ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Άγνωστη η ημερομηνία έναρξης, γνωστή η καταληκτική ημερομηνία

Άγνωστη παραμένει ακόμη η ακριβής ημερομηνία έναρξης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αν και είναι γνωστή η καταληκτική ημερομηνία για την εμπρόθεσμη υποβολή, που είναι η 27η Αυγούστου.

Παράλληλα, είναι γνωστά και κάποια «ευεργετήματα» που θα υπάρξουν για τους φορολογούμενους, προκειμένου να διευκολυνθούν σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ιωαννίνων Σπύρο Μπέκα, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν, χωρίς πρόστιμο, τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου, όμως θα πρέπει να καταβάλλουν και τις δύο πρώτες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 3%.
Την ίδια ώρα, φορολογούμενοι 60 ετών και άνω, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, καθώς και 12 ακόμη κατηγορίες φορολογούμενων, δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για το εάν κάλυψαν ή όχι το 30% του εισοδήματος του 2020 με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Όμως, και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να πιάσουν το όριο του 30%, πέφτουν «στα μαλακά», καθώς το πέναλτι 22% «κουρεύεται» έως και 50% ανάλογα με το έλλειμμα στην αξία των ηλεκτρονικών αποδείξεων, όπως τόνισε ο κ. Μπέκας.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι λήγει στις 9 Μαΐου η υποβολή των δηλώσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», ενώ τέλος επανέλαβε την υποχρέωση των self test για κατηγορίες εργαζομένων , σημειώνοντας ότι οι λογιστές δεν εμπλέκονται στην διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος, ωστόσο έχουν κληθεί όλο αυτό το διάστημα να καθοδηγήσουν τους πελάτες τους για τη σωστή χρήση της πλατφόρμας.

Σχετικά άρθρα

Έως 31 Ιουλίου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές