ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Tumbbad» με αναφορά στην απληστία

Την ταινία των Rahi Anil Barve και Adesh Prasad «Tumbbad» (Ινδία/Σουηδία, 2018) προβάλλει η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αύριο Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ.Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία), στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο «Ουδείς αναμάρτητος», που παρουσιάζει το χειμερινό εξάμηνο 2023-2024.

«Στην Ινδία του 19ου αιώνα, στα περίχωρα του ημι-εγκαταλειμμένου χωριού Τουμπάκ, ζει ο Βιναγιάκ, ο πεισματάρης νόθος γιος του άρχοντα του χωριού που έχει εμμονή μ’ έναν μυθικό, πανάρχαιο θησαυρό. Υποψιάζεται πως η προγιαγιά του, μια μάγισσα που κοιμάται εδώ κι αιώνες εξαιτίας μιας κατάρας, γνωρίζει το μυστικό. Όταν την αντιμετωπίζει, έρχεται τελικά αντιμέτωπος με τον φύλακα του θησαυρού, έναν έκπτωτο δόλιο θεό. Η απληστία του Βιναγιάκ διογκώνεται, ώσπου ανακαλύπτει το πιο μεγάλο μυστικό, κάτι ακόμα πιο πολύτιμο από τον θησαυρό! Ένα ξέφρενο έπος φαντασίας, εμποτισμένο με μια αντισυμβατική νότα από το σινεμά του Μπόλιγουντ», αναφέρεται σε σημείωμα για την ταινία, που έχει αναφορά στην απληστία, ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα (οκνηρία, λαιμαργία, λαγνεία, ζηλοφθονία, οργή και αλαζονεία τα υπόλοιπα), όπως χαρακτηρίζονται από το δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας του 6ου αιώνα.
Η διάρκεια της ταινίας είναι 104’, η προβολή ξεκινά στις 9 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Θα ακολουθήσουν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου η γαλλική δραματική ταινία του 1967 «Belle de Jour‎» του Λουίς Μπουνιουέλ, στις 14 Νοεμβρίου η αστυνομική δραματική ταινία τέχνης του 1989 «The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover» του Πίτερ Γκριναγουέι, στις 21 Νοεμβρίου η καναδική ρομαντική δραματική ταινία του 2010 «Heartbeats» του Ξαβιέ Ντολάν, στις 28 Νοεμβρίου η ισπανική δραματική ταινία του 2010 «even the rain» της Ιθίαρ Μπογιαΐν και στις 5 Δεκεμβρίου η ελληνική ταινία του 1978 «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» σε σκηνοθεσία και σενάριο του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Σχετικά άρθρα

«Ο Μελισσοκόμος» του Θ. Αγγελόπουλου από την ΚΟΠΙ

Ηπειρωτικός Αγών

«News From Home» στις προβολές της ΚΟΠΙ

«Η Κάλπικη Λίρα» στις προβολές της ΚΟΠΙ