Απόψεις

Μια οφειλόμενη απάντηση

Ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μανταλόβας (Θ.Μ.) με άρθρο του στις 25-7-2019 στον «Ηπειρωτικό Αγώνα»,  χρειάστηκε 960 λέξεις και λογικά άλματα για να δηλώσει ότι λίγο- πολύ ο νεοεκλεγείς δήμαρχος  Μωυσής Ελισάφ -δεν αναφέρει βέβαια το όνομά του– δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση από το εκλογικό σώμα για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του,  φανερώνοντας  η πρόθεση αυτή αλαζονεία και έπαρση (sic), σαν να μην υπήρξε ο β’ γύρος των δημοτικών εκλογών και η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος για το καταλληλότερο πρόσωπο να διοικήσει τον Δήμο τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ισχυρίζεται ο Θ.Μ. ότι θα ήταν προτιμότερο από τη στιγμή που ο νομοθέτης –ο ΣΥΡΙΖΑ λέω εγώ- επέλεξε το σύστημα της απλής αναλογικής, «ο δήμαρχος να εκλέγεται από την πλειοψηφούσα παράταξη την α’ Κυριακή»,  ανεξαρτήτως ποσοστού,  λες και με τον τρόπο αυτό δεν θα ήταν πάλι μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο!  Μια τέτοια πρόταση θα άξιζε της προσοχής αν το ποσοστό μιας παράταξης κατά τον πρώτο γύρο υπερέβαινε το 40% .

Ζητά συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων στη βάση της αναλογικής εκπροσώπησης των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπονοώντας τη στη βάση των αποτελεσμάτων του α’ γύρου, δηλαδή μειοψηφική παρουσία της Δημοτικής αρχής στα όργανα αυτά, απαλλοτριώνοντας το δικαίωμά της και αγνοώντας την τελική εντολή των εκλογέων να αλλάξει τα πράγματα στον Δήμο και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις εφαρμόζοντας το πρόγραμμά της.  Τα ανωτέρω θέτει ο Θ.Μ. ως προϋπόθεση και για τις συνεργασίες, αφού βέβαια τις ιδιοτελείς απαιτήσεις της απερχόμενης Δημοτικής αρχής τις ονομάσει ισότιμη μεταχείριση, εκφράζοντας (;) έτσι και τη θέση του απερχόμενου Δημάρχου.

Συνεχίζοντας ο Θ.Μ. διατυπώνει έμμεσα τη θέση για σύμπηξη μετώπου των παρατάξεων, που έχουν κοινές πολιτικές και προγραμματικές θέσεις, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να ονοματίσει αυτές τις παρατάξεις…

Το τι εννοεί, ότι τέτοιου είδους συνεργασίες «θα λειτουργούσαν και σαν μοχλός πίεσης προς άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο»,  είναι καταφανέστατο, εκφράζοντας ίσως και τις δικές του πολιτικές αντιλήψεις, που βέβαια δεν μας αφορούν.

Δεν παίρνει όμως υπόψη ότι η παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» δεν συγκροτήθηκε σ’ αυτή τη βάση και ο επικεφαλής της,  σημερινός Δήμαρχος δεν εξέφρασε  αυτή την αντίληψη για την Τ.Α., η οποία έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα,  αλλά μια άλλη που διατυπώθηκε καθαρά στις ομιλίες του Μωυσή Ελισάφ, στις προγραμματικές αρχές της παράταξης και εγκρίθηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Τέλος, ας μην ανησυχεί ο Θ.Μ. για τη δήθεν δημιουργία οιονεί τοπικών μονοκρατόρων (sic!) ούτε για την απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου,  γιατί με τη νέα δημοτική αρχή όλα θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση εντός του Δημοτικού συμβουλίου και ενώπιον της κοινωνίας των πολιτών εκτός του Δημοτικού συμβουλίου.

Άλλοι με την συνεχιζόμενη τακτική τους μοιάζουν να θέλουν να γίνουν τοπικοί μονοκράτορες  κι όχι όσοι δηλώνουν ότι η εξουσία τους θα διαρκέσει μία θητεία!

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου