Η Εθνική του 2004 όπως παρατάχτηκε στα Γιάννινα. Όρθιοι από αριστερά Νικοπολίδης, Καραγκούνης, Χαριστέας, Φύσσας, Δέλλας, Κατσουράνης. Καθιστοί Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Παπαδόπουλος, Μπασινάς, Σεϊταρίδης. (φωτογραφία Λαμπρινή Σταμούλη)
Απόψεις

Θα επιστρέψουν

Τι τσίμπησε η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα;

Μπορεί η ομάδα των διεθνών ποδοσφαιριστών, που σήκωσε το ευρωπαϊκό τρόπαιο το 2004 στην Πορτογαλία, να θέλει να αναβαθμίσει τη δράση της, επιλέγοντας στο μέλλον να αγωνίζεται κόντρα σε εθνικές ομάδες άλλων χωρών, ωστόσο ενδέχεται να κάνει μία εξαίρεση και να επιστρέψει σύντομα στα Γιάννενα για ένα ακόμη παιχνίδι. Αυτό υποσχέθηκε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης στον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, ο οποίος έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στον Θοδωρή Ζαγοράκη για το γεγονός ότι δεν ευοδώθηκαν οι δικές του προσπάθειες να γίνει ένα φιλικό στα Γιάννενα, το οποίο ανέλαβε τελικά να διοργανώσει η περιφέρεια Ηπείρου. Λίγο το παράπονο, λίγο η ικανοποίηση των διεθνών για την άψογη φιλοξενία και την ανταπόκριση του κόσμου, ίσως ξαναφέρουν σύντομα τους διεθνείς στην πόλη. Και ενδεχομένως τότε να συνδυαστεί το παιχνίδι και με κάποια φιλανθρωπική δράση, καθώς στόχος των θριαμβευτών της Πορτογαλίας είναι να αξιοποιήσουν την αναγνωρισιμότητά τους για τη βοήθεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Α.Τ.

Περί δικαίου

Κι αν η προφητεία του σύγχρονου κόσμου κατά Όργουελ, τον απασχολούσε όσο η πολιτεία (περί δικαίου) του Πλάτωνα, εκεί ψηλά θα έχει την ευκαιρία να τα μελετήσει καλύτερα όλα όσα τον απασχολούσαν εδώ κάτω στη γη.

Ήταν η επιτομή του καλού ανθρώπου, έλεγαν όλοι την ημέρα του αποχαιρετισμού του Βαγγέλη Λάμπρου στην εκκλησία της Περιβλέπτου την Τετάρτη το απόγευμα. Και το εννοούσαν. Ούτε επικήδειοι, ούτε στεφάνια, ούτε αφιερώματα στη μνήμη του, ούτε όλα εκείνα που δεν έχουν κανέναν νόημα, καμιά ουσία. Όλα διακριτικά, απλά κι απέριττα, όπως πρέπει να γίνονται. Έφταναν οι ψαλμωδίες των καλών ιερέων του ναού, προεξάρχοντος του φίλου του Βαγγέλη, πατέρα Δημήτρη Αναγνώστου, που με την υποβλητική φωνή του, μετέδιδε όλη την ευλάβεια και τον σεβασμό απέναντι στην εξόδιο ακολουθία, που σφραγίζει την κοινή μοίρα των ανθρώπων. Σιωπηλή σε ένα στασίδι, σαν έτοιμη από καιρό για το φευγιό του, με έναν κόμπο στον λαιμό στη σκέψη της συνεχώς επαναλαμβανόμενης φράσης του «είσαι η τρίτη αδελφή μου», (κάτι που το έκανε αληθινή πράξη στη ζωή του), τον αποχαιρετούσα στυλώνοντας τη ματιά μου στα αδέλφια του, που στέκονταν βουβά απέναντί μου. Αισθανόμουν σαν ένα από αυτά.

Λ.Τ.

Ποιος νοιάζεται!

