ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

«Δεν προλαβαίνουμε» λένε οι φοροτεχνικοί

Αίτημα για παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής, υπέβαλε και επίσημα η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων (Ε.Φ.Ε.Ε.Ι.) προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γεώργιο Πιτσιλή.

Ειδικότερα, η πρόταση συνίσταται στο να καταστούν εμπρόθεσμες όλες οι φορολογικές δηλώσεις έως 30 Νοεμβρίου για τα φυσικά πρόσωπα και να αλλάξει μόνο ο τρόπος πληρωμής των δόσεων: Για όσες καταβληθούν έως 31 Ιουλίου να οριστούν τρεις δόσεις, έως 30 Σεπτεμβρίου δύο δόσεις και έως 30 Νοεμβρίου να πληρώνεται εφάπαξ το ποσό της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις νομικών προσώπων, προτείνεται να καταστούν εμπρόθεσμες όλες όσες υποβληθούν έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και να αλλάξει μόνο ο τρόπος πληρωμής των δόσεων: Έως 31 Ιουλίου έξι δόσεις και να μειώνεται ο αριθμός των δόσεων για κάθε μήνα υποβολής μέχρι την 31η Δεκεμβρίου που θα είναι εφάπαξ.
«Παρακαλούμε η πρότασή μας να αξιολογηθεί σοβαρά, καθώς δεν επιφέρει καμία απολύτως επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Ζητάμε ένα πλήρες σχέδιο που να είναι εφαρμόσιμο. Δεν είμαστε επαίτες, ούτε θέλουμε να παρακαλάμε. Θέλουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο και σαφή επανακαθορισμό των ημερομηνιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με χρονοδιάγραμμα από τώρα, χωρίς να περιμένουμε τις όποιες παρατάσεις δοθούν με το μαρτύριο της σταγόνας», αναφέρει η Ε.Φ.Ε.Ε.Ι. στην επιστολή της, που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΟΕΒΕ και τους βουλευτές Ιωαννίνων.
Ως επιχειρήματα για την ανάγκη παράτασης, η Ε.Φ.Ε.Ε.Ι. τονίζει ότι η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε τη Μεγάλη Εβδομάδα, το έντυπο Ε3 πριν από λίγες μέρες και το έντυπο (Ν) των νομικών προσώπων την Παρασκευή 8 Μαΐου, με συνέπεια να καθίσταται δύσκολη η εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων, καθώς παράλληλα υπάρχουν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά και εκείνες που απορρέουν από την πανδημία. «Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσετε την υγειονομική ασφάλεια των λογιστών και των φορολογουμένων, καθώς η εξ αποστάσεως συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων είναι δύσκολη και σίγουρα όχι εφικτή. Ο κίνδυνος για την υγεία τη δική μας, των οικογενειών μας και των πελατών μας καιροφυλακτεί, είναι ορατός και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο μας», επισημαίνεται, προκειμένου να καταδειχθεί πως δεν είναι δυνατόν να καταφέρουν οι φοροτεχνικοί να ανταποκριθούν έως τις 30 Ιουνίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής.
Τέλος, επισημαίνεται ότι σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βίωσε η χώρα, ο κλάδος επωμίστηκε όλο το βάρος της λειτουργίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά άρθρα

Έως 31 Ιουλίου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές