Οικονομία

Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας: Σημαντικές δράσεις ενός βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων πλοίων και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας συμμετέχει  με έντονα ενεργό ρόλο, στο έργο ECOWAVES «Enhancing Cooperation in Waste management from Vessels in ADRION ports», το οποίο ολοκληρώνεται στις αρχές του 2023.

Ο βασικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου, διακρατικού, βιώσιμου και καλά συντονισμένου μοντέλου διαχείρισης αποβλήτων πλοίων, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών προδιαγραφών σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων λιμένων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας υλοποίησε διάφορες δράσεις από τις οποίες  οι πλέον σημαντικές ακολουθούν.

Μελέτες

  • Μελέτη για την οικολογική κατάσταση της περιοχής
  • Ανάλυση της ροής κυκλοφορίας των πλοίων και της παραγωγής αποβλήτων
  • Αναφορά σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη χρήση των εγκαταστάσεων υποδοχής αποβλήτων λιμένων
  • Εγχειρίδιο καλών πρακτικών
  • Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης μεθοδολογιών και τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων σε λιμένες
  • SWOT Ανάλυση
  • Διακρατικές οδηγίες προς τις λιμενικές αρχές για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού τους καθεστώτος

Εκπαιδευτικό Υλικό

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός και η παραγωγή  εκπαιδευτικού υλικού, τρία βίντεο, τα οποία θα προβάλλονται στα πλοία, ενώ θα είναι διαθέσιμα και στο διαδίκτυο, με στόχο να επιτύχουν ευρύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και μείωση των διαφόρων μορφών αποβλήτων.

Το πρώτο βίντεο επικεντρώνεται στη μείωση των μη ανακυκλούμενων πλαστικών που πετιούνται στη θάλασσα και μολύνουν διάφορους οργανισμούς.

Το δεύτερο εστιάζει στη κακή συνήθεια πολλών συνανθρώπων μας να ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Το τρίτο βίντεο αναδεικνύει το παγκόσμιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις του σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Οικολογικές Νησίδες & Κομποστοποίηση

Το έργο ανέδειξε και την ανάγκη προσθήκης  εξοπλισμού συλλογής και ανακύκλωσης αποβλήτων. ‘Έτσι η υποδομή πρόκειται να  αναβαθμισθεί με τη προμήθεια 105 μεταλλικών κυλιόμενων κάδων απορριμμάτων, χωρητικότητας 1.100 λίτρων, που θα χρησιμοποιηθούν για στην συλλογή βιοαποβλήτων και τη δημιουργία νέων οικολογικών νησίδων.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε η προμήθεια μηχανικού κομποστοποιητή, τελευταίας τεχνολογίας, για αστικά οργανικά απόβλητα ο οποίος μπορεί να επεξεργαστεί έως και 600 λίτρα αποβλήτων φαγητού κάθε εβδομάδα.

Σήμανση & Mobile App

Πραγματοποιήθηκε η παραγωγή και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τις οικολογικές νησίδες με οδηγίες για την ξεχωριστή συλλογή αποβλήτων εντός της λιμενικής ζώνης.

Επιπρόσθετα αναπτύχθηκε εφαρμογή για έξυπνες κινητές συσκευές με λειτουργικό Android η οποία βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και παρέχει στο χρήστη τον εντοπισμό της πλησιέστερης οικολογικής νησίδας και πληροφορίες για τη πιλοτική δράση.

Τέλος, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, σε πλήρη συμφωνία με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την Ελληνική Νομοθεσία, φροντίζει σταθερά και μεθοδικά για την ορθή εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2015, καθώς και των Προτύπων EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) & PERS (Port Environmental Review System). Παράλληλα, φροντίζει για την επαρκή περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων του και αναμένει κάθε ένας εξ’ αυτών να πράττει το καλύτερο δυνατόν για την εφαρμογή της προαναφερόμενης πολιτικής.

Το έργο ECOWAVES «Enhancing Cooperation in Waste management from Vessels in ADRION ports» https://ecowaves.adrioninterreg.eu/ υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG ADRION 2014 – 2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15% μέσω του ΠΔΕ.

Σχετικά άρθρα

Στον Όμιλο Grimaldi με 84,1 εκατ. ευρώ το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Ρίχνει δίχτυα και στον τουρισμό κρουαζιέρας ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών

Προς απόδοση η χερσαία ζώνη, αλλά με ασαφή χρονικό ορίζοντα

Ηπειρωτικός Αγών