Αθλητικά

Με τέτοιες εμφανίσεις δεν παίρνεις πρωτάθλημα

Αν θέλει ο ΠΑΣ να μείνει στο κυνήγι της ανόδου, θα πρέπει να γίνει ποιοτικός και να παίρνει βαθμούς.

Πρόσφατα, ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο Απόλλων Σμύρνης και ο ΠΑΣ θα διεκδικήσουν τον τίτλο, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις από άλλες ομάδες.

Όμως, στα τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, η ομάδα του έδειξε αρκετές αδυναμίες και έχασε τέσσερις βαθμούς, με τις δύο ισοπαλίες που έφερε στην Πάτρα με την Παναχαϊκή και με τον Εργοτέλη στα Γιάννινα. Αντίθετα, η ομάδα της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» έχει το απόλυτο των επιτυχιών με τρεις νίκες και είναι μόνη στην πρώτη θέση. Ήδη ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έχασε σημαντικό έδαφος στην εκκίνηση, έχοντας βέβαια πιο δύσκολο πρόγραμμα σε σχέση με τον Απόλλωνα.

Η προχθεσινή ισοπαλία πίκρανε περισσότερο τον κόσμο, απ’ ότι η ισοπαλία με την Παναχαϊκή και είναι σαν… ήττα για τον ΠΑΣ. Αυτός ανέκαθεν ήταν ομάδα έδρας, ποντάριζε πολύ στον κόσμο του, αυτό που λένε με περηφάνια οι οπαδοί ως «νόμο των Ζωσιμάδων» από την καυτή ατμόσφαιρα της εξέδρας που δυσκόλευε πολύ τους αντιπάλους. Για πολλά χρόνια η δύναμη της έδρας και ο φλογερός κόσμος ήταν εφαλτήριο επιτυχιών για τον θρυλικό «Άγιαξ της Ηπείρου».

Για να διεκδικήσει πρωτιά στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει καλύτερος, πιο διαβασμένος στα παιχνίδια και να μην κάνει τα λάθη που έκανε στο τελευταίο παιχνίδι με τον Εργοτέλη. Στο α’ ημίχρονο, καίτοι έπαιζε με αμυντικογενές σχήμα 4-2-3-1, οι κυανόλευκοι έπεσαν στην «παγίδα» των Κρητικών. Τους τράβηξαν ψηλά δίνοντας χώρο και τους «τρύπησαν» με τις κόντρα επιθέσεις, με άξονες τους ταχύτατους χαφ Μπρους, Κούατενγκ και τον πάντα επικίνδυνο Έφορντ. Η έξυπνη τακτική των φιλοξενουμένων απέφερε καρπούς καθώς στο α’ ημίχρονο είχαν προβάδισμα στο σκορ. Στην επανάληψη, όταν ο Γιαννίκης «διάβασε» καλύτερα το παιχνίδι, αλλάζοντας τον σχηματισμό σε 4-4-2 και περνώντας στην επίθεση και τον Λεό, η ομάδα βελτιώθηκε και λίγο έλειψε να κάνει την ανατροπή, καίτοι ο Εργοτέλης με αντεπιθέσεις προηγήθηκε και για δεύτερη φορά.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η άμυνα είχε αργές επιστροφές, δεν υπήρχε παραγωγικό κέντρο, οι παίκτες που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά (Γκαρσία, Νικολιάς, Νάουμετς), δεν ήταν σε καλή μέρα. Όταν έχει κέφια ο Νικολιάς, ανεβαίνει όλη η ομάδα. Προχθές φάνηκε κουρασμένος. Ο Γκαρσία στα φιλικά έδειξε ότι θα είναι ο σούπερ σταρ του τοπικού συγκροτήματος. Όμως στα επίσημα παιχνίδια δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση. Μάλιστα στην Πάτρα και στη Λιβαδειά ο Γιαννίκης δεν τον είχε στη βασική ενδεκάδα και τον πέρασε αλλαγή. Ο Νάουμετς, που επέκτεινε πρόσφατα το συμβόλαιό του, έχει καλά στοιχεία, αλλά θα πρέπει να τελειώνει καλύτερα και αποτελεσματικά τις προσπάθειες που κάνει, για να μην πάει χαμένη και η ενέργεια που ξοδεύει. Εν ολίγοις, όπως αναφέραμε και στην περιγραφή του αγώνα, το τρίποντο με τον Εργοτέλη χάθηκε από τα λάθη της άμυνας, από την έλλειψη ηγέτη στη μεσαία γραμμή και από το γεγονός ότι ο Εργοτέλης ήταν περισσότερο διαβασμένος στο γήπεδο απ’ ότι ο ΠΑΣ, εκμεταλλευόμενος τους γρήγορους μεσοεπιθετικούς που διαθέτει.

Πρωταγωνιστής ο Γιώργος Παμλίδης

Όμως, παρά την απώλεια των δύο βαθμών, βγήκαν και θετικά στοιχεία από το προχθεσινό παιχνίδι. Όπως το πάθος των παικτών και η προσπάθεια μέχρι το τέλος, κυνηγώντας το αποτέλεσμα. Όλοι υπερέβαλαν εαυτούς για να αποδώσουν αυτό που μπορούν, ποτίζοντας με ιδρώτα τη φανέλα.

Ο Παμλίδης που πέρσι έπαιξε λίγα παιχνίδια, φέτος είναι ο πολυτιμότερος παίκτης. Σημείωσε τρία γκολ (δύομε Εργοτέλη, ένα με Λεβαδειακό) που έδωσαν βαθμούς. Είναι μια δικαίωση και για τον ίδιο, καθώς πέρσι είχε αμφισβητηθεί η αξία του από μερίδα φιλάθλων. Αξιόλογη περίπτωση είναι και του νεαρού Λιάσου. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, θα έπρεπε από πέρσι να έχει πάρει περισσότερα παιχνίδια. Έχει προσόντα για να πάρει φανέλα βασικού. Και στα φιλικά παιχνίδια, όσες φορές μπήκε αλλαγή, ήταν πολύ καλός, όπως και στο ματς με τον Εργοτέλη. Μπήκε στο 67’ στη θέση του Σιόντη και έδωσε άλλη πνοή στο κέντρο. Έδωσε την καταπληκτική ασίστ στον Παμλίδη, που την αξιοποίησε εξίσου καλά, με το καταπληκτικό σουτ – καμάρα πάνω από τον γκολκίπερ Κατσιμήτρο, ο οποίος ήταν πολύ μπροστά από την εστία του.

Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι ζεστός, καίτοι η ομάδα δεν είναι αυτή που θα ήθελαν να είναι. Κάνει υπομονή, καταπίνει πολλά και κρίνει τον ΠΑΣ με τα δεδομένα της Β’ Εθνικής, αφήνοντας στην άκρη τις μνήμες, όταν κάποτε η ομάδα ήταν φόβος και τρόμος των αντιπάλων της.

Στο τέλος φαίνεται η αξία των βαθμών

Το προχθεσινό παιχνίδι ανήκει πλέον στο παρελθόν. Το πρωτάθλημα έχει ακόμη δρόμο, ενώ υπάρχουν και τα πλέι οφ. Όμως δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες οι απώλειες βαθμών σαν αυτή του αγώνα με τον Εργοτέλη. Γιατί η κατάκτηση ενός στόχου μπορεί να κριθεί και στον πόντο. Η αξία του κάθε βαθμού φαίνεται στο τέλος, όταν γίνεται ταμείο και μπροστά στο νήμα κρίνεται η προσπάθεια μιας ολόκληρης χρονιάς. Ο ΠΑΣ θα πρέπει να γίνει καλύτερος, ουσιαστικός, αν θέλει να είναι στους μνηστήρες του τίτλου. Αν συνεχίσει τις προβληματικές εμφανίσεις, πολύ σύντομα θα μείνει αρκετά πίσω, θα χάσει επαφή με την κορυφή και θα απογοητευτεί ο κόσμος. Ο ΠΑΣ έχει να δώσει πολύ δύσκολο ματς, αφού θα παίξει μεθαύριο Παρασκευή στα Χανιά με την τοπική ομάδα. Βασικά δεν πρέπει να χάσει και αν θέλει να είναι στο παιχνίδι της ανόδου και να έχει το μέταλλο του πρωταθλητή, θα πρέπει να πάρει το διπλό. Τα τρίποντα σε εκτός έδρας παιχνίδια, ανεβάζουν πολύ τον λογαριασμό και χτίζουν στόχους. Κοντός ψαλμός αλληλούια, ότι είναι να γίνει σε αυτή την εξόρμηση μακριά από τα Γιάννινα, θα φανεί την Παρασκευή.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος