Αθλητικά

Μαύρες μέρες για τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας 2

Η ΕΡΤ προτείνει μείωση 60% των συμφωνηθέντων και η ΕΠΟ δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Δύσκολες ώρες για τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας 2 αλλά και για τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της δεύτερης κατηγορίας με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Ιωάννη Δρόσο, προτάθηκε μείωση 45% στα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων SL1 και μείωση 60% των όσων συμφωνήθηκαν με τις ομάδες της SL2.

Και για μεν τις έξι ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, που ήταν πέρσι άστεγες τηλεοπτικά και τις πήρε η ΕΡΤ, εκτιμάται ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί είναι υπογεγραμμένα κλειστά συμβόλαια και μπορεί να γίνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Αυτές που είναι εντελώς ξεκρέμαστες, είναι οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας 2. Για να υπογράψουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης, τους είχε υποσχεθεί πέρσι ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης ότι θα πάρουν από την ΕΡΤ 1,5 εκατ. ευρώ οι ομάδες που θα υποβιβαστούν (ΠΑΣ, Λεβαδειακός, Απόλλων), επειδή θα χάσουν το τηλεοπτικό συμβόλαιο από τη NOVA και από 850.000 ευρώ οι υπόλοιπες ομάδες. Όμως, η συμφωνία αυτή ήταν ένα προσχέδιο, χωρίς χαρτιά και υπογραφές! Χωρίς συμβόλαια και γραπτές συμφωνίες τι μπορούν να διεκδικήσουν οι ομάδες;
Αν λοιπόν για τη Σούπερ Λίγκα 2 ισχύσει τελικά περικοπή 60% των όσων συμφωνήθηκε πέρσι με το προσύμφωνο, ο ΠΑΣ και ο Λεβαδειακός, αντί 1,5 εκατ. ευρώ θα πάρουν από 600.000 ευρώ και οι υπόλοιπες ομάδες αντί 850.000 ευρώ θα πάρουν από 340.000 ευρώ η κάθε μία. Με τον Απόλλωνα είναι ειδική περίπτωση. Ήταν πέρσι στη Σούπερ Λίγκα 1 μία από τις επτά άστεγες ομάδες και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την ΕΡΤ. Το ερώτημα είναι, το συμβόλαιο αυτό θα ισχύσει για φέτος; Στους όρους του συμβολαίου υπάρχει αναφορά ότι ισχύει η συμφωνία ακόμη και για υποβιβασμό της ομάδας; Πάντως οι ΠΑΣ και Λεβαδειακός, λόγω του υποβιβασμού, έχασαν το συμβόλαιο με τη NOVA, γιατί η συμφωνία ήταν για αγώνες Α’ Εθνικής.

Για τα τηλεοπτικά, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Οι παραπάνω περικοπές είναι πρόταση του προέδρου της ΕΡΤ στις ομάδες. Θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών, ενδεχομένως να εμπλακούν και συναρμόδιοι υπουργοί για να δουν τι μπορεί να γίνει. Αλλίμονο στους παίκτες και του προπονητές που κάνουν προετοιμασία με χρονοδιάγραμμα ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά με τέτοιο μπάχαλο που υπάρχει, είναι βέβαιο ότι θα πάει ακόμη πιο πίσω η έναρξή του. Υπάρχουν ακόμη ομάδες που δεν ξεκίνησαν προετοιμασία, δεν έχουν παίκτες, προπονητές και διοικήσεις! Κατά τα άλλα έγινε αναδιάρθρωση με μείωση ομάδων για να… αναβαθμιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο! Εδώ γελάει και ο κάθε πικραμένος. Αυτό το μπάχαλο προέκυψε από την σαθρή αναδιάρθρωση που δημιούργησαν με τη δημιουργία και νέας κατηγορίας (Σούπερ Λίγκα 2).

Τι δήλωσε ο Λεουτσάκος

Χαρακτηριστικά ο Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος των ομάδων της SL2) τόνισε στο Gazzetta.gr: «Κάναμε μία επαφή με την ΕΡΤ. Ο κ. Δρόσος μας ενημέρωσε ότι προτίθεται να κάνει μία μείωση γύρω στο 60% και εμείς αποφασίσαμε εκείνη την στιγμή ότι πρώτον δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα. Δεύτερον πως δε δεχόμαστε καμία μείωση. Ούτε καν 10%. Θέλουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, γιατί ματώσαμε για να μπούμε πέρυσι λόγω της αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Ακόμα και μέσω των στοιχηματικών, που δεν παίρνουμε τίποτα. Εμείς δεν ξεκινάμε».

Σήμερα Διοικητικό Συμβούλιο

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το σημερινό διοικητικό συμβούλιο των ομάδων της Σούπερ Λίγκας 2, για το πώς θα αντιδράσουν τόσο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όσο και για το άλλο μεγάλο ζήτημα, όπου η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε με ψήφους 9-8 να υποβιβάζεται μόνο η τελευταία ομάδα από τη Σούπερ Λίγκα 1 και η προτελευταία ομάδα να δίνει αγώνα μπαράζ με την ομάδα που θα τερματίσει 2η στη Σούπερ Λίγκα 2. Για την απόφαση της ΕΠΟ θα ληφθεί απόφαση σήμερα για να γίνει προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, ως μια απέλπιδα προσπάθεια, μήπως και αλλάξει κάτι. Με τέτοιο «πετσόκομμα» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χωρίς χορηγίες, πώς θα μπορέσει στο μπαράζ η ομάδα της δεύτερης κατηγορίας να ανταγωνιστεί την ομάδα της πρώτης, όταν οι διαφορές μεταξύ των κατηγοριών, όσον αφορά τα έσοδα, κατά συνέπεια και της ποιότητας, είναι τεράστιες;

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης, όπως Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Αυστρία, έχουν απορρίψει αυτό το μοντέλο και καθόρισαν οι άνοδοι και υποβιβασμοί να γίνονται απευθείας. Μόνο σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, που έχουν από 18 και 20 ομάδες στην κάθε κατηγορία, πέφτουν και ανεβαίνουν απευθείας 2-3 ομάδες και αφήνουν μόνο μία θέση που διεκδικούν σε διπλούς αγώνες κατάταξης ομάδες της Λίγκας 1 και Λίγκας 2. Αλλά στις χώρες αυτές, τα δεδομένα των ομάδων και του ποδοσφαίρου, διαφέρουν όπως η νύχτα με τη μέρα από την Ελλάδα. Εκεί και οι ομάδες της Λίγκας 2 είναι ισχυρά κλαμπ με μεγάλα γήπεδα και άριστες εγκαταστάσεις και δεν έχουν καμία σχέση με την 2η κατηγορία της Ελλάδας, που οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές. Τα πρωταθλήματα Β’ Κατηγορίας σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία είμαι πολύ πιο ποιοτικά από το ελληνικό πρωτάθλημα της ελληνικής Σούπερ Λίγκας.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος