Απόψεις

Ακόμα βρέχει στα Γιάννενα

Γράφει ο Γιώργος Μπακόλας.

Η πόλη μας, τα Γιάννενα τα «γυάλινα και μαλαματένια», που λένε κι οι συνάδελφοι, -ας μου επιτραπεί η λέξη, σε με τον τελευταίο- και φίλοι Γκουρογιάννης και Γκανάς, καμένη και γκρεμισμένη πολλές φορές για την αντίστασή της, μόνο στον Σουλτάνο, σ΄ αυτόν παραδόθηκε. Ας πουν κι οι ιστορικοί αν κάπου έχω λάθος. Και από τότες δυστυχώς, μοιάζει, παραδομένη, να ‘ναι ως τα σήμερα. Μπορεί να υπερβάλω, μα το κάνω «ποιητική αδεία»  που λένε και υποθέτω θα με  καταλάβεις αγαπητέ αναγνώστη.

Ψηφίσαμε προχθές για Δήμαρχο. Για τα Γιάννενά μας, για τα παιδιά μας, για το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε, τη λίμνη μας, αυτή που ύμνησε ο Γιοσέφ Ελιγιά ο Τάκης Μουσαφίρης, αυτήν που είδε ο κορυφαίος Λόρδος Μπάιρον πριν πάει να δώσει τη ζωή του στο Μεσολόγγι και συγκλονίσει την Ευρώπη, τόσοι και τόσοι. Για τον πολιτισμό, που θ αφήσουμε στα παιδιά μας και για την μνήμη.

Κι ο Χατζής μας είπε: «σταματήστε την κατηφόρα τούτης της λατρεμένης πόλης». Κι εμείς εκεί σαν να το θέλουμε το «τέλος της μικρής μας πόλης».

Κι επανέρχομαι. Ψηφίσαμε λοιπόν.

Πόσοι ψηφίσαμε; Την πρώτη Κυριακή 50 στους 100. Καμιά εξηνταριά χιλιάδες; Κάπου εκεί. Πες έχουμε αποχή, έχουμε και ξενιτεμένους, αυτή είναι η κατάσταση. Αλλά τη δεύτερη την Κυριακή; Καμιά τριανταριά χιλιάδες.

Εμείς οι Γιαννιώτες -οι δημότες, χαλασιά μας και τρομάρα μας, ο θεός να μας κάνει δημότες- γυρίσαμε την πλάτη και είπαμε (το λέω θεατρικά): Ρίξτε το κορώνα γράμματα το κέρμα και πέστε μας στην tv ποιος βγήκε, να πάμε για ύπνο.

Ή στραβός είναι ο μώλος ή στραβά αρμενίζουμε. Εγώ έτσι νιώθω.

Απάθεια μας έπιασε, αδιαφορία;  Όχι, για μένανε είναι απλό. Shiapero1 που λένε στα καστρινά, στα πασλάτα. Τη δημοκρατία, αυτή τη λίγη που ‘χουμε, κι αυτή δεν τηνε θέλουμε. Τι θέλουμε λοιπόν;

Δεν θέλω  να σας  πω τι συμβαίνει όταν οι πολίτες δεν υπερασπίζονται την δημοκρατία τους -τα λέει η ιστορία. Κι εμείς ούτε τη μέρα των εκλογών δεν την υπερασπιστήκαμε. Πού να βρισκόμασταν και στα «δύσκολα»…

Και μην νομίζεις, καλέ μου αναγνώστη, πως τα γράφω αυτά γιατί τσατίστηκα από το αποτέλεσμα. Μα τον Αη Γιώργη τον φουστανελά η αδιαφορία μας, με τσάτισε.

Στον φίλο Θωμά Μπέγκα εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία. Να κάνει έργο τέτοιο που να τον θυμούνται και μετά από 100 χρόνια (μόνο μη βάλει πάλι καμιά κυρία faux2 στο θέατρο), κι ας τον νοιαστεί λίγο τον «μαύρο» τον πολιτισμό, αν και το ξέρω καλά πως θα το κάνει.

Στον Δήμαρχό μας, Δημήτρη τον Παπαγεωργίου θέλω να πω: Η φράση του νικημένου Γαλάτη στον Ρωμαίο:  Vae victis3, εδώ δεν ταιριάζει. Με βάση τη εμπειρία μου θέλω να πω: τα βραβεία μου τίποτα δεν μου μάθανε. Οι ήττες μου όμως μου μάθανε τα πάντα! Κρίμα που με αυτό το εκλογικό σύστημα η μείζων αντιπολίτευσή του θα ΄χει μόνο 4,5 στο δημοτικό συμβούλιο. Καλή επιτυχία και σ΄ αυτούς και στην Τατιάνα Καλογιάννη και στον Νίκο Γκόντα.

Τέλος στη Λαϊκή συσπείρωση, που θα ‘χει 1,2  εύχομαι τα καλύτερα από καρδιάς και το εννοώ.

SHALOM, SALAM*, МИР*ΕΙΡΗΝΗ4

————————————————————————————————————————————————–

1.- Shapero= καταλαβαίνω καστρινά  

2.- faux: ψεύτικος γαλλικά 

3.- Vae victis= ουέ τοις ηττημένοις

4.- λατινικά Shalom=ειρήνη εβραϊκά, salam=ειρήνη αραβικά, мир= ειρήνη ρωσικά και ουκρανικά

17/10/23 Κόντσκα Γιάννενα

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών