ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Λογιστές για όλες τις δουλειές

Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι λογιστές-φοροτεχνικοί, με τις αντοχές τους να έχουν εξαντληθεί, καθώς πέρα από τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρουν σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος στη διαχείριση όλων των αντικειμένων που άπτονται της πανδημίας.

Επιδόματα, πλατφόρμες, μειώσεις ενοικίων, ακόμη και δηλώσεις self test καλούνται να αναλάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες λογιστές, που ζητούν από την πολιτεία να βρει λύση, με δεδομένο πως οι υποχρεώσεις πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, χωρίς να λείπουν και προβλήματα προγραμματισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις για την έναρξη υποβολής των δηλώσεων φορολογίας, αν και η ημερομηνία λήξης είναι ήδη γνωστή.
«Έχουμε την τρέχουσα δουλειά και όλες τις υποχρεώσεις της πανδημίας, που πολλαπλασιάζονται και υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα αυτή τη στιγμή, καθώς ο πολίτης δεν ξέρει πού να απευθυνθεί. Όλοι οι φορείς, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, τους στέλνουν στον λογιστή. Ζητάω την κατανόηση των πολιτών, γιατί είναι εργασίες που και εμείς πρώτη φορά κάνουμε και οι οποίες έχουν ημερομηνίες λήξης. Πρέπει να διαβάζουμε επί ώρες, για κάτι που λήγει τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθέρων Επαγγελματιών Φοροτεχνικών και Λογιστών Ιωαννίνων Σπύρος Μπέκας.
Ίδια προβλήματα φυσικά αντιμετωπίζει το σύνολο του κλάδου, με την Ένωση των Ιωαννίνων να έχει έρθει σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες των υπολοίπων τριών νομών της Ηπείρου, ώστε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς την πολιτεία και τους επαγγελματικούς φορείς, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο και τη ΓΣΕΒΕΕ.
«Οι πιέσεις είναι πλέον ασφυκτικές. Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι θα βρισκόμαστε στα γραφεία, με μειωμένο προσωπικό, λόγω αδειών, για να λειτουργήσει το κράτος και να πάρει ο κόσμος χρήματα. Η πανδημία μας ανέδειξε σε έναν βασικό πυλώνα σταθερότητας της οικονομίας, του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα», σημείωσε ο κ. Μπέκας.
Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα, βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων για ένταξη των επιχειρήσεων με δάνεια στο πρόγραμμα Γέφυρα 2, αλλά και στο πρόγραμμα της εστίασης, που προβλέπει επιστροφή του 7% του τζίρου του 2019. Ταυτόχρονα, εξελίσσεται το πρόγραμμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο και η μείωση ενοικίου για τον Μάιο.

Σχετικά άρθρα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές

«Όποιος δε συμμορφωθεί, θα κλείσει»

Γεωργία Χαλάτση