ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων επιστρέφει

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, το φεστιβάλ των Ιωαννίνων που θα γίνεται κάθε δύο χρόνια με ενδιάμεσες δράσεις και συνδέει την άυλη πολιτισμική κληρονομιά με την τέχνη και την τεχνολογία, επανέρχεται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019 με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων και η ομάδα εργασίας «Πολιτισμική Κληρονομιά και Σύγχρονα Μέσα» του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχουν στις δράσεις, διοργανώνοντας μια ημέρα ομιλιών, εργαστηρίων και προβολών. Οι δράσεις γίνονται σε συνεργασία με το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Σκοπός της δράσης είναι η σύνδεση με το πρόγραμμα της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στα Γιάννενα, και η περαιτέρω πραγμάτευση θεμάτων που τέθηκαν τότε, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ψηφιακή διάσταση της πολιτιστική κληρονομιάς και της πολιτισμικής ιστορίας, οι εφαρμογές των ανοιχτών προτύπων και η αξία των κοινοτήτων. Η δράση εγκαινιάζει έναν κύκλο εργασιών, ο οποίος φιλοδοξεί να συνεχίσει με θέματα που άπτονται της πολιτισμικής κληρονομιάς, σε συνάρτηση με την τέχνη και την τεχνολογία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ημερίδα με σειρά ομιλιών από νέους, καθώς και από αναγνωρισμένους επιστήμονες, ερευνητές και δημιουργούς, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά πεδία και επιδιώκουν μια εκ νέου πραγμάτευση της παράδοσης μέσα από σύγχρονα μέσα. Κύριος στόχος είναι η διερεύνηση νέων τρόπων καταγραφής και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, διαφόρων κοινοτήτων, αλλά και ο αναστοχασμός πάνω σε καθιερωμένους τύπους, οπτικές και μεθοδολογίες.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαΐου, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισαγωγική ομιλία «Η παράδοση εκ νέου» από τον καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης Χρήστος Δερμεντζόπουλος.

Ακολουθούν ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντής Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB) Manolis Wallace με θέμα «Από την πληροφορική για πολιτισμό στην πολιτισμική πληροφορική», η επιστημονική συνεργάτης Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Γεωργία Αγγελάκη με θέμα «Εδραιώνοντας την εθνική υποδομή για ανοικτό, διαλειτουργικό και επαναχρησιμοποιήσιμο ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο για την έρευνα, την εκπαίδευση και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Ο ρόλος του ΕΚΤ ως εθνικού συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου», η καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ & Πρόγραμμα PALIMPSEST Πολυξένη Μάντζου, με θέμα «Μετατυπολογίες: το μουσείο», η επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βικτώρια Φερεντίνου με θέμα «Οπτικές Οικοτοπίες: Προς μια Οικολογία της Πολιτισμικής Κληρονομιάς μέσα από τη Σύγχρονη Τέχνη» και ο υποψήφιος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υπεύθυνος έρευνας Inter Alia Νίκος Πασαμήτρος με θέμα «Προσεγγίζοντας Τόπους Σκοτεινής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω της Εικαστικής Δημιουργίας: Το Πρόγραμμα ECHO (European Cultural Heritage Onstage)».

Η θεωρητική ανάλυση πλαισιώνεται από ένα workshop εκπαιδευτικού χαρακτήρα (17:30-19:30) στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα και ένα πρόγραμμα προβολών ταινιών μικρού μήκους, αμέσως μετά, στον ίδιο χώρο, που αφορούν στις σύγχρονες πτυχές και εκφάνσεις της παράδοσης. Το workshop γίνεται με τη συνεργασία της ομάδας GLAM Hack και εξετάζει τις δημιουργικές δυνατότητες, που προσφέρουν οι πλατφόρμες ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με το πρόγραμμα προβολών, που επιμελούνται ο οργανισμός Balkan Beyond Borders, η Inter Alia και το Caravan Project, παρουσιάζονται ανθρωπολογικές και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της παράδοσης μέσα από τον σύγχρονο κινηματογράφο.

ΘΑ προβληθούν οι ταινίες Granica / Border (21’) 2010, The fairs (15’) 2017, Off-History (19’) 2014, Dark Vein (20’) 2019. Η είσοδος στην ημερίδα και στις προβολές των ντοκιμαντέρ είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://bowb.org/icombowb-2019-gr/.

Σχετικά άρθρα

Πασχαλινά εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Κεραμικά που ανθίζουν» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Οι νεκροί δεν μιλούν: Η Περίπτωση του Οδυσσέα Ανδρούτσου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας