ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα: Το βέλτιστο μείγμα πηγών»

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στον Ευρωπαϊκό στόχο για τη βιώσιμη μετάβαση σε οικονομία μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών άνθρακα έως το έτος 2050, η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τα θέματα του κλίματος και της ενέργειας κρίνεται απαραίτητη.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις προοπτικές για σημαντική αύξηση της συμμέτοχης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, το ζήτημα για τον καθορισμό του βέλτιστου ενεργειακού μείγματος καθώς και της απαιτούμενης διάρθρωσης και εξέλιξης του ενεργειακού συστήματος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Λαμπριάδειος Σταθμός Έρευνας (ΠΑΛΑΣΕ) προσκαλούν τους πολίτες σε μία εσπερίδα, όπου διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, ενισχύοντας έτσι τον δημόσιο διάλογο. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας για τη διάχυση έγκριτης επιστημονικής γνώσης πάνω σε σύνθετα σύγχρονα επιστημονικά και όχι μόνο ζητήματα, στοχεύοντας, παράλληλα, στην ενίσχυση της επικοινωνίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με την τοπική κοινωνία.
Η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Στέλλα Τσάνη, στην ομιλία της με τίτλο «Παραγωγή ενέργειας, βιώσιμη ανάπτυξη και αγορές εργασίας», θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης στη καινοτομία και τις αγορές εργασίας, καθώς και τις απαιτήσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο κεφάλαιο που σχετίζονται με διαφορετικές πηγές ενέργειας. Η ομιλία του δρ. Kωνσταντίνος Mπραϊμάκης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Προκλήσεις και Προοπτικές», θα επικεντρωθεί στη σημασία της απανθρακοποίησης του ενεργειακού μίγματος, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και τον ρόλο που παίζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Νίκος Πετρόπουλος, μέσα από την ομιλία του «Πυρηνική ενέργεια και Ελλάδα», θα παρουσιάσει τον πιθανό ρόλο, που μπορεί να έχει η πιθανή ενίσχυση του ενεργειακού μίγματος της χώρας με πυρηνική τεχνολογία και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Τέλος, ο καθηγητής Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιωάννης Δεληγιαννάκης, στην ομιλία του με τίτλο «Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας από Υδρογόνο: λύσεις και Προκλήσεις», θα αναφερθεί στις λύσεις, που προσφέρει η παραγωγή πράσινης ενέργειας από υδρογόνο, αλλά και στις τεχνολογικές προκλήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή της.
Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας την Τρίτη 4 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες https://energy-bet.net/.

Σχετικά άρθρα

Δωδωναία Εκπαιδευτήρια – Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών

Παρέμβαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα ΑΕΙ

«Θα το φας και θα σε φάει: από τη διατροφική παράδοση στις επιδημίες»