Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Εκεί που δεν είχαν υποψήφιο δήμαρχο, βρέθηκαν με περίσσευμα

Από εκεί που ο χώρος της κεντροδεξιάς κινδύνευε να μην έχει υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές στα Γιάννενα και η Νέα Δημοκρατία εξέταζε ακόμη και το ενδεχόμενο να στηρίξει υποψηφιότητα από άλλον κομματικό χώρο, αίφνης προέκυψαν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι.
Τα τελευταία 24ωρα προβάλλει ως σχεδόν σίγουρη η κάθοδος της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη ως επικεφαλής συνδυασμού στον δήμο Ιωαννιτών, έχοντας και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αναδιαμορφώσει ριζικά τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Όμως, η διαφαινόμενη υποψηφιότητά της προκαλεί και αντιδράσεις και δεν είναι τυχαίος ο χρόνος, που επέλεξε να τοποθετηθεί χθες, με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας.

 

Ο κ. Γκόντας δηλώνει παρών και επιφυλάσσεται για την υποψηφιότητά του, αποφεύγοντας μάλιστα να τη συνδέσει με ενδεχόμενη κομματική στήριξη. Στη δήλωσή του αναφέρει: «Η παράταξή μας, συνεπής στις αρχές και αξίες, που υπηρετεί από την ίδρυσή της, ουδέποτε εξάρτησε την πορεία της από ξένα προς την πόλη κέντρα.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία γεννήθηκε στα Γιάννενα από Γιαννιώτες, με αποκλειστικό και μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας, και υπήρξε επί δεκαετίες έμπρακτα και όχι στα λόγια ανεξάρτητη, πέρα από κόμματα και άλλου είδους εξαρτήσεις. Βεβαίως τα κόμματα είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας και χωρίς αυτά δε νοείται Δημοκρατία, ωστόσο θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, για να επιτύχει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη από κομματικές εξαρτήσεις. Έτσι και μόνο έτσι θα είναι ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη, όπως υποστηρίζουν στις αρχές τους σχεδόν όλα τα κόμματα.

Ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, της παράταξης που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, συνεχίζω να υπηρετώ τους σκοπούς και τον ρόλο, που επιφύλαξε η λαϊκή ετυμηγορία.

Ουδέποτε δήλωσα ότι αποσύρομαι.

Όσον αφορά την τυχόν υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου στις επερχόμενες εκλογές, θα ανακοινωθεί στον σωστό χρόνο, χωρίς να εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες. Παραμένω στη διάθεση του γιαννιώτικου λαού, τον οποίο υπηρέτησα επί σειρά ετών, με ήθος αξίες και ανιδιοτέλεια».

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο Ν. ΓΚΟΝΤΑΣ;

Πολλοί ήταν αυτοί, που το τελευταίο διάστημα προεξοφλούσαν πως η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί στην ανάγκη του Νίκου Γκόντα, ελλείψει άλλης υποψηφιότητας ικανής να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο Ιωαννιτών.

Η περίπτωση του Φίλιππου Σιάκα θεωρήθηκε πως μάλλον περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε απ’ ότι θα έλυνε, ειδικά από τη στιγμή που εξακολουθούν να υπάρχουν «σκιές» σε σχέση με την επαγγελματική του δραστηριότητα στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Άλλα πρόσωπα που βολιδοσκοπήθηκαν, εμφανίστηκαν αρνητικά, ενώ και η στήριξη του Μωυσή Ελισάφ συναντούσε αντιδράσεις.

Ωστόσο, από τη στιγμή που προέκυψε η υποψηφιότητα της Τατιάνας Καλογιάννη, μάλλον ο Νίκος Γκόντας δεν μπορεί να προσδοκά στήριξη από τη Ν.Δ., ενώ ακόμη και το ενδεχόμενο να κατέβει ως «αντάρτης» δε φαίνεται να έχει ισχυρές πιθανότητες. Κι αυτό γιατί λίγοι θα τον ακολουθήσουν σε αυτό τον δρόμο, καθώς ήδη κάποιοι έχουν εδώ και καιρό διαμηνύσει πως δε θα είναι υποψήφιοι, ενώ άλλοι δε θα θελήσουν να πάνε κόντρα στην επιλογή του κόμματος, του οποίου πολλοί συμμετέχουν και στα όργανά του.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θέλει ο Νίκος Γκόντας, που κάλλιστα εδώ και καιρό θα μπορούσε να είχε βγει μπροστά, δηλώνοντας την επιθυμία του, να δοκιμάσει μία ακόμη φορά την τύχη του;

Σ’ αυτό που όλοι καταλήγουν, είναι ότι επιθυμεί να «παζαρέψει», αν όχι την παράταξη, τουλάχιστον το δικό του πολιτικό μέλλον. Βέβαια, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, μάλλον δεν έχει πλέον το πάνω χέρι.

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Η διαφαινόμενη υποψηφιότητα της Τ. Καλογιάννη εκτιμάται πως μπορεί να διαταράξει το σημερινό σκηνικό και να αναδιαμορφώσει πλήρως τα δεδομένα στον δήμο Ιωαννιτών.

Ήδη μέλη της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα δηλώνουν πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο και να υπάρξει διάλογος για τη δυνατότητα συνεργασίας, ενώ ζήτημα προκύπτει και για την «Κοινωνία Πολιτών» του Παντελή Κολόκα. Με δεδομένο πως και στη δική του παράταξη υπάρχουν στελέχη, που είναι μέλη της Νέας Δημοκρατίας, το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την εκλογική συνεργασία με την παράταξη Μπέγκα, μάλλον εξασθενεί. Κι αυτό, γιατί αν δεν ακολουθήσουν την επιλογή του κόμματος, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ζητήματα ανάλογα με αυτά, που αντιμετώπισαν μέλη της παράταξης Ριζόπουλου στην περιφέρεια, όταν βρέθηκαν απέναντι στην υποψηφιότητα Καχριμάνη.

Προβληματισμός υπάρχει και στις παρατάξεις Μπέγκα και Ελισάφ, καθώς βλέπουν πως απέναντί τους θα βρεθεί μια ισχυρή υποψηφιότητα, που, αν τελικά καταφέρει να ενώσει τον κεντροδεξιό χώρο, τότε θα αποκτήσει ακόμη και αέρα φαβορί.