Απόψεις

Ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις στην εύλογη ή όχι κριτική που ασκείται στη δημοτική αρχή

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με άρθρο του στον Ηπειρωτικό Αγώνα, δίνει διευκρινίσεις στην κριτική που ασκείται στη δημοτική αρχή σχετικά με την καθυστέρηση υλοποίησης και ολοκλήρωσης σημαντικών έργων.

Σε πολλές περιπτώσεις καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση σημαντικών έργων από τη Δημοτική Αρχή.

Θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω βραχύλογα την πραγματική κατάσταση που έχει σχέση με την υλοποίηση των έργων χωρίς καμία προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας και δημιουργίας εντυπώσεων.

Η οποιαδήποτε καθυστέρηση στη συμβασιοποίηση των έργων οφείλεται σε μια σειρά αντικειμενικών και υποκειμενικών δυσκολιών:

  • Αρχικά, όπως είναι γνωστό, οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες, ενώ η πανδημία τις έχει αποδεκατίσει με τις άδειες ειδικού σκοπού και τις άλλες σχετικές ρυθμίσεις και αυτό δεν αφορά μόνο τις δικές μας υπηρεσίες αλλά όλο το δημόσιο τομέα.
  • Σημαντικές είναι και οι καθυστερήσεις στις επιτροπές που απαρτίζονται από υπαλλήλους του συνόλου του νομού και όχι μόνο του δήμου μας.
  • Επιπλέον, η άσκοπη, ατελείωτη γραφειοκρατία που με πρόσχημα την καταπολέμηση της διαφθοράς καταπνίγει κάθε παραγωγική δραστηριότητα, καθηλώνει την κοινωνία και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την πολυκύμαντη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και δυσκολεύει την ανάκαμψη της.
  • Τέλος, η οποιαδήποτε καθυστέρηση οφείλεται στη μειωμένη ωριμότητα των μελετών που μας κληροδοτήθηκαν από όσους σήμερα κραυγάζουν για τον χρυσό αιώνα ή μάλλον για το χαμένο παράδεισο – προεκλογικές μακέτες και επικοινωνιακά τρικ δεν μπόρεσαν να κρύψουν ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός.

Και όμως, παρόλα τα παραπάνω, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η υλοποίηση μιας σειράς έργων, όπως «Διαμορφώσεις- πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα», του Πάρκου Πολιτισμού στο Κάστρο,  δημοπρατείται το Κέντρο για το παιδί στο χώρο του παλιού Ασύλου Ανιάτων, εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο η ‘’Αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου στον εσωτερικό ιστό της Ανατολής (περιοχή Μαγκλαραίικα)’’, συμβασιοποιείται το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ιωαννιτών (έργο που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Επιμελητήριο), υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για την ανάπλαση του πάρκου Κουραμπά Λακωμάτων, δημοπρατείται το έργο παρέμβασης στις υποδομές της φωτεινής σηματοδότησης του Δήμου,βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά έργων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που πρόσφατα εγκρίθηκαν (βελτίωση των σχολικών μονάδων, αναβάθμιση και δημιουργία νέων αθλητικών χώρων, επέκταση του κυνοκομείου κ.λπ.). Επίσης σύντομα θα ολοκληρωθεί η προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων που θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας της πόλης.

Αναμένεται η έγκριση της διαχειριστικής μελέτης για το πάρκο Πυρσινέλλα,ένα διαχρονικό αίτημα των πολιτών ενώ θα επιχειρηθεί η έγκριση της χρηματοδότησης του,συνεχίζεται η υποβολή σειράς προτάσεων για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, υλοποιείται σε σημαντικό βαθμό το τεχνικό πρόγραμμα, γίνεται προσπάθεια απεμπλοκής του χώρου του ΚΕΠΑΒΙ για την κατασκευή του Δημοτικού Μεγάρου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η παραχώρηση του Παλαιού Πανεπιστημίου –ένα επίσης διαχρονικό αίτημα πολιτών και φορέων- που ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση του χώρου σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης,έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για νέο σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα στην Κόντσικα με παράλληλη παραχώρηση του χώρου των φυλακών Σταυρακίου στο Δήμο για την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών της πόλης.

Παράλληλα, έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Τουρισμού η πρόταση «Ανάδειξη διαδρόμων και χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων στο κέντρο του δήμου Ιωαννιτών για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού».

Σημαντική είναι και η διαδικασία ωρίμανσης προτάσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την υποβολή στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης έργων κατασκευής νέων σχολικών μονάδων με έναρξη τη μεταφορά των πειραματικών σχολείων σε χώρο του Πανεπιστημίου που μας έχει παραχωρηθεί , αλλά και η διαρκής προσπάθεια αναβάθμισης των σχολικών μονάδων που αποτελεί την πρωταρχική μας μέριμνα.

Επιπρόσθετα αναμένεται η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, για τη δημιουργία ισόπεδων κυκλικών κόμβων, την κατασκευή Πράσινου Σημείου και τη Διαχείριση Βιοαποβλήτων.

Μετά από πολλά χρόνια, για πρώτη φορά στη θητεία μας έχει δημοπρατηθεί σημαντικός αριθμός έργων και έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος του 2020, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται οι νέες μελέτες για το τρέχον τεχνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χαθεί καμία ευκαιρία χρηματοδότησης, καταθέτοντας προτάσεις στις προσκλήσεις όλων των Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και ολιγωρίας. Απαιτείται η μέγιστη ενεργοποίηση όλων μας για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων, την ταχεία ωρίμανση ποιοτικών μελετών, την αποδοτική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να κάνουμε το ποιοτικό άλμα πάνω από τη φθορά της καθημερινότητας, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας και οι συμπολίτες μας.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας