ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν χρόνο και σαφείς οδηγίες για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» οι λογιστές

Σε… απόγνωση και στα πρόθυρα της εξάντλησης βρίσκονται φοροτεχνικοί και λογιστές αυτές τις ημέρες, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, δεκάδες εγκυκλίους και καταληκτικές ημερομηνίες μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Αναγνωρίζοντας πως τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν είναι στη σωστή κατεύθυνση, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων σημειώνει πως στην πράξη δημιουργείται το πρόβλημα.
«Στις 20 τελευταίες μέρες έχουμε αρκετές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, πλήθος αποφάσεων, εγκυκλίων και ερμηνευτικών διατάξεων. Πολλές από αυτές είναι ακατανόητες και ασαφείς, και δε μας βοηθούν να κάνουμε σωστά την δουλειά μας. Πολλές βλέπουν το φώς της δημοσιότητας λίγο πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται για τη διαδικασία», σημειώνει σε ανακοίνωση η Ένωση και φέρνει ως παράδειγμα την απόφαση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», που ανακοινώθηκε στις 3 Απριλίου. «Μέχρι τις 10 Απριλίου, πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, δηλώνοντας τον κύκλο εργασιών του α’ τριμήνου ή του Μαρτίου ανάλογα με τα βιβλία, που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να πραγματοποιηθούν, δημιουργώντας μία νέα υγειονομική βόμβα λογιστών και επιχειρηματιών. Για να γίνουν όλα αυτά, και πρέπει να βγούμε από το σπίτι-γραφείο και να έρθουμε σε επαφή με τους επιχειρηματίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Μάλιστα, η Ένωση αναφέρει πως η διαδικασία αυτή πρωτίστως ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες με οργανωμένα εσωτερικά λογιστήρια, καθιστώντας ανέφικτη την συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων χωρίς οργανωμένα εσωτερικά λογιστήρια, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
«Πιστεύουμε ότι αυτός δεν είναι ο στόχος σας», σημειώνει και προσθέτει: «Εμείς οι λογιστές μένουμε γραφείο, για να ερμηνεύσουμε μόνοι μας τις αποφάσεις-εγκυκλίους-ΠΝΠ, να δώσουμε λύσεις μόνοι μας και στο τέλος να έχουμε κάνει “μόνοι μας” το λάθος. Να εργαζόμαστε χωρίς προσωπικό, λόγω των ειδικών αυτών συνθηκών, 24 ώρες το 24ώρο, επτά μέρες την εβδομάδα και Σάββατο και Κυριακή, γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση ανά τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Έχουμε αναλάβει τις εργασίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δουλεύοντας σε εξαντλητικούς ρυθμούς», τονίζουν.
Η Ένωση ζητά σαφείς οδηγίες, τον απαραίτητο χρόνο για τις εργασίες που επωμίζονται οι λογιστές, σαφείς αποφάσεις που δε θα απαιτούν ερμηνείες, να συμμετέχουν μάχιμοι λογιστές στη λήψη αποφάσεων, να μην υποχρεώνονται να γίνουν επαίτες παρατάσεων και να δουλεύουν ανθρώπινα. «Ζητάμε την κατανόηση σας, για να σας κατανοήσουμε. Πολλές φορές το απλό είναι και το ορθό», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές

Δυσαρέσκεια για τη μη μετάθεση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων