ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Λογιστές- Δεν είναι υποχρέωση μας η δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών

Δεν αποτελεί αρμοδιότητα και κατά συνέπεια υποχρέωση των λογιστών η δήλωση των τετραγωνικών μέτρων στους δήμους των ακινήτων, σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 2 του αρ. 51 του ν. 4647/2019, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων.

Όπως σημειώνει, το γεγονός ότι η εισαγωγή στη διαδικτυακή πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr/ γίνεται με τους κωδικούς taxinet, δεν υποδηλώνει υποχρέωση των λογιστών για την εν λόγω δήλωση. «Θυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι οι κωδικοί taxisnet είναι προσωπικοί του κάθε πολίτη και όχι του λογιστή. Ο πολίτης είτε ενεργεί μόνος του, είτε εξουσιοδοτεί τρίτα πρόσωπα για την διεκπεραίωση ενεργειών και εργασιών στις διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που λειτουργούν (πχ taxisnet, κτηματολόγιο, επίδομα τέκνων Α21 κ.ο.κ )», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.
Συμπερασματικά, ο κάθε πολίτης μπορεί είτε μόνος του είτε να εξουσιοδοτήσει τρίτα πρόσωπα για την εν λόγω εργασία, αλλά και κάθε εργασία που η είσοδος στις διαδικτυακές πλατφόρμες γίνεται με διαπιστευτήρια κωδικών taxisnet. «Στα τρίτα πρόσωπα μπορεί να είναι και λογιστές που έχουν το χρόνο και τη γνώση να κάνουν τη σχετική δήλωση, αλλά αυτό εναπόκεινται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και όχι της υποχρέωσης», καταλήγει η ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιωαννίνων Σπυρίδων Μπέκας.

Σχετικά άρθρα

Ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά για λίγους

Κλείνουν τα γραφεία τους και οι λογιστές

Δυσαρέσκεια για τη μη μετάθεση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων