ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Μέτρα για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου ζητά ο Στ. Καλογιάννης

Να περιληφθούν στα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού οι επιχειρήσεις που πλήττονται και όχι μόνο όσες κλείνουν με κρατική εντολή, ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, καλώντας τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να μελετήσουν άμεσα μέτρα.

Ως παράδειγμα φέρνει τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος πλήττεται οριζόντια, ιδίως στους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η πόλη και ο νομός Ιωαννίνων, και όχι μόνον στις περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καλογιάννης είχε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Λεωφορείων Περιφέρειας Ηπείρου Σταύρο Μανώλη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την απελπιστική κατάσταση του κλάδου, καθώς οι ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδρομών (μαθητών, ΚΑΠΗ, εκδρομών εν όψει διακοπών του Πάσχα και άλλες) είναι καθολικές. Με την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι εκδρομές ακυρώθηκαν στο σύνολό τους, ενώ έχουν καταβληθεί προκαταβολές σε ξενοδοχεία οι οποίες είναι πρακτικά αδύνατο να επιστραφούν άμεσα στους εκδρομείς.
Ταυτόχρονα, είναι μεγάλες οι καθημερινές υποχρεώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων (ενοίκια γραφείων/εγκαταστάσεων, μισθοδοσία προσωπικού, ασφαλιστικές εισφορές, συντήρηση εξοπλισμού κ.λπ.), ενώ ο κύκλος εργασιών τους είναι μηδενικός και η αβεβαιότητα για τους προσεχείς μήνες μεγάλη.
Ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε για τα σοβαρά προβλήματα του τουριστικού κλάδου τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και του ζήτησε να ληφθούν οριζόντια μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Καθώς το προβλεπόμενο κόστος είναι υψηλό για τον κρατικό προϋπολογισμό, σημειώνει ότι είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρέπει να μετέχει ουσιαστικά στις έκτακτες υψηλές δαπάνες που απαιτούνται.
Για το θέμα, ο Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, επισυνάπτοντας το υπόμνημα της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Λεωφορείων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός