ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Υποχρεωτικά «μένουν γραφείο» οι λογιστές

Την παράταση υποβολής όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και δηλωτικών υποχρεώσεων που λήγουν εντός Μαρτίου, καθώς και την αναστολή πληρωμών για τέσσερις μήνες όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων, ζητά η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων.

Με ανακοίνωσή της, την οποία θέτει υπόψιν των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και της ΓΣΕΒΕΕ, του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της ΟΕΒΕ Ιωαννίνων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, επισημαίνει την ανάγκη οριζόντιων μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις, είτε έκλεισαν με κρατική απόφαση είτε όχι, διότι και αυτές που έμειναν ανοικτές, έμειναν για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, με το όποιο κόστος.
Τα επιχειρήματα που προβάλλει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων δεν έχουν να κάνουν μόνο με λόγους ισονομίας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, αλλά και με τους ίδιους τους λογιστές- φοροτεχνικούς, που επιβαρύνονται με περισσότερες υποχρεώσεις, λόγω των μέτρων που ανακοινώνονται, με συνέπεια να μην μπορούν να μείνουν σπίτι και να προστατευτούν από τον κορωνοϊό.
«Καλούμαστε σε διεκπεραίωση όλων αυτών των εργασιών με λιγότερο προσωπικό, χωρίς να είναι επιλογή μας. Ο όποιος προγραμματισμός στη ροή της εργασίας ανατράπηκε βιαίως. Στο προσωπικό μας και εμείς έχουμε άδειες ειδικού σκοπού. Άδειες επειδή το προσωπικό αρνείται από φόβο να προσέλθει στην εργασία, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύει την υγεία του, αλλά και την υγεία οικείων του ανθρώπων.
Μας μιλάνε για τηλεργασία αλλά δεν είναι πάντα εφαρμόσιμη. Μπορεί να γίνει σε μέρος των εργασιών, αλλά προϋποθέτει προετοιμασία, υποδομές και απαιτούνται και κεφάλαια. Ποιος έχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμα; Επιπλέον οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί. Σημαντικό κομμάτι της εργασίας μας είναι η ενημέρωση των λογιστικών αρχείων με τα δεδομένα των παραστατικών. Δεδομένων των συνθηκών, στην παρούσα φάση ποιος τα συγκεντρώνει; Ποιος τα πιάνει στα χέρια του; Προτείνετε διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εργασία κατά ομάδες, ή σε διαφορετικά ωράρια, δεν είμαστε βιομηχανίες για εργασία σε τρείς βάρδιες», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει με κάλεσμα στην πολιτεία να δείξει ότι πραγματικά αφουγκράζεται την αγωνία ενός ολόκληρου κλάδου και να μην είναι ανάλγητη απέναντί του.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση