ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Απώλειες μόνο για τους εργαζόμενους βλέπει η Ένωση Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελματων

«Απογείωση» της ευελιξίας, των μειώσεων μισθών και της μαζικής μετατροπής συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερική βλέπει πίσω από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» η Ένωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων.

Όπως καταγγέλλει, για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση προσφέρει απλόχερα όλα όσα ζήτησαν οι μεγαλοξενοδόχοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν πάμφθηνους εργαζόμενους. «Πρακτικά, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σημαίνουν ότι ένας εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που είχε μισθό 1.000 ευρώ, με τη μείωση του ωραρίου κατά 50% θα λάβει 500 ευρώ από τον εργοδότη για την 4ωρη πλέον απασχόληση (επίσημα τουλάχιστον) και για την υπόλοιπη αμοιβή των 500 ευρώ θα λάβει από το κράτος το 60% αυτής, δηλαδή 300 ευρώ. Άρα θα χάσει 200 ευρώ τον μήνα. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουμε χωρίς ξεκούραση και ρεπό, για μισθούς ψίχουλα και σήμερα παλεύουμε να επιβιώσουμε, χωρίς να ξέρουμε πότε θα δουλέψουμε ξανά και με ποιους όρους», αναφέρει η Ένωση και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 11 το πρωί, έξω από το διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου.
Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό διεκδικούν τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, την επαναπρόσληψη το αργότερο έως τις 10 Ιουνίου όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας, την ακύρωση και απαγόρευση των απολύσεων, την υποχρεωτική τήρηση όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, την επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού, δωρεάν τεστ για κορωνοϊό σε όλους τους εργαζόμενους, προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, άδεια με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν από κορωνοϊό ή σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τονίζοντας πως το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» είναι κομμένο και ραμμένο για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
«Η κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε δίνει τη δυνατότητα σε κάθε μεγαλοεργοδότη να απασχολεί τους εργαζόμενους όσο, όποτε και όπως θέλει χωρίς κανέναν περιορισμό. Με μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές ακόμη και από ένα μεγάλο τμήμα του μισθού, με καμιά υποχρέωση στην επαναπρόσληψη των εποχικών και στην εφαρμογή των Κλαδικών ΣΣΕ σε ξενοδοχεία και επισιτισμό, καταδικάζει στην πείνα των 400 ευρώ μια σειρά εργαζόμενους που περίμεναν το εισόδημα του καλοκαιριού για να ζήσουν όλο το χρόνο, χωρίς να τους διασφαλίζει επίδομα ανεργίας μετά το φθινόπωρο αφού βάζει πλαφόν τα 50 ένσημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τη λογική ότι «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».