ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÕÐ. ÁÃÑÏÔÉÊÇÓ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ Ã. ÃÅÙÑÃÁÍÔÁ ÓÔÏÍ ÅËÏÃÁÊ ÓÔÇÍ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ (ÌÏÔÉÏÍÔÅÁÌ/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÉÄÇÓ)
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Χτίζεται» το ψηφιακό τείχος προστασία για το γάλα

Ψηφιακό τείχος προστασίας, που θα θωρακίσει το υπάρχον σύστημα ισοζυγίων γάλακτος καθιστώντας αποτελεσματικότερους τους ελέγχους των εποπτικών αρχών σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του προϊόντος, ετοιμάζεται να ορθώσει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Το «Artemis ΙΙ», όπως έχει ονομαστεί η νέα αναβαθμισμένη εκδοχή του υφιστάμενου συστήματος καταγραφής των ισοζυγίων γάλακτος, επί της ουσίας αφαιρεί πλήρως την ανθρώπινη εμπλοκή σε όλη τη διαδικασία εντοπισμού παρατυπιών και παρανομιών, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, ως εκ τούτου γίνεται δυσκολότερο -αν όχι αδύνατο- να παρακαμφθεί.
Το «Artemis ΙΙ» παρουσίασε η διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, στα γραφεία του ΕΛΟΓΑΚ στη Θεσσαλονίκη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Παναγιώτη Χατζηνικολάου να επισημαίνει ότι τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν, μπορεί να φτάσουν στα 143 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος εγκατάστασής του σε ολόκληρη τη χώρα μπορεί να καλυφθεί από το παρακράτημα γάλακτος.
Το σύστημα είχε εφαρμοστεί πιλοτικά επί 18 μήνες σε 200 παραγωγούς της Θεσσαλίας με εξαιρετικά αποτελέσματα και η πλήρης ανάπτυξή του στους 50.000 κτηνοτρόφους στο σύνολο της χώρας απαιτεί επιπλέον 14 μήνες, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Σέρκο Χαρουτουνιάν.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία στο ζήτημα των ελέγχων και της επιβολής προστίμων. Τόνισε δε ότι πρόθεσή του είναι εκτός από τα πρόστιμα στους παραβάτες, αν δεν υπάρχει συμμόρφωση, να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. «Είμαστε αποφασισμένοι και με τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις και με τη χρήση της τεχνολογίας, η οποία μας δίνει πραγματικά πάρα πολλές δυνατότητες, να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δώσουν προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα μας και θα ικανοποιήσουν τους παραγωγούς… Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό, αλλά και ξεκάθαρο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούν και οι παραγωγοί μας και οι μεταποιητικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν με ένα ξεκάθαρο τρόπο, να παράξουν, να δώσουν αξία στο προϊόν, πλην όμως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλεύεται το υφιστάμενο σύστημα», είπε, μεταξύ άλλων.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Το «Artemis II», στο πρώτο επίπεδο, στο σημείο της παγολεκάνης του κτηνοτρόφου, διαθέτει ειδικούς αισθητήρες τεχνολογίας QR Code, που καταγράφουν ηλεκτρονικά στοιχεία για την ποιότητα και την ποσότητα γάλακτος που εισάγεται. Στη συνέχεια, στο δεύτερο επίπεδο, στήνεται μια αλυσίδα πλήρους ιχνηλασιμότητας στη λογική του blockchain, η οποία έχει δύο τεχνολογικά στοιχεία. Το πρώτο βασίζεται στην τεχνολογία του intenet of thinks (IOT) και είναι το βασικό σύστημα που λαμβάνει τα στοιχεία από τους αισθητήρες, και το δεύτερο είναι το blockchain, που είναι ένα αμετάβλητο καθολικό βιβλίο, στο οποίο δεν μπορεί να παρέμβει κανείς και να αλλάξει στοιχεία. Η αλυσίδα κλείνει στο τρίτο επίπεδο, όπου το σύστημα έχει εγκατεστημένη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία «μαθαίνει», προϊόντος του χρόνου, να ελέγχει και να κάνει διορθώσεις αν υπάρχουν αποκλίσεις στα ισοζύγια που δηλώνονται και ταυτόχρονα να «αλιεύει» περίεργες συμπεριφορές, ώστε να χτυπάει alert πως στο συγκεκριμένο σημείο της αλυσίδας κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να γίνουν έλεγχοι.
Τα στοιχεία από το σύστημα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων στο κέντρο διαχείρισης ελέγχων του ΕΛΟΓΑΚ και, αφού υποστούν τις σχετικές επεξεργασίες, ανάλογα με τα ευρήματα, θα διενεργούνται στοχευμένοι έλεγχοι σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Σε δεύτερη φάση και αφού πρώτα το «Artemis II» σταθεί καλά στα πόδια του στα ισοζύγια του γάλακτος, στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλα εθνικά προϊόντα, στα οποία υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με νοθείες και απάτες, όπως το μέλι, το λάδι κλπ.
Σε ό,τι αφορά το κρέας, γίνονται διερευνητικές συζητήσεις, αλλά για να προχωρήσει η εφαρμογή, θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί πλήρως η αιγοπροβατοτροφία, η οποία, όπως τονίστηκε, έχει πρόβλημα στον προσδιορισμό του ζώου.

Σχετικά άρθρα

Μειώνονται οι παραγωγοί, λιγοστεύει το γάλα

Σε αναζήτηση ντόπιου γάλακτος οι εταιρείες

Γεωργία Χαλάτση

Ανάκληση των διαγωνισμών για γάλα και μέσα ατομικής προστασίας