Αθλητικά

Η παρουσίαση στα Γιάννινα του βιβλίου “Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλλα”

Την Παρασκευή και το Σάββατο 29 και 30 Μαρτίου 2024 στο «θυμωμένο Πορτρέτο» στα Γιάννινα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις «Διόπτρα» που έγραψε ο Γιαννιώτης επιστήμονας Βασίλης Κωστάκης με τίτλο: «Αλλάζοντας τον κόσμο με μια μπάλα».

Στο εισαγωγικό σημείωμα ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναφέρει: «Είναι ένα βιβλίο που αν αγαπάτε το ποδόσφαιρο οφείλεται να το διαβάσετε. Γιατί ίσως χαρίσει και σε εσάς κάτι πολύ σπάνιο στις ημέρες μας. Μια απρόσμενα δυνατή και ξεκάθαρα ολότρελη ελπίδα. Ότι ο αγώνας δεν τελειώνει αν δεν ακούσουμε το σφύριγμα της λήξης. Και ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα παίζονται. Έστω και αν είσαι πίσω στο σκορ, έστω και αν παίζεις με παίκτες λιγότερους, έστω και αν όλα είναι εναντίον σου».
Στην ιστοσελίδα του εκδοτικοί οίκου “Διόπτρα’ αναφέρεται για το βιβλίο: Μπορεί το ποδόσφαιρο να γίνει δύναμη απελευθέρωσης ή τελικά πρόκειται για το «όπιο του λαού», που, συνήθως, αποκοιμίζει και επιπλέον, όχι σπάνια, αποκτηνώνει; Το βιβλίο αυτό ξετυλίγει το νήμα μιας εναλλακτικής ποδοσφαιρικής, και όχι μόνο, φιλοσοφίας. Δείχνει πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το ποδόσφαιρο (και τον κόσμο) που θέλουμε, μέσα στο ποδόσφαιρο (και τον κόσμο) που θέλουμε να ξεπεράσουμε. Γιατί ήρθε η ώρα για αντεπίθεση. Για τη μεγάλη ανατροπή.

Ερωτήματα που δεν απαντιούνται σε αυτό το βιβλίο:

Πώς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο και ποιοι οι συμβολισμοί του;
Ήταν στο παρελθόν το ποδόσφαιρο πιο αθώο και πιο θεαματικό;
Ποιες τακτικές οδηγούν σε πιο εντυπωσιακά γκολ;

Ερωτήματα που απαντιούνται σε αυτό το βιβλίο:
Γιατί μερικοί αθλητές βγάζουν εκατομμύρια, ενώ οι παιδαγωγοί και οι επιστήμονες όχι;
Πώς το ποδόσφαιρο επηρεάζει τις παγκόσμιες ανισότητες και την κλιματική κρίση;
Πώς θα μάθουν τα παιδιά μας, μέσα από το ποδόσφαιρο, να τα αφορά το παιχνίδι και όχι η νίκη; Στο σχολείο να τα αφορά η γνώση και όχι οι βαθμοί; Στη ζωή τους να τα αφορούν οι σχέσεις με τους συνανθρώπους τους και τη φύση και όχι τα λεφτά;
Όταν χάνεις 4-0 και είναι στο 89΄, γυρίζει… ο ποδοσφαιρικός αγώνας, αλλά και ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο και ένα βιώσιμο μέλλον;
Ο Αλμπέρ Καμύ δήλωνε: «Όσα γνωρίζω για την ηθική τα έμαθα σε ποδοσφαιρικά γήπεδα και θεατρικές σκηνές». Εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι όπου κυνηγάς μια μπάλα. Το βιβλίο αυτό πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και ονειρεύεται ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, που μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον κόσμο. Γιατί, όπως έλεγε και ο Μπομπ Μάρλεϊ, «το ποδόσφαιρο είναι ελευθερία».

Ο συγγραφέας Βασίλης Κωστάκης, γέννημα-θρέμμα Γιαννιώτης, είναι καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Ταλίν στην Εσθονία, επισκέπτης καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Σχετικά άρθρα

Ψάχνοντας τα…ίχνη 125 πρώην παικτών του ΠΑΣ!

Αυτό είναι το ποδόσφαιρό μας, αυτή και η Εθνική μας!

Αποκλείστηκε από τη Γεωργία στα πέναλτι η Εθνική Ελλάδας