Υπάρχει μια πλατιά σκάλα που βγάζει τον πεζό από την οδό Χατζή Πελλερέν και την οδό Ρώμα στο Τζαμί της Καλούτσιανης. Αν και έχει σχεδιαστεί με πλάτος και κάγκελα στη μέση της και στα πλάγια, είναι δύσκολο να την ανεβείς, ευκολότερο να την κατεβείς, γιατί είναι μεγάλο το μήκος της. Προχθές αισθάνθηκα άσχημα, όταν την κατέβαινα θέλοντας να κόψω δρόμο και έκρινα ότι θα ήταν προτιμότερο να κάνω τον γύρο. Αιτία οι μυρωδιές που αναδύονταν από τα ενδιάμεσα κενά της σκάλας, τα οποία είναι γεμάτα ένθεν κακείθεν από παντός είδους σκουπίδια, που είναι σφηνωμένα σ’ αυτά. Ακαθαρσίες σκύλων, ίσως και ανθρώπων στις άκρες. Είναι δυστυχώς τούτο το φαινόμενο ίδιον ορισμένων κατοίκων της πόλης αυτής.

Λ.Τ.

Νουθεσίες

Αξιέπαινη η προσπάθεια του φιλοκυβερνητικού τύπου να συνετίσει τον υπουργό κ. Πολάκη γιατί κατάλαβαν πως δεν πάει άλλο. Πως μάλλον ζημιά κάνει στον προεκλογικό χρόνο που διανύουμε, παρά προσφέρει κάτι καλό στην κυβέρνηση. Αλλά ποιον πάνε να συνετίσουν; Ο Πολάκης δεν πρόκειται να αλλάξει. Το πολύ πολύ να σωπάσει για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά να επανέλθει, ίσως και δριμύτερος. Η αντιπολίτευση θα τον προκαλεί, γιατί η στάση του της κάνει καλό. Πέρα από αυτό όμως, οι νουθεσίες κάπως αργά ήρθαν, ή ήρθαν μαζί με την τελευταία δημοσκόπηση, που δείχνει ξεκάθαρα τη μεγάλη ήττα που πρόκειται να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Αλλά πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι πια ο Πολάκης, που έχει γίνει γραφικός και οι γελοιογράφοι δίνουν τα ρέστα τους; Ο Πολάκης είναι ένα μικρό πετραδάκι, που προστίθεται στη γενικότερη κυβερνητική αποτυχία και οι νουθεσίες σκοπό έχουν να «χρυσώσουν το χάπι».

Π.Ζ.

Κοιτάξτε στην… ούγια

Ίσως είναι η πρώτη φορά που ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων επιβάλλει πρόστιμα για ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε δύο επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 67.570 ευρώ για τους παραπάνω λόγου και για άλλες παραβάσεις. Όπως επισημαίνεται, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ διοχετεύονταν σε βιομηχανίες γάλακτος της Βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια σε διαφορετικό τυροκομείο, χωρίς να επισημαίνεται η προέλευση και με τρόπο ώστε να δημιουργείται η αναληθής εντύπωση στον καταναλωτή ότι είναι ελληνικής προέλευσης.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που επιθυμούν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με πρώτη ύλη ελληνικό γάλα, να αναζητούν την αναγραφή της προέλευσης στη συσκευασία των προϊόντων, που είναι υποχρεωτική. Δεν είναι δηλαδή ότι δε μας το λένε, με τον τρόπο τους, οι επιχειρήσεις ότι χρησιμοποιούν γάλα απ’ έξω. Εμείς δεν παίρνουμε χαμπάρι…

Γ.Χ.

Υπό εξέταση και η βάση στο Άκτιο

Τον τρόπο να «αναστήσει» τα καθηλωμένα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ ψάχνει το υπουργείο Υγείας, όπως προκύπτει από τη χθεσινή σύσκεψη, που έγινε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη. Πρόκειται για τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, που είναι καθηλωμένα για τεχνικούς λόγους, με στόχο να τεθούν και αυτά στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ για τις αερο-διακομιδές ασθενών από απομακρυσμένες, νησιωτικές ή δύσβατες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, υπάρχει η πρόθεση του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» να συμβάλει σε αυτό και έτσι εξετάστηκε και η δυνατότητα περισσότερων βάσεων αεροδιακομιδών, όπως για παράδειγμα στο Άκτιο, που η τοπική διοίκηση του ΕΚΑΒ το παλεύει εδώ και αρκετό καιρό, κυρίως για την εξυπηρέτηση περιστατικών στον ορεινό όγκο της Ηπείρου, αλλά και στα νησιά του Ιονίου. Για να δούμε…

Γ.Χ.

Σχετικά άρθρα

Ο ενιαίος συντονισμός έχει και απαιτήσεις

Γεωργία Χαλάτση

Και εντός και εκτός πόλης το ΕΚΑΒ

«Επικίνδυνες οι λύσεις της ΝΔ για το ΕΚΑΒ»