Ο ΠΑΣ, όπως παρατάχτηκε στο τελευταίο φιλικό με την Κέρκυρα. Όρθιοι από αριστερά: Χουτεσιώτης, Παντελάκης, Πανουργιάς, Λεό, Πίτου Γκαρσία. Καθιστοί: Πήλιος, Ξύδας, Οικονομόπουλος, Νάουμετς, Γροσδάνης, Λιάσος.
Αθλητικά

Είναι φαβορί, αλλά να το δείξει στο γήπεδο

Νέα, επίκαιρη ανάλυση της κατάστασης στον ΠΑΣ και τι πρέπει να προσέξει στο δύσκολο πρωτάθλημα, που έρχεται.

Με σειρά φιλικών αγώνων, που δίνει συνεχώς τον τελευταίο καιρό, έχει ανεβάσει στροφές ο «Άγιαξ της Ηπείρου», θέλοντας να μπει με αποφασιστικότητα στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα 2 και να δείξει ότι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο.

Αύριο Παρασκευή θα δώσει το όγδοο στη σειρά φιλικό παιχνίδι, υποδεχόμενος στα Γιάννινα τον Απόλλωνα Λάρισας. Αν βρεθούν αντίπαλοι για άλλα δύο φιλικά, δεν θα έλεγε όχι ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης. Ο ΠΑΣ είναι από τις λίγες ομάδες της κατηγορίας, που έχουν πλήρη αγωνιστική δράση, για να καλύψει το κενό από τη μη έναρξη του πρωταθλήματος.

Στα προηγούμενα επτά φιλικά παιχνίδια με Λάρισα, Παναιτωλικό, Βέροια, Καραϊσκάκη Άρτας, Θεσπρωτό, Ολυμπιακό Βόλου, Κέρκυρα, σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά. Είχε μεταπτώσεις στην απόδοσή του από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά ως κάτι το αναμενόμενο, που συμβαίνει σε περιόδους προετοιμασίας. Ξεκίνησε πολύ καλά κόντρα σε δύο ομάδες της Σούπερ Λίγκας, Λάρισα και Παναιτωλικό. Στη συνέχεια, όσο προχωρούσε το επίπονο πρόγραμμα προετοιμασίας, η κούραση ήταν εμφανής και έβγαινε στο γήπεδο. Τελευταία η ομάδα ανέβασε πάλι στροφές και βελτιώθηκε σε πολλούς τομείς. Βάζει γκολ, δεν δέχεται εύκολα απειλές στην εστία της, κάνει φάσεις και έχει καλή κίνηση στο γήπεδο.

Δυσκολεύεται λίγο, όταν έχει απέναντί του ομάδες, που παίζουν με κλειστές άμυνες. Όταν βρίσκει δίχτυα, βρίσκει και τα «κλειδιά» που τις ξεκλειδώνουν πιο εύκολα. Πάνω στο κομμάτι αυτό επικεντρώνει τη διδασκαλία στις προπονήσεις ο προπονητής Γιαννίκης, για να  βρει περισσότερες λύσεις, γιατί το πρόβλημα αυτό θα το βρει μπροστά του. Σε πολλά παιχνίδια του πρωταθλήματος, ειδικά σε αυτά που θα γίνουν στα Γιάννινα, όλες οι ομάδες θα παίξουν κλειστά για το αποτέλεσμα, με τη λογική να μην χάσουν.

Όσον αφορά την τακτική, ο Γιαννίκης προβληματίζεται αν πρέπει να ξεκινήσει τους επίσημους αγώνες με 4-2-3-1 ή με 3-5-2. Στο δεύτερο σύστημα γύρισε μετά τον τραυματισμό του Ελευθεριάδη. Όσο ήταν καλά, έπαιζε με προωθημένο κυνηγό τον Κριζμάν και πλάγιους τους Ελευθεριάδη, Νικολιά. Τώρα προτιμά να παίζει με δύο κυνηγούς, επιλέγοντας δίδυμα από τους Κριζμάν, Παμλίδη, Λεό, Ξύδα, Γροσδάνη. Και τα δύο αυτά συστήματα χρησιμοποιήθηκαν στα τελευταία πέντε φιλικά παιχνίδια και μετά τον τραυματισμό του Ελευθεριάδη. Ο Γιαννίκης πολλές φορές έχει πει ότι η ομάδα πρέπει να έχει πολλά εναλλακτικά πλάνα.  Το πώς θα παίζει θα είναι και σε συνάρτηση με τα πλάνα και την τακτική της κάθε ομάδας, που θα είναι απέναντι.

Στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν 29 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Οι Χουτεσιώτης, Γιαννίκογλου, Παντελάκης, Πανουργιάς, Πίτου Γκαρσία, Οικονομόπουλος, Ράντοβατς, Ζιούλης, Καρτάλης, Ελευθεριάδης είναι φετινές μεταγραφές. Ο Ζώγκος γύρισε από την Ιταλία (δανεικός στην Αλεσάντρια) και οι Γροσδάνης, Λώλης έγιναν επαγγελματίες από τις ομάδες Νέων. Παραμένοντες από πέρσι και από προηγούμενες χρονιές είναι οι Περιστερίδης, Κάστρο, Κριζμάν, Αποστολόπουλος, Γώγος, Νικολιάς, Μπουκουβάλας, Παμλίδης, Σιόντης, Σκόνδρας, Σεργκελασβίλι, Λιάσος, Ξύδας, Νάουμετς, Λεό, Πήλιος. Δέκα  είναι οι νέοι παίκτες και 19 οι παραμένοντες, συμπεριλαμβανομένων και των νεαρών παικτών, που έκαναν από πέρσι προπονήσεις με τη μεγάλη ομάδα, άρα είναι γνώστες του χώρου. Αποχώρησαν για διάφορους λόγους οι Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Νεόφυτος Μιχαήλ, Βιδάλ, Γιάκος, Πάντελιτς, Λίλα, Κάργας, Αθανασιάδης, Βελλίδης, Ντόλοβατς, Μάνος, Ευαγγέλου, Κ. Παπαδόπουλος. Δανεικός δόθηκε στο Σούλι Παραμυθιάς ο Βασιλάκης.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες από την περσινή ομάδα, ορισμένοι με εμπειρία και παραστάσεις από παιχνίδια Α’ Εθνικής, είναι καλό για τον ΠΑΣ. Ο Γιαννίκης δεν έχτισε μια ομάδα από την αρχή, αλλά βρήκε έναν κορμό έμπειρων παικτών, στοιχείο που βοηθά στη συνοχή του συνόλου. Η αναδιάταξη του δυναμικού ήταν μια φυσική εξέλιξη. Όλες οι ομάδες που χάνουν κατηγορία χαμηλώνουν το μπάτζετ και ελευθερώνονται από μεγάλα συμβόλαια, που είναι έξω από τις δυνατότητές τους.  Από τον κανόνα αυτόν δεν ξέφυγε και ο ΠΑΣ, που τα τελευταία χρόνια έχει και μια πολύ σφιχτή οικονομική πολιτική, για να εξυπηρετεί η διοίκηση τις υποχρεώσεις των ρυθμίσεων για τα παλιά χρέη στην εφορία.

Ξεχωρίζει ο Πίτου Γκαρσία

Ο παίκτης, που έκλεψε την παράσταση στα τελευταία παιχνίδια και έγινε ήδη αγαπημένος των φιλάθλων, είναι ο Πίτου Γκαρσία. Πρόκειται για παίκτη εγνωσμένης αξίας, με φιλότιμο, άριστη τεχνική κατάρτιση, όπου σε πολλά παιχνίδια πήρε την ομάδα στους ώμους του. Βέβαια, ένας κούκος δε, φέρνει την άνοιξη, αλλά οι παίκτες, που έχουν την ποιότητα του Γκαρσία, μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Μάλιστα είναι από τους λίγους ξένους παίκτες στην Ελλάδα που ξέρουν τόσο καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί έχει πάρα πολλές συμμετοχές στις προηγούμενες ομάδες που αγωνίστηκε (Άρης, Ατρόμητος, Βόλος). Λόγω καταγωγής (Αργεντινός) εξιτάρει περισσότερο τους Γιαννιώτες, που γαλουχήθηκαν με τους θρύλους της παλιάς ομάδας των μεγάλων παικτών από τη χώρα του Μαραντόνα. Ο Πίτου θα είναι ο παίκτης βαρόμετρο του ΠΑΣ.

Τα μυστικά για την επιτυχία

Ο στόχος του ΠΑΣ για τη νέα σεζόν είναι αδιαπραγμάτευτος, ήτοι η άμεση επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα. Υπάρχει μπροστά ανηφορικός δρόμος και η τοπική ομάδα θα περάσει δύσκολη χρονιά, με πολλή πίεση. Ο πρωταθλητισμός είναι πιο δύσκολος από την προσπάθεια παραμονής. Θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός για την πρώτη προνομιούχο θέση, η οποία θα δώσει και το εισιτήριο της ανόδου. Η δεύτερη θέση οδηγεί μεν στα μπαράζ με την προτελευταία ομάδα της Σούπερ Λίγκας 1, αλλά η διαφορά των δύο κατηγοριών είναι μεγάλη σε ποιότητα και σε όλα τα επίπεδα.

Στα μπαράζ είναι τρομερά δύσκολο να έχουν τύχη ομάδες από τη Β’ Εθνική. Άρα ο συναγωνισμός και η μεγάλη μάχη θα δοθούν για την πρωτιά. Προμηνύεται ότι θα έχουμε πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Οι μισές ομάδες θα παλεύουν για την άνοδο και οι άλλες μισές για την παραμονή.

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έχει δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή και πρέπει να επιδείξει μεγάλη προσοχή στα πρώτα παιχνίδια. Ξεκινά από την Πάτρα, συνεχίζει στη Λιβαδειά, υποδέχεται τον Εργοτέλη και στη συνέχεια πάει στα Χανιά. Για να διατηρηθεί στην κορυφή θα πρέπει να πάρει βαθμούς και μακριά από την έδρα του. Οι άλλες ομάδες υπολογίζουν πολύ την καυτή έδρα των Ιωαννίνων, που γίνεται «καμίνι» στις καλές στιγμές του ΠΑΣ, αλλά και τη συμπαράσταση, που θα έχει και σε εκτός έδρας παιχνίδια. Το καλό ξεκίνημα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τη συνέχεια. Επίσης, θα πρέπει η ομάδα να έχει διάρκεια στην απόδοσή της, ηρεμία, οικονομική συνέπεια και στις δύσκολες στιγμές, που πάντα υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, να υπάρξει ψυχραιμία και καλή διαχείριση.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος