Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Σε αναζήτηση τρόπων για να μπει ένα ακόμη φρένο

Ένσταση προς τη βεβαίωση της εκ νέου χρήσης γης, που χορηγήθηκε από τον Δήμο Ηγουμενίτσας τον περασμένο Μάιο, έχουν καταθέσει οι υδατοκαλλιεργητές της Σαγιάδας, με τις αντιδράσεις αλλά και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις για την αδειοδότηση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών και ασφαλτικών εντός της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, να συνεχίζονται.

Μάλιστα, και το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας, σε πρόσφατη συνεδρίαση, με ψήφισμά του, στηρίζει τον αγώνα του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και του Φορέα Διαχείρισης της ΠΟΑΥ, ενώνοντας τη φωνή του με τους τοπικούς παράγοντες, φορείς και Οργανισμούς, που ζητούν την ανάκληση της συγκεκριμένης αδείας.

Παράλληλα, είναι αντίθετο σε κάθε απόφαση που θίγει τον ευαίσθητο χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιοχής και που διαφοροποιείται με τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά της, όπως αυτά προβλέπονται από το ήδη ψηφισμένο χωροταξικό της Περιφέρειας Ηπείρου, το Ειδικό Χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες και το πρόσφατα εκδοθέν προεδρικό διάταγμα, που ορίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ζώνη υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, ενώ ακόμη ζητά από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να προβεί σε επανέλεγχο της χορηγηθείσας βεβαίωσης, που σχετίζεται με το θέμα και σύμφωνα με τις Νομοθετικές Διατάξεις που αφορούν σε επιμέρους χαρακτηριστικά της περιοχής και εφόσον κριθεί αναγκαίο να υπάρξει τροποποίηση ή και ανάκλησή της.

Η ένσταση αυτή και η προσφυγή, όπως έχει ανακοινωθεί από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου, θα δείξουν την πορεία που θα λάβει για μια ακόμη φορά το θέμα, που, παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζει να ταλανίζει την Θεσπρωτία εδώ και μια δεκαετία και φαίνεται πως σε επίπεδο διοικητικό και νομικό η επένδυση αυτή δεν έχει αντιμετωπίζει κάποιο κώλυμα. Για τον λόγο αυτό, τόσο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, σε πρόσφατες δηλώσεις του, όσο και ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας παρέπεμψαν το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες, λέγοντας πως δεν εξαρτάται από τους πολιτικούς παράγοντες.

Ο κ. Γιόγιακας, μιλώντας στο Ήπειρος TV1 το βράδυ της Τρίτης, επαναλαμβάνοντας την πάγια προσωπική του θέση κατά της χωροθέτησης της μονάδας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της επένδυσης, σημειώνοντας πως υπάρχουν αποφάσεις με υπογραφές υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (κ.κ. Σκουρλέτη και Σταθάκη), με τις οποίες παρατάθηκε δύο φορές η ισχύς της άδειας εγκατάστασης και δίνεται η σύμφωνη γνώμη για να κατασκευαστεί το λιμενικό έργο υποστήριξης της συγκεκριμένης μονάδας πετρελαιοειδών.

«Ερχόμαστε και μιλάμε για μια συνέχεια του κράτους, για αποφάσεις που έρχονται από το παρελθόν και συνεχίζουν να υλοποιούνται. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί δεν είναι σωστό να λέμε στην κοινωνία ότι όλη αυτή η ιστορία δημιουργήθηκε σήμερα και είναι θέμα υπουργού ή του πρωθυπουργού να πάρει πίσω τις υπογραφές. Χρειάζεται λογική και σύνεση και πάνω από όλα σεβασμό σε αυτούς που υπογράφουν. Γιατί, όποιος πάρει πίσω τις υπογραφές, θα έχει και την ευθύνη των διοικητικών αποφάσεων», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως με βάση και προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και με το υφιστάμενο Π.Δ. για την Περιοχή Υδατοκαλλιεργειών, υπάρχει η δυνατότητα συνύπαρξης των δύο δραστηριοτήτων. «Για να μην πετάμε την μπάλα στην εξέδρα, είναι αποφάσεις των διοικητικών παραγόντων των αρμόδιων υπηρεσιών. Περιμένουμε μια ένσταση που έχουν κάνει οι ιχθυοκαλλιεργητές προς τις υπηρεσίες του δήμου. Θα δούμε την απάντηση από τις τεχνικές υπηρεσίες για τις χρήσεις γης και ανάλογα θα δούμε πώς θα κινηθεί το θέμα», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Πρωτοβουλίες και σε πολιτικό επίπεδο για τα Ασφαλτικά Σαγιάδας ζητά το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Επιμένουν οι επενδυτές, επιμένουν και οι αντιδράσεις για τα ασφαλτικά