ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Πρεμιέρα αύριο για το «Μάθημα Ιστορίας»

Με αφετηρία το υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ. ξεκινά αύριο το ταξίδι της στην Ήπειρο και σε επιλεγμένες εκδηλώσεις της χώρας η καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων «Μάθημα Ιστορίας» του Σάκη Σερέφα.

Το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη παίρνει σάρκα και οστά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου, ο οποίος επέλεξε να δημιουργήσει ένα σκηνικό παιχνίδι, παρά ένα μάθημα ιστορίας, μεταφέροντας στο παρόν το ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής με όσες κωμικές αλλά και δραματικές στιγμές μπορεί να επιφέρει η σύγκρουση της ιστορίας με το σήμερα.
«Δεν είναι μάθημα ιστορίας, ένα παιχνίδι είναι. Σαν νούμερα από επιθεώρηση σε παλιό αναψυκτήριο, τα οποία θα μπορούσαν να είναι με άλλη σειρά, καθώς έχουν μια αυτοτέλεια», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ενόψει της αυριανής πρεμιέρας.
Για μια υπέροχη παράσταση έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χάρης Πεχλιβανίδης, εκφράζοντας τη χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, για μια ιδιαίτερη παράσταση έκανε λόγο ο συμπρωταγωνιστής Χρήστος Χρήστου, ενώ περισσότερα στοιχεία έδωσε για το έργο αυτό καθ’ αυτό ο Γιάννης Μαθές, ο οποίος δημιούργησε τη μουσική και την ερμηνεύει επί σκηνής. «Είναι ένα εξαιρετικό κείμενο γι’ αυτό το σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, ειπωμένο μ’ έναν τρόπο καθόλου διδακτικό, αλλά πολύ σημερινό, με ένα κλείσιμο του ματιού. Αυτό το χρωστάμε και στον Δημήτρη Πετρόπουλο, που, μ’ έναν ευφυέστατο τρόπο, το είδε σαν παιχνίδι και μας το μετέδωσε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πανευτυχής για τη συνεργασία δήλωσε η η συμπρωταγωνίστρια της παράστασης Αφροδίτη Αθανασιάδου, της οποίας το «Μάθημα Ιστορίας» είναι η πρώτη μου δουλειά, «μια όμορφη δουλειά, με πολλή αγάπη», όπως τη χαρακτήρισε. Ευχαριστίες για την ευκαιρία που τους δόθηκε, εξέφρασαν επίσης η σκηνογράφος και ενδυματολόγος της παράστασης Μαρίνα Κωνσταντινίδου και η βοηθός σκηνοθέτη Μαρία Κεβρεκίδου.
Τόσο ο Δημήτρης Πετρόπουλος όσο και ο Χρήστος Χρήστου έθεσαν το θέμα της στήριξης του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει υποτονική τη σχέση πόλης και θεάτρου. «Καλό θα ήταν να υποστηρίζεται το όλον και όχι το μέρος. Το μέρος δεν αλλάζει το τοπίο. Το όλον είναι το θέμα. Θα έπρεπε να είναι θερμή η σχέση της πόλης με το θέατρο και όχι τόσο υποτονική. Με απλά λόγια, θέλετε να έχετε ΔΗΠΕΘΕ; Τι κάνετε γι’ αυτό;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Χρήστου, αφού εξέφρασε τη χαρά και την αγωνία για την πρεμιέρα, κάλεσε τον κόσμο όχι μόνο στη σημερινή παράσταση, αλλά και στην περιοδεία που θα ακολουθήσει, ζητώντας τη στήριξη του κόσμου στο ηπειρώτικο θέατρο.
Η ώρα έναρξης της πρεμιέρας είναι στις 9.30 το βράδυ. Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ κανονικό, 7 ευρώ εκπτωτικό (μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών) και ομαδικό – συλλόγων (άνω των 15 ατόμων) και 3 ευρώ για άνεργους και ΑμεΑ.
Προπώληση από το Viva.gr. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2651025670 και 2651073233 (09:30 – 13:30).

Σχετικά άρθρα

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Μπαίνει ο σπόρος για ένα νέο κλειστό θέατρο