Αθλητικά

Αυτό είναι το ποδόσφαιρό μας, αυτή και η Εθνική μας!

Η Εθνική Ελλάδας έκανε την ύστατη προσπάθεια για να προκριθεί στα τελικά του EURO 2024 που θα γίνει το καλοκαίρι στη Γερμανία, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς αποκλείστηκε στα πέναλτι με σκορ 4-2 στην Τιφλίδα από τη Γεωργία.

Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν με 0-0. Με αφορμή τον αποκλεισμό της Εθνικής, από προχθές τα μεσάνυχτα πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια στα λεγόμενα social media, κυρίως στο facebook. Από τα γραφόμενα της….δημοσιογραφίας των πολιτών φάνηκε ότι ως Έλληνες εύκολα ενθουσιαζόμαστε και εύκολα απογοητευόμαστε. Αν έμπαινε γκολ η κεφαλιά στο δοκάρι του Μαυροπάνου και κέρδιζε η Εθνική μας, όλοι θα ήταν ήρωες και θα τους άρμοζε υποδοχή στο αεροδρόμιο. Τώρα που αποκλείστηκε στα πέναλτι, διαδικασία ρουλέτα, όλοι ρίχνουν το ανάθεμα είτε στον Πογέτ είτε στους παίκτες. Και επειδή τα σόσιαλ μίντια είναι πραγματική ….κρεατομηχανή, χωρίς έλεγχο, χωρίς αρχή και τέλος, κάποιοι ισοπέδωσαν τα πάντα, φτάνοντας στο σημείο να υβρίζουν χυδαία τον Γιακουμάκη, επειδή έχασε ένα από τα δύο χαμένα πέναλτι της Εθνικής, με κατάρες για τη ζωή του! Μα πόσο κακόψυχοι μπορεί να είναι;
Έχουμε παρατηρήσει και κάτι ακόμα: Επειδή έχουν ταυτίσει την Εθνική με την ΕΠΟ, μπήκε και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στις οπαδικές μυλόπετρες των σόσιαλ μίντια. Υπάρχει, δυστυχώς, μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η ΕΠΟ, πρόσκειται στο μπλοκ της ΑΕΚ, έχοντας και την εύνοια της διαιτησίας, ελέγχοντας κατά κάποιον τρόπο τα όργανά της. Δεν γνωρίζουμε αν στην πραγματικότητα συμβαίνει αυτό και ούτε υιοθετούμε κάτι τέτοιο, αλλά αυτή είναι μια γενικότερη αίσθηση που πλανάται στον αστερισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπως υπήρχε παλιότερα η αντίληψη ότι η ΕΠΟ ελέγχονταν από τον Ολυμπιακό και πιο πριν από τον Παναθηναϊκό. Και το πρόβλημα ξεκινά από την ίδια την ΕΠΟ, η οποία διαχρονικά ως υπερτάτη αθλητική αρχή, όσες διοικήσεις και αν άλλαξε, δεν κέρδισε ποτέ την εμπιστοσύνη των Ελλήνων φιλάθλων. Και για να συμβαίνει αυτό, κάτι δεν έκανε καλά επί σειρά ετών, κάτι δεν κάνει καλά και τώρα. Έτσι ότι αντιθέσεις υπάρχουν με την ΕΠΟ, αντικατοπτρίζονται αδίκως και στην εθνική ομάδα. Οι οπαδοί που θεωρούν ότι οι ομάδες τους αδικούνται από την ΕΠΟ και τη διαιτησία, πολλές φορές ξεσπούν και στην εθνική ομάδα και αυτό είναι πολύ άδικο.
Κατά την προσωπική μας άποψη η Εθνική πάλεψε όσο μπορούσε. Όταν χάνεις μια πρόκριση στα πέναλτι, δεν μπορείς να πεις και πολλά πράγματα. Ήταν και θέμα τύχης. Είναι πολύ λάθος να ισοπεδώνουμε τα πάντα και πολύ σωστά ο κορυφαίος σπορτκάστερ και δημοσιογράφος Χρήστος Σωτηρακόπουλος επισήμανε σε χθεσινό άρθρο του: «Η επόμενη μέρα μίας αποτυχίας, γιατί ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τέτοια είναι, φέρνει στο μυαλό την αιώνια ρήση του Τσόρτσιλ πως η νίκη έχει πολλούς πατεράδες αλλά η ήττα θα είναι πάντα ορφανή! Φυσικά και η κριτική των προπονητών του καναπέ και του football manager, έρχεται πάντα την επόμενη μέρα να προστεθεί στο εθνικό σπορ της χώρας μας, την διχόνοια. Ένα πέρασμα στη ζούγκλα των social media σε κάνει να καταλάβεις πως σε αυτή την χώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι πάντα η δυσκολία να καταλάβουμε πως ανάμεσα στο κατάμαυρο και το κάτασπρο, υπάρχει και το γκρι! Και η ισοπέδωση ή η αποθέωση απέχουν πάντα ένα δοκάρι και μέσα ή ένα δοκάρι και έξω στο ποδόσφαιρο!».

ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ;

Οι «εισαγγελείς του πληκτρολογίου» και του facebook θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ δυνατή εθνική ομάδα, από τη στιγμή που το 70% των βασικών παικτών στις ομάδες της Σούπερ Λιγκ είναι ξένοι και όχι Έλληνες. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές περισσότερο στηρίζονται στα ελληνόπουλα που παίζουν στο εξωτερικό, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι βασικοί στις ομάδες τους. Απ’ αυτούς που αγωνίζονται στα ελληνικά πρωταθλήματα, ποιους να καλέσει στην Εθνική, όταν σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Άρη και ΠΑΟΚ είναι ζήτημα να βρεις βασικούς δύο Έλληνες παίκτες; Λίγο ο ΠΑΟΚ έκανε ένα άνοιγμα με τον Λουτσέσκου στα τμήματα υποδομής, βγάζοντας Κωνσταντέλια, Κουλιεράκη, Μιχαηλίδη, Στέφανο Τζίμα, Λύρατζη, Κούτσια. Οι περισσότερες ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, ακόμα και ο ΠΑΣ, έχουν τις ομάδες Νέων Κ19, Κ17 και Κ15 περισσότερο για να καλύπτουν το γράμμα του νόμου που αφορά την αδειοδότηση και να παίρνουν τις επιχορηγήσεις. Καμία ομάδα δεν δουλεύει σοβαρά με τα ταλέντα. Δείτε τι γίνεται και στα Γιάννινα. Τα τελευταία 20 χρόνια μόνον οι Ντάσιος, Μιχαήλ έκαναν ως Γιαννιώτες καριέρα στον ΠΑΣ και αναδείχθηκαν οι Μάριος Οικονόμου, Πήλιος, Χάρης Χαρίσης που δόθηκαν με μεταγραφή σε άλλες ομάδες. Ποιους άλλους γηγενείς ποδοσφαιριστές ανέδειξε ο ΠΑΣ; Ουσιαστικά κανέναν. Και όσοι γίνονται επαγγελματίες από τις ομάδες νέων δεν παίρνουν ευκαιρίες. Και όταν φεύγουν από το τα Γιάννινα χάνονται…
Για να φτιάξουμε εθνική ομάδα, πρέπει πρώτα να φτιάξουμε το ποδόσφαιρό μας, που σημαίνει καθαρή ΕΠΟ, τίμια και ακηδεμόνευτη διαιτησία, καταπολέμηση του παρασκηνίου και των στοιχηματζήδων, δημιουργία υποδομών και να γίνει προσπάθεια να μπει ένα πλαφόν με τους ξένους παίκτες. Όπως γίνεται στις μικρότερες κατηγορίες που θα πρέπει στην ενδεκάδα να υπάρχει υποχρεωτικά ένας ορισμένος αριθμός και Ελλήνων παικτών έτσι πρέπει να γίνει και στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.
Και εδώ που έφτασε η Εθνική Ελλάδας πολύ είναι, αν αναλογιστούμε το πόσο χαμηλά βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο και πόσο αναξιόπιστο είναι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Λάθη μπορεί να έγιναν στο συγκεκριμένο παιχνίδι και από τον Πογιέτ και από κάποιους παίκτες, θα μπορούσαν να παίξουν και κάποιοι άλλοι, αλλά όχι στο ανάθεμα των πάντων. Μην βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Αυτό είναι το ποδόσφαιρό μας, αυτή και η Εθνική μας.

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (28/3/2024)

Σχετικά άρθρα

Ψάχνοντας τα…ίχνη 125 πρώην παικτών του ΠΑΣ!

Η παρουσίαση στα Γιάννινα του βιβλίου “Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλλα”

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Αποκλείστηκε από τη Γεωργία στα πέναλτι η Εθνική Ελλάδας