ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Τριήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στην Εβραϊκή κοινότητα και στη μνήμη των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βιαίως από τα σπίτια τους και δε γύρισαν ποτέ πίσω, αφιερώνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, εμπνεόμενο από την πλούσια ιστορία της πόλης.

Την Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στο Καμπέρειο θέατρο, θα φιλοξενηθεί η θεατρική παράσταση «Μέρα Σάββατο» (διάρκεια 90′).

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία και τον εκτοπισμό των Εβραίων των Ιωαννίνων την 25η Μαρτίου 1944 από γερμανούς στρατιώτες της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Edelweiss και Έλληνες χωροφύλακες, με τελικό προορισμό το Auschwitz-Birkenau, μέσα από μαρτυρίες, ποιήματα, αφηγήσεις και τραγούδια. Αφετηρία της παράστασης αποτελεί το διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Σαμπεθάι Καμπιλής» (από τη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης»). Ο συγγραφέας επιστρέφει στα Γιάννενα των παιδικών του χρόνων, περιγράφοντας την ντόπια εβραϊκή κοινότητα. Το δεύτερο μέρος, βασισμένο σε μαρτυρίες επιζώντων, αφηγείται την έφοδο της Wehrmacht και της ελληνικής χωροφυλακής στο Κάστρο, τον εβραϊκό μαχαλά της πόλης, στις 25 Μαρτίου 1944 -ένα Σάββατο- και ιχνηλατεί τον εκτοπισμό της κοινότητας από τα Γιάννενα προς το Άουσβιτς, εστιάζοντας σ’ ένα πολύ λίγο γνωστό αλλά κομβικό γεγονός: την εξέγερση των Sonderkommandos, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου του 1944, στην οποία πρωταγωνίστησαν Έλληνες Εβραίοι.

Η σκηνοθεσία είναι της Irène Bonnaud, ερμηνεία και τραγούδι Φωτεινή Μπάνου, σκηνογραφία (κατασκευή γλυπτών) Κλειώ Μακρή.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ γενική είσοδος, 7 ευρώ μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65 ετών και 3 ευρώ για κατόχους κάρτας ανεργίας και ΑμεΑ. Προπώληση εισιτηρίων https://www.viva.gr/tickets/theater/mera-sabbato/

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, επίσης στις 9 το βράδυ, στο Καμπέρειο Θέατρο, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες. Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων» (διάρκεια 67′), με ελεύθερη είσοδο.

«Ρωμανιώτες: η ελληνική εβραϊκή κοινότητα, της οποίας τα χνάρια χάνονται στο χρόνο. Η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, όπως και η αλληλεπίδραση με τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, τους κάνουν να ξεχωρίζουν από άλλες εβραϊκές κοινότητες. Μια κοινότητα που έγινε αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού μωσαϊκού της πόλης των Ιωαννίνων από την εποχή του Βυζαντίου, αλλά κινδύνευσε με αφανισμό στα σκληρά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου. Μέσα από την ιστορία τους στο πέρασμα των αιώνων, ξεδιπλώνεται η ιστορία όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας», αναφέρεται σε κείμενο για το ντοκιμαντέρ.

Η σκηνοθεσία είναι της Ανιές Σκλάβου, η οποία υπογράφει και το σενάριο, και του Στέλιου Τατάκη. Διεύθυνση φωτογραφίας Στάθης Γαλαζούλας.

Σχετικά άρθρα

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Μπαίνει ο σπόρος για ένα νέο κλειστό θέατρο