ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ερωτήματα για τα ηλεκτρονικά βιβλία από την Ένωση Φοροτεχνικών

Να ενημερώσουν τα μέλη τους για τα ηλεκτρονικά βιβλία καλεί η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων το Επιμελητήριο, την ΟΕΒΕ και όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους του νομού Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι υπεύθυνος για την διαβίβαση των εσόδων στο σύστημα mydata είναι η επιχείρηση και όχι ο λογιστής.

Σκοπός της επιστολής, όπως αναφέρει η Ένωση, είναι η ενημέρωση και αφύπνιση του επιχειρηματικού κόσμου μέσω των φορέων τους σχετικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία, σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, σκοπό έχουν την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη μείωση κόστους των επιχειρήσεων και την ψηφιακή αναβάθμιση της τήρησης των φορολογικών βιβλίων.
Η Ένωση Φοροτεχνικών επισημαίνει ότι το 2020 είναι χρονιά εκπαίδευσης, το 2021 έτος ανοχής και από το 2022 είναι επίσημα η υποχρεωτική, με πρόστιμα, χρήση τους. Βέβαια, το 2020 φτάνει στο τέλος του, χωρίς φυσικά καμία εκπαίδευση, ούτε σε λογιστικό επίπεδο, ούτε σε επιχειρήσεις, αλλά και ελλείψεις από πλευράς πληροφόρησης. Το 2021 θα είναι χρονιά υποχρεωτικής αποστολής των εσόδων, χωρίς πρόστιμα, με αρκετή ανοχή, εφόσον αποστέλλονται τα έσοδα στο mydata. Το 2022 όμως πλέον, όποιος δεν υποβάλλει ηλεκτρονικά και σε καθορισμένη ημερομηνία τα έσοδα του, θα έχει πρόστιμο.
«Όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής είμαστε σύμφωνοι σαν λογιστικός κόσμος, όμως η μείωση του κόστους για τους επιχειρηματίες δεν καταλαβαίνουμε από πού προκύπτει. Από την αγορά νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού; Την αγορά προγράμματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης; Τη συνδρομή με κάποιον πάροχο αποστολής δεδομένων από τους τέσσερις που υπάρχουν; Την αγορά νέας ταμειακής μηχανής για τη διασύνδεση με την ΑΑΔΕ; Ή την εκπαίδευση για πολλούς επαγγελματίες; Είμαστε επίσης υπέρ της ψηφιακής αναβάθμισης, όχι όμως υπέρ της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας. Το σύστημα καταρρέει σχεδόν πάντα κάθε τέλους δηλωτικών υποχρεώσεων, μπορεί όμως να αντέξει την υποβολή χιλιάδων τιμολογίων το σύστημα mydata;», διερωτάται η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές

Δυσαρέσκεια για τη μη μετάθεση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων