ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ημερίδα για τις αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις των Ιωαννίνων

Ημερίδα με θέμα «Ιωάννινα 19ος αιώνας – α’ μισό του 20ού αιώνα. Αρχιτεκτονικές Προσεγγίσεις της Πόλης» συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.

Η ημερίδα θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα, στο Μέγαρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν στο ξεκίνημά της η Έφορος Πολιτιστικών Θεμάτων και Πινακοθήκης της ΕΗΜ Νέλλη Τζιμογιάννη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης.
Η θεματική του Α΄ μέρους είναι «Η Ιστορία και ο Μύθος ως Πλαίσιο της Αρχιτεκτονικής» και θα συντονίσει η Κατερίνα Κοτζιά. Ομιλητές θα είναι ο Νίκος Πατσαβός με θέμα «Ο Βασίλειος Κουρεμένος στο ΕΜΠ: Αρχειακά τεκμήρια και ζητήματα ερμηνείας», ο Κάρολος Γαλανός με θέμα «Η αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης: παλίμψηστο ή collage¨», ο Απόστολος Πάνος με θέμα «Το Μουσείο της πόλης των Ιωαννίνων» και ο Γιώργος Ρυμενίδης με θέμα «Ο μύθος ως μέθοδος και εργαλείο σχεδιασμού».
Θα ακολουθήσει στις 6.45 το απόγευμα το Β΄ μέρος με θεματική «Αστική εξέλιξη και αρχιτεκτονική του εκσυγχρονισμού» και συντονίστρια την Κορίνα Φιλοξενίδου. Ομιλητές θα είναι η Έλενα Σιόντη με θέμα «Από το ροδάνι στον Δοξιάδη: Η αντίληψη της συμβίωσης της πόλης των Ιωαννίνων με το λιμναίο σύστημα της Παμβώτιδας, μέσα από τη διαχείριση του ορίου με το νερό», ο Βαγγέλης Μπράχος με θέμα «Η χρήση της Γεωπληροφορικής ως μέσο μελέτης της αστικής εξέλιξης των Ιωαννίνων», ο Άγγελος Παπαγεωργίου με θέμα «Το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων στον Μεσοπόλεμο» και ο Γιώργος Σμύρης με θέμα «Το πράσινο ως παράγοντας εκσυγχρονισμού των Ιωαννίνων».
Θα ακολουθήσει συζήτηση και η ημερίδα θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα, με την Αλεξάνδρα Μπεζεβέγκη στο φλάουτο και τον Μιχαήλ Παππά στην κιθάρα.