ΟικονομίαΑίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Σχέδια για Παρατηρητήριο επιπτώσεων κορωνοϊού στην οικονομική ζωή

Ένα χρήσιμο εργαλείο, που θα δίνει τη δυνατότητα πλήρους αποτύπωση των οικονομικών δεικτών των επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα και να ζητούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όσες πλήττονται, σχεδιάζουν από κοινού το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και το 6ο περιφερειακό τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στόχος τους είναι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να δημιουργηθεί και να τεθεί σε λειτουργία μια πλατφόρμα παρατηρητηρίου των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων κατά της περίοδο της πανδημίας και του lock down, καθώς και τη μετά covid εποχή, με την ενεργή συμβολή στο εγχείρημα της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ιωαννίνων.
Η ιδέα δεν είναι καινοτόμα, καθώς στη σύσταση « Παρατηρητηρίου Επιπτώσεων Κορωνοϊού στην Οικονομική Ζωή (ΠΕΚΟΖ)», όπως το έχουν ονομάσει, προχώρησαν από τα μέσα Μαΐου τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, αλλά και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Ωστόσο, την πρωτοβουλία για κάτι ανάλογο και σε επίπεδο Ιωαννίνων είχε ο πρόεδρος του 6ου περιφερειακού τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δημήτρης Λάμπρου, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου, παρουσία του προέδρου της Ε.Φ.Ε.Ε.Ι Σπύρου Μπέκα και της αντιπροέδρου Β. Παππά, καθώς και του γενικού γραμματέα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ι. Πατούνα.
Στο όλο εγχείρημα θα γίνει πρόταση να συμμετέχει και το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ και στην περίπτωση του τοπικού Παρατηρητηρίου θα ζητηθεί η συνδρομή του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα και λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πώς θα λειτουργεί

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί με την on line εισαγωγή συγκεκριμένων στοιχείων από οικονομολόγους, λογιστές και επιχειρηματίες.
Από τις επιχειρήσεις θα ζητούνται αρχικά στοιχεία επικοινωνίας, ο ταχυδρομικός κώδικας για να αναλυθούν τα στοιχεία σε επίπεδο περιοχής και δήμου, το ΑΦΜ για να συνδεθεί η πλατφόρμα με μελλοντικά στοιχεία που θα εισαχθούν, το μέγεθός που έχει με όρους τζίρου και αριθμού εργαζομένων για να γίνει η κατάταξή της. Στη συνέχεια, θα ζητούνται πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή της ανά 15θήμερο σε όρους πωλήσεων, τις αλλαγές στον ΦΠΑ, στους εργαζομένους κα το υπόλοιπο της διαθέσιμης ρευστότητας. Αυτά τα στοιχεία θα ζητηθούν και για τα προηγούμενα χρόνια, για να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης και να αφαιρεθούν τα στοιχεία της εποχικότητας.
Τέλος, σε αυτό το εργαλείο, που θα είναι σε μορφή πλατφόρμας, θα υποβάλλονται κάποιες ερωτήσεις για να εξεταστεί πώς αξιοποιήθηκαν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση. Δηλαδή εάν έχει χρησιμοποιηθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλα εργαλεία.
Οι περισσότερες πληροφορίες ήδη ζητούνται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Με τη διαφορά ότι δημοσιεύονται με τρία χρόνια καθυστέρηση, ενώ πλέον τα στοιχεία θα παρουσιάζονται πολύ γρήγορα, γεγονός που θα επιτρέψει να υπάρχει μια άμεση και σαφέστερη εικόνα της οικονομικής ζωής της περιοχής, ώστε στη συνέχεια να διατυπώνονται τεκμηριωμένες προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και τους τοπικούς φορείς, που με τη σειρά τους θα έχουν στα χέρια τους ένα χρήσιμο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων και χάραξη στρατηγικών.

Ζητούμενο η συμμετοχή

Το κλειδί της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος είναι η συνδρομή των επιχειρήσεων όλων των κλάδων και όλων των νομικών μορφών, καθώς και των λογιστών, ώστε να αφιερώσουν χρόνο για τη συμπλήρωση των δεδομένων, με βάση τα οποία θα λειτουργεί το Παρατηρητήριο.
Οι συνεργαζόμενοι φορείς προσβλέπουν στη θετική ανταπόκριση των επιχειρήσεων και των λογιστών, ενώ η εμπλοκή του ΚΕΠΕ αποτελεί εγγύηση ότι δε θα υπάρξει καμία διαρροή στοιχείων.
Η προσπάθεια το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στο να πειστούν πρωτίστως οι επιχειρηματίες για τη σημασία του Παρατηρητηρίου και για την ανάγκη της συμμετοχής τους, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο το σφάλμα μειώνεται. Για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρχει γνώση για τις επιπτώσεις μιας απόφασης στην αγορά και, εάν κάτι δεν πάει καλά, θα δίνεται η δυνατότητα άμεσης διόρθωσης. Στόχος, άλλωστε, είναι να παραμείνει το Παρατηρητήριο και μετά το τέλος της πανδημίας.

Συνεργασία και σε άλλα επίπεδα

Οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων και της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ιωαννίνων, με αφορμή αυτή τη συνεργασία τους, συμφώνησαν να χαράξουν μια νέα στρατηγική επικοινωνίας, με κοινές δράσεις, για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των κλάδων της επιχειρηματικότητας, καθώς και κοινής λειτουργίας σε θέματα τα οποία άπτονται της ανάπτυξης της περιοχής.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε, επίσης, το επόμενο διάστημα να αναδειχθούν τα προβλήματα τα οποία πρόεκυψαν την περίοδο του lock down και αφορούν τον κλάδο των φοροτεχνικών –λογιστών, θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του επαγγέλματος τους αλλά και με μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, με δεδομένο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα γραφεία των φοροτεχνικών δέχθηκαν όλο το βάρος της υλοποίησης οικονομικών ζητημάτων των επιχειρήσεων, χωρίς κανείς να υπολογίζει τον ανθρώπινο παράγοντα και το μειωμένο προσωπικό λόγω των απαγορεύσεων.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Στ. Τζιμογιάννης: «Υπερίσχυσαν ο κομματισμός και οι προσωπικές φιλοδοξίες»