Ο Δημήτρης Μάνος θα είναι το βαρύ πυροβολικό του «Άγιαξ» στα έξι παιχνίδια φωτιά ακολουθούν
Αθλητικά

Έρχονται ματς «φωτιά» για τον ΠΑΣ Γιάννινα

Το Σάββατο υποδέχεται τη Λάρισα και αμέσως μετά πάει Λειβαδιά και Ηράκλειο. Στο κόκκινο η αγωνία όλων.

Ο βαθμός της ισοπαλίας στη Λαμία, στον αγώνα με την εκεί τοπική ομάδα, ήταν βαθιά ανάσα για τον ΠΑΣ Γιάννινα, στην προσπάθεια που κάνει για να παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα. Αν κερδίσει το Σάββατο τη Λάρισα στο στάδιο «Ζωσιμάδες», θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα και θα αυξηθούν οι ελπίδες παραμονής. Ο ΠΑΣ παλεύει με νύχια και με δόντια για να βγει από τη ζώνη του υποβιβασμού ή, στη χειρότερη περίπτωση, να πάει σε αγώνα μπαράζ με τη δεύτερη ομάδα της Β’ Εθνικής και να αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό. Στην περίπτωση αυτή, οι αγώνες θα είναι διπλοί, από ένας στην έδρα της κάθε ομάδας. Οι αγώνες μπαράζ πάντα έχουν έναν βαθμό επικινδυνότητας και είναι δύσκολοι, αφού μπάλα είναι και όλα μπορούν να συμβούν, αλλά, αν εμπλακεί ο ΠΑΣ σε αυτή τη διαδικασία, έχει την εμπειρία και την ποιότητα να διαχειριστεί την κατάσταση και υπάρχει διαφορά ποιότητας στις ομάδες των δύο κατηγοριών. Όμως, ούτε αυτό το σενάριο θέλουν να σκέφτονται οι Γιαννιώτες. Θέλουν η ομάδα τους να τερματίσει πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Δύσκολο βέβαια το εγχείρημα, γιατί ήδη υπάρχει μια διαφορά τεσσάρων βαθμών από τις άλλες ομάδες που είναι πάνω απ’ αυτόν, αλλά υπάρχουν ακόμη έξι αγωνιστικές και τίποτα δεν έχει κριθεί.

Τελευταία εντείνεται η φημολογία για το αν θα γίνει ή όχι η περιβόητη αναδιάρθρωση. Γιατί αν δεν γίνει, θα υποβιβαστούν μόνο δύο ομάδες και τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα για τον ΠΑΣ. Όμως ούτε αυτό σκέφτονται οι Γιαννιώτες. Παίρνουν ως δεδομένο ότι θα γίνει αναδιάρθρωση και, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, παλεύουν για την παραμονή τους. Θέλουν να σιγουρέψουν τον στόχο τους μέσα στα γήπεδα, με τις υπάρχουσες συνθήκες και να μην μείνουν ξεκρέμαστοι την τελευταία στιγμή. Ο ΠΑΣ θα παλέψει κατά πρώτο λόγο με ΟΦΗ, Λεβαδειακό και κατά δεύτερο με Λάρισα, Αστέρα Τρίπολης, Πανιώνιο. Μαθηματικά δεν σιγούρεψαν την παραμονή τους ούτε η Λαμία με την Ξάνθη, αλλά είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τις προαναφερθείσες ομάδες και δεν θα κινδυνεύσουν.  Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΠΑΣ έχει παιχνίδια με όλες τις παραπάνω ομάδες στις έξι τελευταίες αγωνιστικές που ακολουθούν μέχρι το φινάλε. Λάρισα και Αστέρα Τρίπολης θα υποδεχτεί στα Γιάννινα, ενώ θα επισκεφτεί τις έδρες Λεβαδειακού, ΟΦΗ, Πανιωνίου. Μεταξύ τους παιχνίδια έχουν και οι άλλες ομάδες και όχι μόνο ο ΠΑΣ. Που πρακτικά σημαίνει ότι το όριο της παραμονής ή της ζώνης των μπαράζ μπορεί να είναι στους 31 με 32 βαθμούς.

Κανένας δεν υπολόγιζε ότι ο ΠΑΣ θα έφτανε σε αυτό το σημείο, να είναι με την πλάτη στον τοίχο, κινδυνεύοντας με υποβιβασμό. Πέρσι τέτοια εποχή είχε 30 βαθμούς, έντεκα πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Φέτος έχει 22 βαθμούς, γιατί δεν πήρε όσους έπαιρνε τα προηγούμενα χρόνια μακριά από τα Γιάννινα και δεν εκμεταλλεύτηκε στον απόλυτο βαθμό τη δύναμη της έδρας. Η ήττα από τον Παναιτωλικό στο στάδιο «Ζωσιμάδες» και οι ισοπαλίες με Λαμία, ΟΦΗ στοίχισαν σημαντικά. Δεν είναι όμως του παρόντος μια τέτοια συζήτηση. Ούτε το πώς έφτασε ο ΠΑΣ το 2016 να παίζει με αξιώσεις στην Ευρώπη και να απειλεί την Άλκμααρ με αποκλεισμό και τώρα να κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό. Όσοι διαβάζουν τη στήλη είναι ενήμεροι, τα έχουμε αναλύσει αρκετές φορές. Τώρα προέχει για τον ΠΑΣ η μάχη της παραμονής. Υπάρχει χρόνος για κριτική και αναλύσεις, μετά το τέλος του πρωταθλήματος.

Έξι παιχνίδια σαν «τελικοί» είναι στον δρόμο του ΠΑΣ μέχρι το νήμα του τερματισμού. Κομβικής σημασίας είναι η αναμέτρηση του Σαββάτου με την ΑΕΛ στα Γιάννινα. Γιατί είναι ένα ματς με ομάδα, που έχει τον ίδιο στόχο, και στη συνέχεια ακολουθούν στη σειρά οι εκτός έδρας εξορμήσεις σε Λιβαδειά και Ηράκλειο. Στα ματς αυτά θα κριθεί ένα μεγάλο μέρος στην υπόθεση παραμονής ή υποβιβασμού. Αυτά τα ματς είναι πραγματικά «ζωής και θανάτου». Στη συνέχεια ο ΠΑΣ θα παίξει στα Γιάννινα με Αστέρα Τρίπολης, θα πάει στη Νέα Σμύρνη για να αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο και θα κλείσει την αυλαία των αγώνων με τον ΠΑΟΚ στα Γιάννινα. Και αυτά τα ματς είναι τελικοί, αλλά τα τρία πρώτα έχουν μεγαλύτερη σημασία, τόσο για τον ΠΑΣ, όσο και για τους αντιπάλους του.  Έξι ματς φωτιά, έξι «τελικοί» στον δρόμο που περνά ο «Άγιαξ της Ηπείρου».

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος