ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Όλα τα είχαν… ο κορωνοϊός τους έλειπε

Δια πάσα… νόσον και, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, για κάθε συναλλαγή με το δημόσιο που απαιτεί την καταχώριση των κωδικών του taxis, όλοι οι φορολογούμενοι προστρέχουν στους λογιστές.

Ακόμη και πριν ενσκήψει η επιδημία του κορωνοϊού, οι λογιστές είχαν επιβαρυνθεί με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, ακόμη και εκτός αρμοδιοτήτων τους, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά τη δήλωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων για τη διόρθωση των λαθών που υπήρχαν στον υπολογισμό του ΤΑΠ από τους δήμους.
Και τότε, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων είχε εκφράσει την αγανάκτηση του κλάδου, επισημαίνοντας πως όχι μόνο δεν αποτελεί αρμοδιότητα η δήλωση των τετραγωνικών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει και η αντίστοιχη γνώση. «Υπάρχουν άλλοι επαγγελματίες που μπορούν να το κάνουν αυτό. Πώς μπορεί να ξέρει ο λογιστής για παράδειγμα τι γίνεται στην περίπτωση μιας αποθήκης;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Σπύρος Μπέκας.
Τα έκτακτα μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού έχουν, ωστόσο, επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς μία μετά την άλλη οι δημόσιες υπηρεσίες σταματούν τις συναλλαγές τους με το κοινό, με αποτέλεσμα να πέφτουν νέα βάρη στους λογιστές. Η Ένωση, μάλιστα, προτρέπει τα μέλη της να προχωρήσουν σε αναστολή αυτών των συναλλαγών.
Όπως επισημαίνεται σε νέα ανακοίνωση, πολλές υπηρεσίες (πχ e-ΕΦΚΑ , ΟΑΕΔ) στα πλαίσια της πρόληψης ανέστειλαν έως 20/3/20 και 31/3/20 την εξυπηρέτηση στο γκισέ συναλλαγές με φυσική παρουσία. Αυτές οι εργασίες μεταφέρθηκαν έμμεσα στα γραφεία των λογιστών, πλην όμως οι ίδιοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε όλο αυτό τον όγκο συναλλαγών.
«Προτρέπουμε και εμείς τους συναδέλφους στην αναστολή τέτοιων συναλλαγών, δεδομένου ότι οι προθεσμίες για φορολογικές, ασφαλιστικές, δηλωτικές και λοιπές υποχρεώσεις τρέχουν», σημειώνουν και τονίζουν: «Καλούμε επίσης τους υπαλλήλους των διαφόρων υπηρεσιών να παύσουν την προτροπή “πηγαίνετε στον λογιστή σας”. Δεν είμαστε οι υπεράνθρωποι για τα πάντα, ζητείται από τον κλάδο μας πολλές φορές διεκπεραίωση εργασιών πέραν των γνωστικών μας αντικειμένων, πρέπει όλοι να καταλάβουν όλοι ότι δεν είμαστε οι άμισθοι υπάλληλοι του κράτους, δεν είμαστε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, είμαστε λογιστές – φοροτεχνικοί», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ένωσης, που καταλήγει: «Ζητάμε την κατανόηση των πελατών μας, προέχει όμως να προστατευθεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας».

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση