Έβγαλε όλα τα ντέρμπι αλώβητος ο ΠΑΣ. Μοναδική ουσιαστική απώλεια είναι η ισοπαλία με τον Εργοτέλη, απ’ όπου και το στιγμιότυπο (ΦΩΤΟ Λ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ)
Αθλητικά

Ο θρυλικός ΠΑΣ μπήκε γερά στο παιχνίδι ανόδου

Έβγαλε αήττητος δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια και θα γίνει πιο δυνατός, αν βελτιωθεί στην επίθεση.

Αήττητος παραμένει ο ΠΑΣ Γιάννινα στις έξι πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος Σούπερ Λιγκ 2. Αν, μάλιστα, δεν έφερνε την απρόσμενη ισοπαλία 2-2 με τον Εργοτέλη στα Γιάννινα, δε θα υπήρχε η διαφορά των δύο βαθμών από τον πρωτοπόρο Απόλλωνα Σμύρνης. Ο «Άγιαξ» έβγαλε ένα δύσκολο πρόγραμμα, με πολλά εκτός έδρας παιχνίδια. Στα Γιάννινα έπαιξε με Απόλλωνα Πόντου, Εργοτέλη και εκτός με Παναχαϊκή, Λεβαδειακό, Κισσαμικό και τελευταία στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο απολογισμός είναι τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες σε δύο εντός και τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια, που τα περισσότερα ήταν ντέρμπι. Σοδειά ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη και το δύσκολο έως τώρα πρόγραμμα, που διατηρεί τον «Άγιαξ της Ηπείρου» σε τροχιά τίτλου. Με καλές προοπτικές για τη συνέχεια, καθώς, όσο περνά ο καιρός και οι παίκτες παίρνουν παιχνίδια στα πόδια τους, γίνονται και καλύτεροι. Και η ομάδα ως σύνολο στρώνει, βρίσκει ρυθμό και πατήματα. Ναι μεν παρουσίασε κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, αλλά αυτό συμβαίνει στις περισσότερες ομάδες και όχι μόνο στην τοπική. Κάποιες διακυμάνσεις πάντα θα υπάρχουν, από τη στιγμή που αγωνίζονται άνθρωποι και όχι μηχανές. Όμως σε γενικές γραμμές, ο δείκτης απόδοσης της ομάδας ανεβαίνει σταθερά.

Η ισοπαλία που πήρε ο «Άγιαξ» την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο «Γ. Καμάρας», κρίνεται ως θετικό αποτέλεσμα. Σε ένα ακόμη ντέρμπι στάθηκε όρθιος, μετά τις νίκες σε Λιβαδειά, Χανιά και την ισοπαλία στην Πάτρα. Στη Ριζούπολη τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα υπολογίζαμε. Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα ότι στο ντέρμπι κορυφής θα δούμε έναν διαφορετικό ΠΑΣ απ’ αυτόν που είδαμε στο ματς με την Καλαμαριά, στο οποίο αγχώθηκε πολύ, γιατί δεν μπήκε στο γήπεδο με αποφασιστικότητα και τόλμη. Κακώς που δεν πήρε στα σοβαρά και αυτή την ιστορική ομάδα των Ποντίων. Από το άγχος που πήγε να τον πνίξει, λυτρώθηκε με τα τρία γκολ που σημείωσε στο τελευταίο τέταρτο. Για το ντέρμπι κορυφής με Απόλλωνα, γράφαμε την προηγούμενη Τετάρτη στη στήλη: «Το ερχόμενο παιχνίδι στη Ριζούπολη είναι εντελώς διαφορετικό με αυτό της περασμένης Δευτέρας με την Καλαμαριά. Ο κόσμος θα δει πολύ καλύτερο τον ΠΑΣ, κατάλληλα προετοιμασμένο από τον Γιαννίκη. Θα πάει στη Ριζούπολη βασικά να μη χάσει και ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα να διεκδικήσει και τη νίκη. Ουσιαστικά πάει για δύο αποτελέσματα, ενώ το βάρος του παιχνιδιού και το άγχος θα το έχουν περισσότερο οι γηπεδούχοι, παρά οι φιλοξενούμενοι. Ο «Άγιαξ» έδειξε φέτος ότι αντέχει στις εκτός έδρας δοκιμασίες. Κέρδισε στα Χανιά, στη Λιβαδειά και πήρε ισοπαλία στην Πάτρα από την Παναχαϊκή. Έχει αρκετούς έμπειρους και «μπαρουτοκαπνισμένους» παίκτες που μπορούν να αντέξουν στην πίεση των ντέρμπι και των εκτός έδρας αναμετρήσεων. Πολλοί απ’ αυτούς, όπως οι Πίτου Γκαρσία, Κριζμάν, Παμλίδης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Σκόνδρας, Σιόντης, Νικολιάς, Κάστρο και άλλοι, έχουν πολλά ένσημα από παιχνίδια Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Αυτοί θα σηκώσουν και το βάρος του κυριακάτικου ντέρμπι. Υπάρχει αισιοδοξία στα Γιάννινα, ότι ο ΠΑΣ δεν θα γυρίσει με άδεια χέρια από την Αθήνα».

Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως ακριβώς τα είχαμε προβλέψει. Ο ΠΑΣ έπαιξε με σφιχτή άμυνα, δεμένη άριστα με τη μεσαία γραμμή, δεν επέτρεψε να γίνουν μεγάλες φάσεις στην εστία του Χουτεσιώτη. Το δοκάρι των γηπεδούχων με τον Βουό προήλθε από στημένη μπάλα. Παράλληλα, ο «Άγιαξ» έβγαινε κάποιες φορές επικίνδυνα στις αντεπιθέσεις. Αν ο Ξύδας σημάδευε καλύτερα την εστία του Χουάντερσον, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, θα έπαιρνε και τη νίκη. Αλλά και η ισοπαλία είναι για τα Γιάννινα πολύ καλό αποτέλεσμα. Θα πρέπει όμως να βελτιωθούν στο τελείωμα των φάσεων, στην τελική προσπάθεια. Να μην ταλαιπωρούν το παιχνίδι και να βρίσκουν πιο εύκολα δίχτυα. Γιατί στα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια λίγες θα είναι οι φάσεις για γκολ που θα δημιουργηθούν, οπότε ο βαθμός ευστοχίας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Παράλληλα στα εντός έδρας ματς, όπου η νίκη σε αυτά φαντάζει ως μονόδρομος, είναι λύτρωση το γρήγορο γκολ. Κόβει την όρεξη και τον τσαμπουκά των αντιπάλων, γκρεμίζονται τα αμυντικά οχυρά γιατί ο αντίπαλος θα αναγκαστεί να βγει από το καβούκι του. Αντίθετα, αν χάνονται ευκαιρίες και περνά άπρακτος ο χρόνος, μεγαλώνει το άγχος και η πίεση που μεταδίδεται από την εξέδρα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτά είναι ασφαλώς θέματα που γνωρίζει πολύ καλά ο κόουτς της ομάδας Αργύρης Γιαννίκης, ο οποίος παλεύει με τους παίκτες για το καλύτερο.

Προσοχή στο ματς με Πλατανιά

Για να έχει αξία ο πολύτιμος βαθμός που πήρε με τόσο κόπο ο ΠΑΣ στη Ριζούπολη, θα πρέπει να κερδίσει την Κυριακή τον Πλατανιά στα Γιάννινα. Η ομάδα των Χανίων θα έρθει «πληγωμένη» στα Γιάννινα, μετά τις δύο απανωτές ήττες στα Περιβόλια από τον Απόλλωνα Σμύρνης και τη Δόξα Δράμας. Λογικό είναι να ψάχνει σημείο στήριξης και ένα θετικό αποτέλεσμα στους «Ζωσιμάδες», που θα είναι γι’ αυτή βάλσαμο. Οι Γιαννιώτες πρέπει να προσέξουν πολύ στην ερχόμενη αναμέτρηση. Να λειτουργήσει σωστά ό,τι δεν πήγε καλά στα προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια με Εργοτέλη και Απόλλωνα Πόντου. Ο Αργύρης Γιαννίκης δε θα έχει στη διάθεσή του τους Νικολιά, Σεργκελασβίλι και Ελευθεριάδη, ενώ επιστρέφει ο Πίρου Γκαρσία που ήταν και αυτός τραυματίας, χωρίς να ακολουθήσει την αποστολή στην Αθήνα. Οι προπονήσεις θα είναι σε καθημερινή βάση, μέχρι και το πρωί του Σαββάτου που θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία.

Λάθος ώρα επέλεξαν

Η Σούπερ Λιγκ 2, προφανώς σε συνεννόηση και με την ΕΡΤ, όρισε τον αγώνα ΠΑΣ – Πλατανιάς για την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 το απόγευμα. Η ένσταση που υπάρχει από πολλούς Γιαννιώτες, είναι για την ώρα του αγώνα. Δεν είναι μόνο ότι συμπίπτει χρονικά με το ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, αλλά χειμώνα καιρό, με κρύο, ομίχλη και υγρασία, είναι πολύ αργά και ακατάλληλη αυτή η ώρα για παιχνίδι Β’ Εθνικής Κατηγορίας. Στη Σούπερ Λιγκ 1 γίνονται βέβαια αγώνες σε αυτή τη ζώνη, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα παιχνίδια της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας. Και ειδικά στα Γιάννινα, δεν πρέπει να ορίζονται βραδινοί αγώνες τον χειμώνα, λόγω των ιδιόμορφων καιρικών συνθηκών, της ομίχλης και της υγρασίας. Κατά το παρελθόν από αυτά τα καιρικά φαινόμενα διακόπηκαν αγώνες και άλλοι έγιναν σε δύσκολες συνθήκες, σε βάρος του θεάματος και της ποιότητας των αγώνων.
Τέλος, όσον αφορά το αγωνιστικό πρόγραμμα των τελευταίων ημερών, προχθές έγινε στο ΠΕΑΚΙ αποθεραπεία, χθες οι παίκτες είχαν ρεπό, ενώ από σήμερα θα ξεκινήσουν πάλι προπονήσεις. Με τη σημερινή προπόνηση ξεκινά ο κύκλος προετοιμασίας για το ματς με τον Πλατανιά του Γιάννη Τάτση και όλη η προσοχή θα είναι επικεντρωμένη σε αυτή την αναμέτρηση.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος