ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δυσαρέσκεια για τη μη μετάθεση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων

Στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 150.000 φορολογικές δηλώσεις με τους αντίστοιχους φορολογούμενους να απειλούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν εισάκουσε τα αιτήματα των λογιστών-φοροτεχνικών σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να δοθεί παράταση στην προθεσμία.

Λογιστές και φοροτεχνικοί, το τελευταίο δεκαήμερο, ζητούσαν συνεχώς μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και να υποβληθούν οι δηλώσεις χωρίς λάθη, την ώρα μάλιστα που η πλατφόρμα υπολειτουργούσε, προκαλώντας με μεγάλες καθυστερήσεις. Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει ήδη δύο παρατάσεις στην προθεσμία λήξης, ενώ δόθηκε μία ακόμη μικρή παράταση, μέχρι την Παρασκευή, σε ό,τι αφορά τα Νομικά Πρόσωπα, καθώς επί τρεις ημέρες δε λειτουργούσε η σχετική πλατφόρμα.
«Όλοι ζητήσαμε παράταση εδώ και αρκετό διάστημα, γιατί είναι τεράστια τα προβλήματα που υπήρχαν καθημερινά, από τις πρόσθετες εργασίες που τέθηκαν από διάφορα υπουργεία. Μένουμε έκπληκτοι από το γεγονός πως ο υπουργός δε μας άκουσε και έχουμε έναν κλάδο να είναι στα κάγκελα και να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του για τις περίπου 100-150.000 δηλώσεις που μένουν στον αέρα», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Ιωαννίνων Σπύρος Μπέκας, σημειώνοντας πως δεν κατανοεί τους λόγους που δε δόθηκε η παράταση. «Βλέπουμε μια αλαζονεία και ένα πείσμα, που μεταφράζεται στην άρνηση να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση, παρόλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο των λογιστών», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των δόσεων, για τις δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα έως τις 30 Αυγούστου οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως σήμερα, 31 Αυγούστου, να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.

Σχετικά άρθρα

Έως 31 Ιουλίου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές