Ο Αχιλλέας Εμμανουηλίδης στην εκδήλωση του δήμου για τον ΠΑΣ τον Ιούνιο 2017
Αθλητικά

«Έφυγε» ο παλιός πρόεδρος Αχιλλέας Εμμανουηλίδης

Φτωχότερη είναι η οικογένεια του ΠΑΣ, καθώς «έφυγε» από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος Αχιλλέας Εμμανουηλίδης. Η κηδεία του έγινε πάνδημη το απόγευμα της Κυριακής στην Ανατολή.

Ο εκλιπών υπήρξε μια λαμπρή προσωπικότητα του τόπου, με μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα ως εργολάβος – πολιτικός μηχανικός σε Ελλάδα και εξωτερικό και με συμμετοχή στα κοινά του τόπου. Στον ΠΑΣ Γιάννινα διετέλεσε πρόεδρος την αγωνιστική σεζόν 1970-71, σε μια πολύ δύσκολη καμπή, και με την παρουσία του σταμάτησαν οι διοικητικές αναταράξεις, που υπήρχαν από τον Φεβρουάριο του 1970, όταν είχε παραιτηθεί ο Περικλής Γιαννής και από τον Πρωτοδικείο διορίστηκε προσωρινή διοίκηση με πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Λέκκα, για να βγει η σεζόν.

Ο Αχιλλέας Εμμανουηλίδης εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές που έγιναν στα τέλη Ιουνίου 1970. Συνεργάτες του ήταν οι Αναστάσιος Νταβατζής, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Γεώργιος Δρούγιας, Αθανάσιος Σαλούκας, Μιχαήλ Μάλλιος, Ιωάννης Κόντος, Δημήτριος Παπαγιάννης, Κωνσταντίνος Φερούκας, Βασίλειος Βενέτης, Ναπολέων Ψαρράς. Προπονητής προσλήφθηκε ο παλιός παίκτης του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Αδάμ Πιτσούδης, που αντικαταστάθηκε στα μέσα της σεζόν με τον παλιό διεθνή άσο του Παναθηναϊκού Γιάννη Παπαντωνίου. Η προετοιμασία είχε γίνει στο Τσεπέλοβο.

Με ενέργειες της διοίκησης Εμμανουηλίδη, έγινε η πρώτη μεγάλη μεταγραφή, καθώς μεταγράφηκε από τον Βύζαντα Μεγάρων στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Γιώργος Σιόντης, που στη συνέχεια έγινε ο ιστορικός αρχηγός του «Άγιαξ της Ηπείρου». Ήταν ο μοναδικός παίκτης με παραστάσεις από την Α’ Εθνική, αφού είχε αγωνιστεί και σε Ολυμπιακό και Βύζαντα Μεγάρων. Στο δυναμικό της ομάδας ήταν και οι Μπέκας, Μανέγας, Κ. Σαραλιώτης, Μάντζιος, Φίλιος, Τζαμάκος Π., Θαυμαστός, Τσίλης, Ζιώγας, Αναστασίου, Οικονομίδης, Γκιώκας Π.,Τσάτσης, Παππάς Π., Μάντος, Σαχινίδης, Λάππας Νικ., Τσόμπας, Κωστάκης, Καζάκος, Γιαννούλης, Χουρίδης, Τσιούρης, Παπαδόπουλος Β., Τσουρλίδας.

Τον Ιούνιο του 2017, σε εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣ, ο δήμος Ιωαννιτών είχε τιμήσει με πλακέτα και τον Αχιλλέα Εμμανουηλίδη, όπως και άλλους παλιούς προέδρους. Ήταν ο 3ος στη σειρά πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΣ, μετά τους Περικλή Γιαννή και Θεμιστοκλή Λέκκα. Το καλοκαίρι του 1971 παρέδωσε τη διοικητική σκυτάλη στον Σάκη Τσουκανέλη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Σχετικά άρθρα

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Με 20 παίκτες η αποστολή του ΠΑΣ για το ματς με Ολυμπιακό

Με προβλήματα ο ΠΑΣ κόντρα στον Ολυμπιακό