ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Μπαράζ επιστολών για «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» και Αναπτυξιακό Νόμο

Τρεις επιστολές για ισάριθμα ζητήματα που αφορούν τους επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και γενικότερα, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου στους συναρμόδιους υπουργούς.

Η πρώτη επιστολή αφορά τη μη έγκαιρη ανακοίνωση μέσω Κοινής Υπουργικής απόφασης προσδιορισμού του τρόπου υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλων σχετικών ζητημάτων της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής III», με αποδέκτες, μεταξύ άλλων, τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων αναφέρει ότι παρότι οι υποβολές των επιχειρήσεων στην «Επιστρεπτέα προκαταβολή IΙΙ» έχουν κλείσει από την προηγούμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, με τις διαβεβαιώσεις ότι περίπου 165.000 επιχειρήσεις θα ενταχθούν και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη η πληρωμή των κεφαλαίων, μέχρι σήμερα δεν έχουν προσδιοριστεί ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλα σχετικά ζητήματα με κοινή Υπουργική απόφαση όπως απαιτείται.
«Παρακαλούμε για την άμεση ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και για τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος, να προχωρήσουν άμεσα οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις σας για να μη συνεχιστεί η αβεβαιότητα και να μειωθεί σημαντικά το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται. Ο Έλληνας επιχειρηματίας καθημερινά όλους αυτούς τους επτά και πλέον μήνες που συνεχίζεται η οικονομική κρίση λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό επιδεικνύει υψηλό αίσθημα τήρησης των υποχρεώσεων του και αναμένει την ανάλογη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και από εσάς για να συνεχίζει να επιχειρεί και να προσθέτει στην ελληνική οικονομία παραγόμενο πλούτο», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.
Η δεύτερη επιστολή απευθύνεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και έχει να κάνει με τη μη έγκαιρη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του αναπτυξιακού νόμου 4339/2016 για τους κλάδους του τουρισμού, της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών, μέσω των προγραμμάτων της «Γενικής Επιχειρηματικότητας» και της «Επιχειρηματικότητας Πολύ μικρών & Μικρών Επιχειρήσεων».
Όπως τονίζεται, παρότι ο Α’ κύκλος της πρόσκλησης έκλεισε για το επενδυτικό κοινό τον Φεβρουάριο και παρότι βρισκόμαστε στο τέλος του Γ’ κύκλου, δεν έχουν ανακοινωθεί επτά μήνες μετά τα αποτελέσματα του Α’ κύκλου, με τους επιχειρηματίες να βρίσκονται μπροστά σε οικονομικά αδιέξοδα, ενώ παράγοντες του υπουργείου, ατύπως, τους διαβεβαιώνουν και τους παρακινούν να προχωρήσουν στις επενδύσεις, στη λογική, ότι όσοι κατέθεσαν τους φακέλους τους στον Α’ κύκλο, θα είναι επιλέξιμοι.
«Αντιλαμβάνεστε και εσείς οι ίδιοι, οι οποίοι γνωρίζετε πολύ περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και οι επιχειρηματίες, ότι δεν είναι δυνατόν με διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων να προχωρήσουν οι όποιες επενδύσεις», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Δημητρίου και ζητά την άμεση ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α’ κύκλου ένταξης των επιχειρήσεων για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα και την άρση των οικονομικών αδιεξόδων που δημιουργούνται από τέτοιου τύπου αναίτιες καθυστερήσεις.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης απευθύνεται και η τρίτη επιστολή, ζητώντας λύσεις στα προβλήματα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από την ένταξη τους στον Αναπτυξιακό νόμο. Όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο, το πρόβλημα στις εγκρίσεις επιχορηγήσεων των επενδυτών δημιουργήθηκε μετά και την είσοδο των ιδιωτικών Περιφερειακών Οργάνων Ελέγχου (ΠΟΕ).
«Σήμερα, οι επενδυτές που έχουν ελεγχθεί από το ΠΟΕ της περιφέρειας Ηπείρου δεν είναι δυνατόν να λάβουν τις επιχορηγήσεις που δικαιούνται μετά ακόμη και από τον προ έξι μηνών έλεγχο τους, γιατί, για λόγο που δεν κατανοούμε, δεν είναι εφικτό να ανέβουν στο σύστημα του ΠΣΚΕ οι αποφάσεις, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές που ελέγχθηκαν από ιδιωτικά ΠΟΕ, ακόμη και μεταγενέστερα, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τις επιχορηγήσεις, αφού οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν τις αποφάσεις ελέγχου στο σύστημα του ΠΣΚΕ. Αντιλαμβάνεστε και εσείς, ότι δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό σε μια δύσκολη εποχή λόγω της πανδημίας αλλά και να συμβαίνει σε επιχειρηματίες που επενδύουν και μάλιστα ακολούθησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονταν από τα αρμόδια υπουργεία», επισημαίνεται στην επιστολή και τονίζεται, επιπλέον, ότι δεν είναι σώφρον να καταθέσουν αίτημα μέσω ιδιωτικού ΠΟΕ για να ελεγχθούν εκ νέου, τη στιγμή που έχουν ελεγχθεί, έχουν εγκριθεί και έχουν πληρώσει συγκεκριμένες δαπάνες για τον έλεγχο από τον ΠΟΕ της περιφέρειας.
Τέλος, όσον αφορά τις δαπάνες ελέγχου των επενδυτών από τα ιδιωτικά ΠΟΕ, αναφέρεται ότι θα πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένο αμοιβολόγιο και να μην καλούνται οι επενδυτές να πληρώνουν τετραπλάσιο ποσό σχεδόν από αυτό που καλούνται να πληρώσουν στο αντίστοιχο έλεγχο από τον ΠΟΕ των περιφερειών.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων