Απόψεις

Η απάντηση μίας γραίας στον πατέρα Ηλία Σέπερη

Σχόλιά μας στην Τσιμπίδα, που αφορούσαν τον στολισμό της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας και την έκρηξη του πατέρα Ηλία Σέπερη στη διάρκεια πρωινής λειτουργίας, ήταν η αιτία για ένα άκρως επιθετικό post στη σελίδα του στο facebook στο οποίο η Λουκία Τζάλλα, χωρίς να κατονομάζεται, χαρακτηρίζεται κατ' εξακολούθηση ως αμνήμων "γραία". Τον σχολιασμό του ιερέα επικροτεί με καρδούλα υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων.

Με ένα post στο facebook, ο πατέρας Ηλίας Σέπερης της Αγίας Μαρίνας αναφέρθηκε σε σχόλιό μου στην Τσιμπίδα του περασμένου Σαββάτου. Ο ιερέας με χαρακτηρίζει ξανά και ξανά στο post του (δείτε: εδώ) «γραία», που έχει χάσει τη μνήμη της, και καταλήγει να μου εύχεται επί λέξει: «Αγαπητή μας γιαγιά, καλή χρονιά και καλά στερνά! Δεινόν το γήρας! Ου γαρ έρχεται μόνον». Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως που προσδοκά το ευτυχές μου τέλος. Λυπάμαι βέβαια για την ελαφρότητα με την οποία αναφέρεται σε όσους παλεύουν με τη μνήμη τους (πολλές φορές ασθενώντας βαριά), όταν γεράζουν: «Δε γνωρίζουμε αν θα γεράσουμε κι αν θα ξεχνάμε (…) Δύσκολο πράγμα τα γηρατειά… Ο άνθρωπος ξεχνάει και αποκτάει εμμονές…», επανέρχεται διαρκώς στο κείμενο του ο ιερέας.

Τι προκάλεσε τον θυμό του πατέρα Ηλία; Στην πρωινή λειτουργία των Χριστουγέννων έχασε την ψυχραιμία του, επειδή ο κόσμος δεν κρατούσε τη σειρά για τη θεία λειτουργία. Τους είπε να σταματήσουν να συμπεριφέρονται «σαν να βρίσκονται σε ψησταριά». Τους πιστούς, που μου μετέφεραν το σχόλιο (τους κατηγορεί και αυτούς για ασθενή μνήμη ο πατέρας Ηλίας), δεν ενόχλησε τόσο η αναφορά όσο ότι ο ιερέας φώναζε.

Το παράδοξο είναι πως όχι μόνο ο πατέρας Ηλίας παραδέχεται ότι είπε τη φράση («την απομόνωσαν» αναφέρει σχετικά), αλλά το ότι στο σχόλιο πήρα ουσιαστικά το μέρος του! Έγραψα: «Βέβαια, ο συγκεκριμένος ο ιερέας -κατ’ εμάς- είχε απόλυτο δίκιο και για όσα ανέφερε για τη θεία κοινωνία, αλλά και για τις παρατηρήσεις, που έκανε στο εκκλησίασμα, καθώς έχουμε τύχει σε ανάλογες καταστάσεις και έχουμε γνώση. Όμως, μερικές φορές είναι ο τρόπος που εκφράζεται κανείς».

Διαβάζοντας βέβαια κανείς αυτά που έγραψε στο facebook του, αντιλαμβάνεται ότι όντως υπάρχει πρόβλημα. Ούτε τα νεύρα του μπορεί να ελέγξει, ούτε έχει συναίσθηση όσων διαβάζει και γράφει. Και αν πεις ότι τα Χριστούγεννα ήταν η κακιά στιγμή, το να με βρίζει με αυτόν τον τρόπο ψύχραιμος, χωρίς καν να διαβάζει δεύτερη φορά τι γράφει, αυτό μαρτυρά βαθύτερο πρόβλημα συμπεριφοράς. Ας θυμάται όμως ο πατέρας Ηλίας, που είναι και νέο παιδί, ότι για τα ξεσπάσματα και τις ύβρεις του πληρώνεται από τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου. Ένας ακόμη λόγος να είναι πολύ προσεκτικός για το βήμα από το οποίο μιλάει.

Την ίδια προσοχή θα συνιστούσα και στον υποψήφιο βουλευτή με το ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκο Γκόλα, που έβαλε καρδούλα κάτω από το σχόλιο. Δεν ξέρω αν ο κ. Γκόλας σεργιανάει για ψήφους στο facebook και μοιράζει καρδούλες για να πάρει σταυρούς, αλλά ας διαβάσει πρώτα τι επικροτεί. Εκτός αν τα διάβασε, οπότε ας έχουμε όλοι τις επιφυλάξεις μας για την κρίση του.