ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Έβαλαν μεράκι, τέχνη και ψυχή

Μια ακόμη σημαντική σελίδα έγραψε με την ετήσια παράσταση όλων των χορευτών του το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών στο βιβλίο των πεπραγμένων μιας πορείας δεκαετιών στην καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίησης του πολιτιστικού θησαυρού Ηπειρωτών και Ελλήνων.

Στην κατάμεστη αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», οι χορευτές όλων των ηλικιών, από προσχολικής ηλικίας έως τα Τμήματα Γονέων, κατέθεσαν τον καλύτερο εαυτό τους, διαβαίνοντας μουσικοχορευτικά την Ήπειρο και τη στεριανή με τη νησιώτικη Ελλάδα, και σηματοδοτώντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της συνέχισης των παραδομένων, αλλά και το ότι οι πληγές που προκάλεσε η πανδημία στον χώρο των συλλόγων μπορούν να γιατρευτούν με προγραμματισμό, στοχευμένες διοργανώσεις και συνεργασία.
Για δύο ώρες περίπου, το ταξίδι των χρωμάτων, των φορεσιών, των ήχων, των ρυθμών, των βημάτων συνεχιζόταν από τα Γιάννενα στο Ζαγόρι, στο Πωγώνι, στη Μακεδονία αλλά και στα δυο μεγάλα πελάγη της Ελλάδας, αφού για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η Κέρκυρα του Ιονίου και η Λήμνος του Αιγαίου με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη.
Στην εισαγωγική προσέγγιση της εκδήλωσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μεράκι, τέχνη και ψυχή ο χορευτής σαν βάζει», οι δάσκαλοι χορού Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης τόνισαν τον πολύ σημαντικό παιδαγωγικό παράγοντα που εφαρμόζεται στη διδασκαλία, με αφορμή την παράδοση και αυτό να γίνεται βάσει μακροχρόνιου σχεδιασμού. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και του Πνευματικού Κέντρου εξήρε την πορεία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών και επισήμανε την ανάγκη ο πολιτισμός να αποτελεί προτεραιότητα στις τοπικές κοινωνίες, κάτι που περνά μέσα από τη δράση των συλλόγων.
Τη μουσική συνοδεία των προγραμμάτων είχαν οι Βασίλης Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, Γιώργος Πατσούρας στο τραγούδι, Σωτήρης Κατσούρας στο βιολί, Βασίλης Τσίκας στο λαούτο και Διαμαντής Παπαναστασίου στο ντέφι, τουμπελέκι και νταούλι. Το κρητικό πρόγραμμα συνόδεψαν οι Μανώλης Σηνάκης στη λύρα και Φάνης Μαυρομουστακάκης στο λαούτο.

Σχετικά άρθρα

Σεμινάριο κεφαλόδεσμου, «Σπάργανα» και κάλαντα τον Δεκέμβριο

Ηπειρωτικός Αγών

Γιορτή απόσταξης τσίπουρου για 22η χρονιά

«Μεράκι, τέχνη και ψυχή ο χορευτής σαν βάζει»