και από τους πρωταγωνιστές των αγώνων του περσινού πρωταθλήματος. Οι Σεργκελασβίλι, Ελευθεριάδης θα είναι τα νέα πρόσωπα του 2020 στον ΠΑΣ. Επειδή φτάνει και ο Ιανουάριος, που εξιτάρει τη φαντασία μεταγραφολόγων και σεναριογράφων, να σημειώσουμε ότι ο ΠΑΣ δε βγήκε στο ψάξιμο για νέες μεταγραφές.

Όπως λένε μέσα από την ομάδα, του αρκούν οι παίκτες που έχει και κανείς δε θέλει να χαλάσει τις ισορροπίες που υπάρχουν. Αν ζητήσει ο Γιαννίκης περαιτέρω ενισχύσεις, θα γίνουν οι ενδεδειγμένες κινήσεις μέσα από έναν σωστό προγραμματισμό. Σε καμία περίπτωση δε θα γίνουν αλόγιστες κινήσεις με μεταγραφές χωρίς ουσία, μόνο και μόνο για να φανεί ότι κάτι έγινε. Η υπόθεση τίτλος στηρίχθηκε και θα στηριχτεί από το υπάρχον ρόστερ και όχι από τις μεταγραφές του Ιανουαρίου.

Το γήπεδο καίει, όχι οι μεταγραφές

Αυτό που «καίει» περισσότερο τον Γιαννίκη, δεν είναι οι μεταγραφές του Ιανουαρίου, αλλά να βρεθεί τρόπος να γίνονται υπό καλύτερες συνθήκες οι προπονήσεις. Είναι το γνωστό πρόβλημα που υπάρχει πάντα στα Γιάννινα, με τους κακούς αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων στο ΠΕΑΚΙ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Δυστυχώς ο ΠΑΣ δεν αξιώθηκε να έχει έναν δικό του χώρο για τις προπονήσεις, για να μπορεί και ο προπονητής με τους παίκτες να δουλέψουν με καλύτερες συνθήκες. «Ό,τι ατέλεια υπήρχε σήμερα, τη συγχωρώ λόγω που δεν μπορούσαμε να κάνουμε τακτική προπόνηση την εβδομάδα αυτή», τόνισε ο Αργύρης Γιαννίκης μετά το ματς με τη Δόξα, συνεχίζοντας: «Να υπάρξει δυνατότητα εξέλιξης και να έχουμε κάποιο γήπεδο για προπόνηση. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι της ομάδας κάνουν τα πάντα, αλλά όταν μιλάμε για δημιουργικό ποδόσφαιρο, πρέπει να έχεις χώρους να προπονηθείς. Αν ο τενίστας θέλει 500 σερβίς στην προπόνηση για να κάνει το παιχνίδι του και ο παίκτης θέλει την πάσα του και τα τελειώματά του σε γήπεδο». Με λίγα λόγια ο κόουτς είπε πολλά.

Με σοβαρότητα βλέπει τη συνέχεια

Η υπέρβαση του ΠΑΣ στην πρώτη θέση, ναι μεν ανέβασε την ψυχολογία, αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα δεν κρίθηκε, τίποτα δεν κατακτήθηκε και η μάχη για τον τίτλο συνεχίζεται. Τα κεφάλια μέσα και σκληρή δουλειά, λένε όλοι στα Γιάννινα. Ακολουθεί μια δύσκολη έξοδος για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», καθώς παίζει μεθαύριο Παρασκευή στην Κέρκυρα. Η ομάδα των «Φαιάκων» μπορεί να είναι χαμηλά στην βαθμολογία, αλλά πάντα τα παιχνίδια των δύο ομάδων έχουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο «Άγιαξ» ετοιμάζεται εντατικά, επιδεικνύοντας μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα το παιχνίδι αυτό, χωρίς να δίνει σημασία στη βαθμολογική θέση των γηπεδούχων. Προσέχει για να… έχει, όπως λέει και το διαφημιστικό σλόγκαν.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος