Το project προτείνει μια διαφορετική προσέγγιση στην τέχνη, ώστε άτομα με αισθητηριακές βλάβες να περιλαμβάνονται ισότιμα τόσο στη δημιουργία όσο και στην απόλαυσή της.
Το «Making Sense» περιλαμβάνει διαλέξεις από καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και βιωματικές δράσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από ανοιχτές συζητήσεις, που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού των Ιωαννίνων σε θέματα ισότιμης συμπερίληψης στην τέχνη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από την ενεργοποίηση διαφορετικών αισθήσεων και τον πειραματισμό με προσβάσιμες πρακτικές.
Στόχος του «Making Sense» είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων ατόμων στη σχεδίαση και την παραγωγή έργων τέχνης, που εντάσσουν την ισότιμη πρόσβαση οργανικά στη δημιουργική διαδικασία. Αποτέλεσμα του «Making Sense» είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων ή προσχεδίων έργων τέχνης, που θα παρουσιαστούν σε μια ανοιχτή εκδήλωση ολοκλήρωσης του project την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
Το «Making Sense» απευθύνεται στην ευρύτερη δημιουργική κοινότητα της πόλης των Ιωαννινων και συγκεκριμένα σε καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες, σε φοιτήτριες και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, σε designers, σε ερασιτέχνες δημιουργούς και σε κωφά, βαρήκοα, τυφλά και με μειωμένη όραση άτομα.
Όλες οι δράσεις του προγράμματος είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στα συμμετέχοντα άτομα.
Το «Making Sense» υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Ηπείρου, του ΤΕΕ Ηπείρου, της εταιρείας Ν. Πρόκος & ΣΙΑ ΟΕ και με την ευγενική υποστήριξη της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Γκαλερί 3 Πόρτες και του Atelier Fardella.
Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του project εδώ.
Δηλώστε συμμετοχή εδώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2024, ώρα 12:00 μ.μ.