Τον έχτισαν μόνοι τους με προσωπική εργασία τον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Ασβεστοχώρι οι κάτοικοί του, χωρίς καμιά κρατική βοήθεια. Και ως σήμερα το παλεύουν για την αγιογράφησή του. Στην αναμνηστική φωτογραφία το1960 εικονίζονται μεταξύ των άλλων: Ο ιερέας Βασίλειος Λάμπρου, Χρήστος Μαλάμος, Ελευθέριος και Γεώργιος Κρομμύδας, Λάμπρος Αδαμαντίου, Βασίλειος Ντάφλος, Δημήτριος Παπαγεωργίου, Σταμάτης και Θεοδόσης Λιοκάτης, Σταύρος Ζιάκας, Κώστας Παππάς. Αρχείο Γεωργίου Ζώη.
Παλιά Γιάννενα

Άσβεστες δάδες

Δημοσιεύουμε σήμερα μια φωτογραφία του 1960, όπου απεικονίζονται κάτοικοι του χωριού Ασβεστοχωρίου Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια προσωπικής τους εργασίας για το χτίσιμο του κεντρικού ναού τους, του Αγίου Δημητρίου.

Να  επισημάνουμε ότι όλη η εκκλησία χτίστηκε με την εθελοντική εργασία και τις οικονομικές ενισχύσεις των ίδιων των κατοίκων του χωριού, εκτός από μια μικρή επιχορήγηση από τα κρατικά λαχεία, χρηματικό ποσό που είχε φροντίσει την εποχή εκείνη να εξασφαλίσει ο αείμνηστος Γεώργιος Μυλωνάς. Ως σήμερα ακόμη υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην εκκλησία, τις οποίες είναι δύσκολο να αναλάβει κάποιος με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα. Ήταν άλλες εποχές και άλλα τα πιστεύω των ανθρώπων, μας λένε εκείνοι που δούλεψαν κατά καιρούς και δουλεύουν για την εκκλησία  τους. Δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα αυτό, που οι κάτοικοι αναλαμβάνουν μια τέτοια πρωτοβουλία και τη φέρνουν μάλιστα εις πέρας. Τότε όμως, όχι τώρα.

Είναι αλήθεια πως ήταν πολύ πιο αναπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων και σ’ αυτό μερίδιο είχαν οι πατέρες της εκκλησίας. Γι’ αυτό είναι άξιοι επαίνου οι Ασβεστοχωρίτες για το έργο, που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν κατά κάποιο τρόπο,  προκειμένου να κρατήσουν όρθια την εκκλησία τους, χωρίς να περιμένουν πια ενίσχυση από τα παγκάρια της μητρόπολης. Όμως ναοί και σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν ως  λαμπάδες άσβεστες για τη ζωντάνια των χωριών μας. Για τον λόγο αυτό και σήμερα ονειρεύονται κάποιοι στο Ασβεστοχώρι  να καταφέρουν ώστε να έχουν το άλλοτε τριθέσιο σχολείο του χωριού ανοιχτό, πράγμα πολύ δύσκολο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι μαθητές δεν υπάρχουν.