ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Δύο υποψήφιοι για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Σε ιταλογερμανική διελκυστίνδα ενδέχεται να μετατραπεί ο διαγωνισμός για την εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με ρεπορτάζ που υπογράφει ο Ηλίας Μπέλλος στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Για το λιμάνι (όπως και για αυτό του Ηρακλείου), έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, γνωστός στην Ελλάδα από την ιδιοκτησία των Μινωικών Γραμμών, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Όπως όμως έχει αποκαλύψει η «Καθημερινή», για τον διαγωνισμό ενδιαφέρεται και ο μεγάλος γερμανικός ναυτιλιακός όμιλος Förde Reederei Seetouristik (FRS), o οποίος δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Αλβανία, και πιθανόν να λειτουργήσει κοινοπρακτικά με συγκεκριμένο ελληνικό επιχειρηματικό σχήμα με το οποίο συνεργάζεται ήδη.
Τις διαδικασίες για την παραχώρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, όπως και των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, για τους οποίους επίσης εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον, ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ στις 17 Ιουλίου, δημοσιεύοντας τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με καταληκτική ημερομηνία τη 2α Οκτωβρίου.
Στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας παραχωρείται το 67% των οργανισμών λιμένων, ενώ στην Καβάλα ο διαγωνισμός αφορά την υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα «Φίλιππος Β». Οι τρεις διαγωνισμοί τρέχουν ταυτόχρονα και προβλέπουν ταυτόσημες προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά και υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε οποιονδήποτε θέλει να αποκτήσει δύο ή και περισσότερα εκ των τριών περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ να μπορεί να το επιχειρήσει.

Σχετικά άρθρα

Κοκαΐνη αξίας 2,85 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα

Έπεσαν οι υπογραφές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας: Σημαντικές δράσεις ενός βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης των αποβλήτων πλοίων και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος

advertorial