ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Με στόχο τη δημιουργία τοπικής ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο

Το 1ο Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο διοργανώνει το Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά στην Ήπειρο, το Ioannina Basketball Club (IBC), με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.).

Το τουρνουά θα φιλοξενηθεί στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων και θα συμμετέχουν δύο ομάδες του πρωταθλήματος, Ηρόδικος Κομοτηνής και Αργοναύτες Βόλου, μία μικτή ομάδα της ΟΣΕΚΑ και η Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο.
Πρωταρχικός σκοπός της διοργάνωσης του τουρνουά είναι να παρουσιάσει ένα άθλημα, που απουσιάζει στην περιοχή μας, προωθώντας τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αθλείται και να αγωνίζεται ανεξαρτήτως της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
Σε αυτό το δύσκολο και καινοτόμο εγχείρημα, το IBC καλεί τα άτομα, που γεννήθηκαν με κινητικές δυσκολίες ή απέκτησαν κινητικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους και κινούνται με αμαξίδιο, να δηλώσουν συμμετοχή. Μέσα από αυτή τη δράση επιδιώκει να δημιουργήσει την πρώτη τοπική ομάδα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο με προοπτική συμμετοχής στα πρωταθλήματα, που διοργανώνει η ΟΣΕΚΑ. Στους αθλούμενους, που θα αποτελέσουν την τοπική ομάδα καλαθοσφαίρισης, θα προσφερθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός (αγωνιστικά αμαξίδια).
Το IBC είναι ένα σωματείο, που παρουσιάζει έντονη αθλητική και κοινωνική δράση. Εκτός από τις ακαδημίες μπάσκετ, η ομάδα των ανδρών ολοκλήρωσε φέτος αήττητη το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ και εξασφάλισε επάξια την άνοδο στη Γ’ Εθνική κατηγορία.
Σε αυτή την προσπάθεια, καλεί όλους τους τοπικούς φορείς και τις επιχειρήσεις να σταθούν στο πλευρό του και να στηρίξουν την πρωτοβουλία, κάνοντας πράξη την αποδοχή της διαφορετικότητας και τιμώντας το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής που αντιστέκεται σε δυσκολίες και εμπόδια και μετατρέπει την ατυχία σε ευκαιρία.
Η δήλωση συμμετοχής πραγματοποιείται στους καθηγητές φυσικής αγωγής Αποστόλη Κανελόπουλο (6976579105) και Στέφανο Χατζάρα (6945021252).

Με χρηματοδότηση από τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό

Το τουρνουά, συνολικού κόστους οργάνωσης 26.500 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του «Συμμετοχικού προϋπολογισμού» του δήμου Ιωαννιτών. Μέσω του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, το IBC κατέθεσε την πρότασή του για τη διοργάνωση της ξεχωριστής αθλητικής και κοινωνικής γιορτής, κατaφέρνοντας να διακριθεί και να χρηματοδοτηθεί.
Κάλεσμα στον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση απεύθυναν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, η παραολυμπιονίκης Ανθή Λιάγκου, ο πρόεδρος του IBC Γιώργος Ζάραγκας και το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Χριστίνα Ευθυμίου.
Εκ μέρους της δημοτικής αρχής και εκπροσωπώντας το Δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα, λόγω των περιορισμών που ισχύουν στις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Μανταλόβας τόνισε ότι αποτελεί βασική αρχή αυτής της δημοτικής αρχής η ενίσχυση της φωνής των πολιτών και των τοπικών συλλογικοτήτων της κοινωνίας στη διακυβέρνηση του δήμου. «Για να το πετύχουμε, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά στην πόλη το “εργαλείο” του συμμετοχικού προϋπολογισμού και ζητήσαμε τη γνώση και τις ιδέες των συμπολιτών μας για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη. Ως αποτέλεσμα, μετατρέψαμε μια τυπική διαδικασία “κλειστών θυρών” που αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, σε μια ευκαιρία συμμετοχής για όλους τους πολίτες. Μέσω του συμμετοχικού προϋπολογισμού μετασχηματίζουμε τις ιδέες των συμπολιτών μας, σε πράξεις και έργα. Μια απ’ αυτές ήταν η πρόταση του IBC για τη διεξαγωγή του τουρνουά καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, μια καινοτόμα και πρωτοπόρα πρόταση που το Σαββατοκύριακο θα γίνει πράξη».
Η Ανθή Λιάγκου, αφού ευχαρίστησε τόσο τη δημοτική αρχή όσο και το IBC για τη διοργάνωση, κάλεσε όλους όσοι χρησιμοποιούν αμαδίξιο και θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια δημιουργίας τοπικής ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, να το κάνουν επικοινωνώντας με τους ανθρώπους του IBC.
Τέλος, ο πρόεδρος και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου εξήραν την πρωτοβουλία του δήμου για την καθιέρωση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκε η πρότασή τους, και κάλεσαν κι αυτοί με τη σειρά τους τον κόσμο να στηρίξει την διοργάνωση αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας της πρώτης ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο στα Γιάννενα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Υποβιβάστηκε… με ψηλά το κεφάλι το IBC