Ελεύθερη – Delphine Minoui
Η «Ελεύθερη» της Delphine Minoui είναι ένα βιβλίο ενηλικίωσης που καταφέρνει να αποτυπώσει τις βαθύτερες εσωτερικές συγκρούσεις μιας νεαρής κοπέλας στο Ιράν, μέσα από έναν δυνατό και σύγχρονο εσωτερικό μονόλογο. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας. Η μετάφραση ανήκει στη Γιάννα Σκαρβέλη.
Μια δυνατή αφήγηση για την ελευθερία, τη ζωή και την εξέγερση ενάντια σε ένα καθεστώς που καταπιέζει και αφανίζει τον λαό του. Η ιστορία ακολουθεί τη ζωή μιας δεκαεξάχρονης Ιρανής, της “Μπαντζένς”, κατά την περίοδο της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία». Μέσα από την προσωπική της αναζήτηση για αυτονομία και ελευθερία, ταξιδεύουμε στα φλας μπακ της ζωής της –από την ανεπιθύμητη γέννησή της και τη σχέση της με τον αυταρχικό πατέρα της, μέχρι τις φιλίες, τους πρώτους έρωτες και τη στιγμή που αποφασίζει να κάψει τη μαντίλα της σε δημόσια θέα, ως πράξη απόλυτης εξέγερσης και ελευθερίας. Έχει μια Νοτιοκορεάτισσα φίλη, τη Μί-τσα, που μοιράζονται την κοινή αγάπη τους για τους BTS, την ελεύθερη ποιήση και το σχέδιο.
Η γραφή της Minoui είναι άμεση και ζωντανή, με αποτέλεσμα το μυθιστόρημα να διαβάζεται γρήγορα, καθώς σε παρασέρνει με τις δυνατές της εικόνες και το συναισθηματικό της φορτίο. Η ηρωίδα, με το παρατσούκλι «Μπαντζένς», που της έδωσε η μητέρα της (μια λέξη που σημαίνει «πονηρή»,«ξετσίπωτη» στα περσικά), ζει τη σκληρή πραγματικότητα του να είναι γυναίκα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Η εξιστόρηση ξεδιπλώνεται με μια μορφή ημερολογίου ή καλύτερα σαν ένας εσωτερικός διάλογος, όσο προσπαθεί να βρει τον δρόμο της ανάμεσα στην υποταγή και την εξέγερση.
Η Delphine Minoui καταφέρνει να μεταδώσει με μοναδικό τρόπο τις φωνές αυτών των γυναικών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους σε έναν κόσμο όπου τα δικαιώματά τους καταπατούνται συνεχώς. Μέσα από την προσωπική διήγηση της «Μπαντζένς», η συγγραφέας δίνει φωνή σε όλες εκείνες τις γυναίκες που επιμένουν να παλεύουν για το δικαίωμά τους να ζήσουν και να αγαπήσουν όπως θέλουν.
Η δομή του βιβλίου ως εσωτερικός μονόλογος, σε κάνει να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι μέσα στο μυαλό της πρωταγωνίστριας, βιώνοντας κάθε της συναίσθημα και κάθε της φόβο. Η γραφή της Minoui είναι άμεση και μοντέρνα, γεμάτη εικόνες που σε τραβούν κατευθείαν στην καρδιά των γεγονότων. Η «Ελεύθερη» δεν φοβάται να δείξει τις αλήθειες που πολλοί επιλέγουν να αγνοούν – το βάρος της καταπίεσης που ζουν οι γυναίκες στο Ιράν και την ανάγκη τους να εξεγερθούν απέναντι σε αυτήν.
Ωστόσο, το μόνο μειονέκτημα που ίσως θα μπορούσα να αναφέρω είναι ότι ο μονόλογος, λόγω της συνεχούς ροής των σκέψεων, σε ορισμένα σημεία γίνεται επαναληπτικός και ως επί των πλείστων κουραστικός.
Προτείνω την «Ελεύθερη», γιατί είναι ένα βιβλίο που δείχνει με ευαισθησία αλλά και αλήθεια τη σκληρή πραγματικότητα των γυναικών που ζουν κάτω από καθεστώτα καταπίεσης. Θίγει τη δύναμη της ψυχής, για την αναζήτηση της ελευθερίας και για το πώς ακόμα και τα πιο «μικρά» σύμβολα μπορούν να γίνουν σημεία αναφοράς σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου.
Και ταυτόχρονα, θα σε κάνει να αναλογιστείς την πραγματικότητα που ζουν άλλοι άνθρωποι σε μέρη του κόσμου όπου η ελευθερία δεν είναι δεδομένη αλλά ένας συνεχής αγώνας για την ελευθερία και της αξίας της κάθε ζωής.
Εφιάλτες και Παραμύθια 2 – Αντώνης Τουμανίδης
Το «Εφιάλτες και Παραμύθια 2» του Αντώνη Τουμανίδη μας δείχνει πως τα παραμύθια, όπως η Χιονάτη, ο Αλαντίν, ο Πινόκιο κι άλλοι ήρωες, έχουν μια πιο ερεβώδη πλευρά. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Anubis.
Οι ήρωες, ο Αλαντίν, η Χιονάτη, το κοριτσιού και το ξωτικό, η Κοκκινοσκουφίτσας, ο Κοντορεβιθούλης είναι λίγες από τις ιστορίες του βιβλίου, γεμάτες σκοτεινή μαγεία που με ταξίδεψαν σε έναν άλλο κόσμο. Η μπόλικη δόση ανατροπής, τρόμου, φαντασίας και μυστηρίου σε κάθε παραμύθι κρατούσε το ενδιαφέρον μου ζωντανό μέχρι την τελευταία σελίδα.
Επιπλέον, η γραφή του κυρίου Τουμανίδη είναι απλή και άμεση, ανθρώπινη μα και πολύχρωμη, καθιστώντας εύκολη την εμβύθιση στον κόσμο του βιβλίου. Η προσέγγισή του στα κλασικά παραμύθια δείχνει την αγάπη και τον σεβασμό του προς τα πρωτότυπα, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει το δικό του σκοτεινό στοιχείο τρόμου.
Αν και απόλαυσα το βιβλίο, υπήρξαν στιγμές που η γραφή φαινόταν λίγο περιληπτική και θα ήθελα να βλέπω περισσότερο βάθος στους χαρακτήρες. Σε μερικές ιστορίες, οι εξελίξεις προχωρούσαν γρήγορα, χωρίς να δίνεται αρκετός χρόνος για να δεθώ πλήρως με τους ήρωες.
Προτείνω το «Εφιάλτες και Παραμύθια 2» σε όσους αγαπούν τη σκοτεινή φαντασία και επιθυμούν να δουν τα παραμύθια της παιδικής τους ηλικίας μέσα από μια νέα, πιο ώριμη οπτική. Μια εκ νέου παρουσίαση των παραμυθιών στο αναγνωστικό κοινό χρησιμοποιώντας ως βάση την πρωτόλεια τους μορφή και ελεύθερα προσαρμοσμένα. Ιστορίες σκοτεινές που προετοιμάζουν τα παιδιά για την ενήλικη ζωή.
Όταν η αγάπη γίνεται φυλακή – Geneviève Krebs
Το βιβλίο «Όταν η αγάπη γίνεται φυλακή» της ψυχοθεραπεύτριας Geneviève Krebs είναι μια ειλικρινής και συγκλονιστική εξερεύνηση της σκοτεινής πλευράς του έρωτα και των ορίων που είμαστε πρόθυμοι να ξεπεράσουμε στο όνομα της αγάπης. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας. Η μετάφραση ανήκει στην Κλαιρ Νεβέ.
Η Krebs, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της, μας οδηγεί σε ένα ταξίδι κατανόησης των σχέσεων που συχνά αγγίζουν τα όρια του αδιανόητου. Η αποδοχή του ανεπίτρεπτου λόγω συναισθηματικής εξάρτησης. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη με χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για την κατανόηση των μηχανισμών της ενδοοικογενειακής βίας. Καθώς διάβαζα το βιβλίο, δεν μπορούσα παρά να νιώσω ότι αγγίζει βαθιά συναισθήματα και καταστάσεις που συχνά αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε. Η συγγραφέας εξετάζει πώς η αγάπη μπορεί να μας κάνει να δεχτούμε πράγματα που, υπό άλλες συνθήκες, θα μας φαίνονταν αδιανόητα.
Αν βρίσκεσαι σε μια σχέση που σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου ή θέλεις να καταλάβεις καλύτερα τη δυναμική της αγάπης, το «Όταν η αγάπη γίνεται φυλακή» θα σου προσφέρει τροφή για σκέψη. Είναι επίσης εξαιρετικό για όποιον ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τις συναισθηματικές επιπτώσεις των σχέσεων και πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την ταυτότητά μας.
Αυτό που με κέντρισε περισσότερο ήταν η ωμή ειλικρίνεια της συγγραφέως. Η Krebs δεν προσπαθεί να εξωραΐσει τίποτα. Μιλάει ανοιχτά για τις δυσκολίες, τις εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και για την ελπίδα που προσπαθούμε να διατηρήσουμε, ακόμα κι όταν όλα γύρω μας δείχνουν να καταρρέουν.
Προτείνω το «Όταν η αγάπη γίνεται φυλακή» σε όποιον θέλει να εξετάσει τη φύση των σχέσεων από μια πιο βαθιά, συναισθηματική και φιλοσοφική πλευρά. Πιο επίκαιρη από ποτέ η Geneviève Krebs αποκαλύπτει νέα πρότυπα συμπεριφοράς που οδηγούν σε κακοποίηση, βοηθώντας μας να αναγνωρίσουμε τα red flags και να σπάσουμε τον κύκλο της βίας. Καταφέρνει να αναδείξει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και τον τρόπο που οι συναισθηματικές δεσμεύσεις μπορούν να μας οδηγήσουν σε δυσλειτουργικά μονοπάτια. Είναι μια αναγκαία υπενθύμιση ότι πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε το αδιανόητο στο όνομα της αγάπης.