ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Προσωρινή λύση το υγροποιημένο αέριο

Προσωρινή θα είναι η λύση της μεταφοράς υγροποιημένου αερίου για την τροφοδοσία των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας με φυσικό αέριο, καθώς αναμένεται η διασύνδεση της περιοχής με κεντρικό αγωγό, μέσω διακλάδωσης στην Ημαθία.

Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα μετά τη διεξοδική ενημέρωση που του παρείχαν ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Β. Κοτρώνης και ο διευθύνων σύμβουλός της Μ. Τσάκας για το πολυετές πλάνο ανάπτυξης που δρομολογεί η επιχείρηση.

Κατά τη συνάντηση έγινε ειδικότερη αναφορά στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που προετοιμάζεται στην Ήπειρο και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά και επανέλαβαν οι διοικούντες τη ΔΕΔΑ, μέχρι το 2025 θα εγκατασταθούν κατ’ ελάχιστο 2.650 συνδέσεις όλων των κατηγοριών στην περιοχή των Ιωαννίνων και μέχρι το 2026 κατ’ ελάχιστο 1.600 συνδέσεις σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα. Εκτός από το κομμάτι των δικτύων, έχουν δημοπρατηθεί οι υπηρεσίες επίβλεψης και διοίκησης έργου και επιθεώρησης, καθώς και ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών που αφορούν τις συνδέσεις των καταναλωτών, ενώ απομένει η δημοπράτηση των διαγωνισμών για την προμήθεια των μονάδων LNG που θα εγκατασταθούν στις πόλεις. Οι διαγωνισμοί αυτοί θα δημοπρατηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Τέλος έχει εξασφαλιστεί η επιχορήγηση για την αρχαιολογική επίβλεψη των εργασιών σε ποσοστό 100%.

«Το φυσικό αέριο τελικά φθάνει και στον Νομό Ιωαννίνων, μέσω ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ, που αφορά συνολικά σε κατασκευή δικτύου σχεδόν 2.000 χλμ. σε επτά περιφέρειες της χώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πόλη των Ιωαννίνων (κατοικίες και επιχειρήσεις) θα μπορεί να συνδεθεί με φυσικό αέριο από το 2026. Όσον αφορά την προέλευση του φυσικού αερίου, αρχικά θα είναι οι δεξαμενές υγροποιημένου αερίου, που η κατασκευή τους στη ΒΙΠΕ δημοπρατείται άμεσα, μετά την ενοικίαση του κατάλληλου χώρου, αργότερα αναμένεται η έλευση του κεντρικού αγωγού του εθνικού συστήματος που ξεκινάει από την Ημαθία και προγραμματίζεται να διέλθει από τις περιοχές που απολιγνιτοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία, με κατάληξη τα Ιωάννινα. Συγχαίρω τη διοίκηση της ΔΕΔΑ για τις θετικές της πρωτοβουλίες, που στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή επάρκεια της ευρύτερης περιοχής μας», δήλωσε μετά την ενημέρωση κ. Τασούλας.

Σχετικά άρθρα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Αποδίδεται ξανά στην κυκλοφορία η σήραγγα στο Μαλακάσι

Αποστόλης Τζελέτας

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο