ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Τοπικά & Επώνυμα» σε φάση υλοποίησης

Σε φάση υλοποίησης έχει περάσει από το καλοκαίρι το καινοτόμο έργο «Τοπικά & Επώνυμα», στο οποίο η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων ήταν από τις πρώτες Ενώσεις της χώρας που αποφάσισε τη συμμετοχή της από τον 1ο κύκλο.

Το «Τοπικά & Επώνυμα», το οποίο υλοποιείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, το Δίκτυο Παραγωγών «Authentic Greece» και τους λοιπούς συντελεστές του, βασίζεται σε ενέργειες ανάδειξης και κοινής προβολής ξενοδοχείων, προορισμών και παραγωγών προς καταναλωτές και τουρίστες, τόσο μέσα στα ξενοδοχεία όσο και σε καταστήματα τροφίμων, σε Ελλάδα και εξωτερικό – χρησιμοποιώντας ως «όχημα» τα επώνυμα τοπικά προϊόντα.

Μέσα στα ξενοδοχεία το έργο ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις «Αυθεντικότητας» για σήμανση και «επώνυμη» χρήση επιλεγμένων τοπικών προϊόντων στους μπουφέδες, παρουσιάζοντας παραγωγούς και τόπους προέλευσης αυτών. Επιπλέον, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (ΛΑΕ), αναπτύσσονται πρότυπα για βιωματικές δράσεις, που ενισχύουν τους τρόπους παρουσίασης των ελληνικών τοπικών προϊόντων μέσα στα ελληνικά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Συγχρόνως, εμπλουτίζεται το τουριστικό προϊόν κάθε περιοχής με πληρέστερη «διασύνδεση» των τουριστών με τα προϊόντα και τους ίδιους τους παραγωγούς, μέσα από πιστοποιημένες δράσεις γαστροτουρισμού σε επιλεγμένες διαδρομές, με επίκεντρο τους παραγωγούς που τα προϊόντα τους είναι μέρος της εμπειρίας του τουρίστα μέσα στα ξενοδοχεία. Αυτό το πλέγμα δράσεων εκφράζεται από ένα Σήμα Γαστροτουρισμού, τις προδιαγραφές του οποίου έχουν ως αντικείμενο οι πιλοτικές δράσεις που υλοποιούνται σε αυτό τον κύκλο, ο οποίος ολοκληρώνεται άμεσα.

«Είμαστε περήφανοι που, μαζί με άλλες τρεις Ενώσεις Ξενοδόχων της χώρας, είμαστε από τους πρώτους που συμμετέχουμε στο έργο της ΠΟΞ με τις καινοτομικές μεθόδους. Η ανάδειξη της τοπικότητας των προϊόντων που χρησιμοποιούμε στα ξενοδοχεία μας, η οργανωμένη προβολή πολλών ντόπιων παραγωγών, η κοινή προώθηση προϊόντων και ξενοδοχείων αλλά και ο εμπλουτισμός της εμπειρίας του τουρίστα με πιστοποιημένες δράσεις για το φαγητό, νομίζουμε ότι είναι σημαντικά εργαλεία για τη μετατροπή της πλούσιας ηπειρωτικής γαστρονομίας σε εργαλείο μεγαλύτερης και ποιοτικότερης ανάπτυξης τόσο της παραγωγής όσο και του τουρισμού μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης.

Ο σχεδιασμός για κάθετες και πιστοποιημένες γαστροτουριστικές υπηρεσίες, στα πλαίσιο του έργου «Τοπικά & Επώνυμα», ακολουθεί τις κατευθύνσεις της χώρας για βιώσιμη γαστρονομία στον τουρισμό αλλά και τις διεθνείς τάσεις για εμπλουτισμό και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στη νέα εποχή μετά την πανδημία. Επιπλέον, αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ένα βασικό πρόβλημα στη διασύνδεση γαστρονομίας και τουρισμού, που είναι ότι βασίζεται σε λύσεις μη-τυποποιημένες και «μη-επώνυμες», με συνέπεια το ατελές marketing τόσο των προϊόντων όσο και των ξενοδοχείων.

Βέβαια η ΠΟΞ είχε υιοθετήσει την οργανωμένη διασύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία πριν την έκρηξη της πανδημίας, μέσα από την πρόταση που διαμορφώθηκε από τους συνεργαζόμενους φορείς «Authentic Greece» (το δίκτυο παραγωγών και Γαστροτουρισμού) και «We Do Local» (το δίκτυο Φιλοξενίας με έδρα στην Κρήτη).

Το έργο «Τοπικά & Επώνυμα» τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και έχει επίσης την υποστήριξη του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Για πληροφορίες, τα ενδιαφερόμενα ξενοδοχεία της Ιωαννίνων, μπορούν να επικοινωνούν με τον γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Θεόδωρο Βαντώλα στο τηλέφωνο 6947708708 και στο e-mail secretary.irha1@gmail.com .

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC